Gazeteci Karakoç'un 24 Temmuz'daki duruşmasına katılım çağrısı

Gazeteci Karakoç'un Almanya’ya teslim edilip edilmeyeceğine 24 Temmuz'daki duruşmada karar verilecek. Serdar Karakoç’a Özgürlük İnisiyatifi, herkesi Almanya’nın kriminalizasyon politikalarına karşı tepkilerini yükseltmeye ve mahkemeye katılmaya çağırdı.

GAZETECİ SERDAR KARAKOÇ

Özgür basın geleneğine uzun yıllardır emek veren Gazeteci Serdar Karakoç, Almanya’nın talebi üzerine 129b maddesi gerekçe gösterilerek Hollanda’daki evinde 23 Mayıs günü gözaltına alınarak tutuklanmıştı. 14 Haziran günü şartlı tahliye edilen Karakoç, 5 bin euro kefaletle serbest bırakılmıştı. Haftada bir gün imza veren Karakoç’un ayrıca pasaportuna da el konulmuştu.

Serdar Karakoç’un 24 Temmuz’da saat 13.30'da görülecek duruşmasında Almanya’ya teslim edilip edilmeyeceğine karar verilecek.

Gazeteci Serdar Karakoç, Türk devletinin faşist ve katliamcı tarihinin bugün de sürdüğüne dikkat çekerek, şunları söyledi:

"Türk devleti Kürt sorununu hep yok saymış, inkar, soykırım ve bir güvenlik sorunu olarak ele almıştır.  Tek millet, tek dil, tek bayrak ilkesiyle ulusal bir kimlik inşa etmiş ve bağlamda da Kürt kimliği ve dili inkar edilmiş ve bastırılmıştır. Şêx Saîd, Koçgirî, Zîlan ve en son Dersim ayaklanmaları şiddetle bastırılmış, yüz binlerce insan katliamlardan geçirilmiştir. Kürtçe konuşma, yayın yapma, ve eğitim verme gibi en temel haklar dahi yasaklanmıştır. 2015-2016 yılında Kurdistan kentleri Türk devlet güçleri tarafından yerle bir edilmiş, binlerce insan katliama uğramış ve yarım milyondan fazla insan evsiz kalmıştır. Kürt siyasi hareketine yönelik baskılar artmış, HDP’li belediye başkanları görevden alınarak yerlerine kayyum atanmıştır. Binlerce Kürt siyasetçi tutuklanarak ağır hapis cezalarına çarptırılmıştır. Rojava ve Başûrê Kurdistan topraklarını işgal ederek operasyonlarda kimyasal silah kullanmış, Kurdistan'da mezarları tahrip ederek, kültürel miras ve toplumsal hafızaya saldırmış, insanları asit kuyularına atarak yok etmiş, meydanlara topladığı insanlara insan dışkısı yedirmiş, uçurumlardan atmış, diri diri yakmıştır.

'YAŞAM FELSEFEM, İNSANLIĞA KARŞI İNSANİ GÖREVLERİMİ YERİNE GETİRMEKTİR'

Türk devletinin bu vahşi uygulamaları karşısında Özgür Basın geleneğinden gelen biri olarak duyarsız ve tepkisiz kalamazdım. Her meslekten insanın sahip olduğu gibi benim de politik bir görüşüm var ve sadece Kürt halkının değil mazlum, ezilen, tarihsel olarak yok sayılan, katliama uğrayan tüm insanlığa karşı insani görevlerimi yerine getirmek en temel yaşam felsefem olmaktadır.”

"Şu anda Türk devletinin yürüttüğü savaştan kaçan binlerce gazeteci, siyasetçi, aydın, yazar ve binlerce Kürt vatandaşı da Avrupa’da benim gibi şu anda mülteci konumda yaşıyor" vurgusunda bulunan Karakoç, "Mülteci konumuna düşen hiçbir Kürt siyasetçi gerçek anlamda düşünsel olarak ülkesinden kopmamış ve mülteci olarak yaşadığı bu topraklarda imkan ve olanakları çerçevesinde yasal ve demokratik zeminlerde her koşulda kendi davasına sahip çıkıyor" diye ekledi.

'ALMANYA TÜRK DEVLETİNİN ÇIKARLARI İÇİN DAVALAR AÇIYOR'

Almanya, Serdar Karakoç’u Temmuz 2017-Mayıs 2018 Mayıs 129b maddesinden yargılıyor. Bunun üzerine Karakoç, “Almanya, aradan 7 yıl geçtikten sonra hakkımda uluslararası yakalama kararı çıkarıyor. Peki bu kadar ağır bir suç işlemişsem neden aynı yıl ve suç üstü yakalamadı? Neyi bekledi? Görünen o ki, bu dava tamamen siyasi olup Türk devletinin çıkarlarını korumak ve kollamak üzerine şekillendirilmiştir. Almanya, Kürt sorunu konusunda Türkiye devletinden daha despot politikalar yürütüyor. Kürt halkına yönelik kriminalizasyon politikasını derinleştirerek Kürt sorununun çözümünü engelliyor. Kürt sorununa Türk devlet zihniyetiyle yaklaştığı için Kürt gazetecilerini ve siyasetçilerini kriminalize ederek siyasi olarak yargılıyor. Bu yargılama hukuk dışıdır ve Türk devletinin dış politikasını destekleyen bir davadır" şeklinde konuştu.

DURUŞMAYA ÇAĞRI

Serdar Karakoç’a Özgürlük İnisiyatifi de 24 Temmuz saat 13.30'de görülecek duruşmaya dikkat çekerek, "Tüm halkımızı, devrimci, demokratik çevreleri Almanya’nın Kürt gazeteci Serdar Karakoç şahsında gazeteci ve tüm siyasetçileri kriminalize etme politikalarına karşı tepkilerini yükseltmeye çağırıyor ve desteklerini bekliyoruz" açıklamasında bulundu.

Duruşmanın görüleceği adres şöyle:

"Parnassusweg 280
1076 AV
Amsterdam."