Hanau’daki ırkçı katliam Stuttgart’ta protesto edildi

Hanau’da 9 kişinin katledilmesi ve 6 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan ırkçı katliam Stuttgart’ta protesto edildi. “Hanau tesadüf değildi; unutmuyoruz, affetmiyoruz” denildi.

Almanya’nın Hanau şehrinde 19 Şubat 2020’de yapılan ırkçı katliam, her sene daha büyük bir isyana bürünerek ülkenin birçok merkezinde yapılan eylemlerle protesto ediliyor. Almanya’nın Stuttgart şehri de eylemin yapıldığı yerlerdendi.

Bütün devrimci-antifaşist grupların çağrısı ile düzenlenen eylem, Karls Platz’da başladı. Burada yapılan bir dakikalık saygı duruşu ardından, Hanau’da katledilenlerden Gökhan Gültekin’in abisi Çelik Gültekin’in göndermiş olduğu ‘’3 sene sonra Hanau’’adlı mesajı okundu.

Birçok halktan kişilerin toplandığı meydanda faşizm ve ırkçılık, yapılan konuşmalar, açılan pankart ve dövizlerle lanetlendi. Yaklaşık 360 kişinin katıldığı eylemde, kitle yaklaşık 5 km yürüyerek slogan, mesaj ve pankartlarla son miting alanı olan Marien Platz meydanına geldi. Yürüyüş boyunca “Hala Hanau’da ırkçı katliam, her yerde mücadele”, “Hep birlikte ırkçılığa, faşizme karşı”, “Tek Hanau’da değil her yerde mücadele”, “Yurtdışı eden yetkililere karşı dayanışma gerçekleşmeli”, “Avrupa’ya duvarlar örmeyin- Kalıcı ikamet herkes için”, “Her yerde sınırları açın- Demir telleri çöpe atın” ve “Yaşasın evrensel dayanışma” sloganları atıldı.

Miting alanı Marien Platz meydanında açılan ‘’Hanau tesadüf değildi!, Unutmuyoruz!, Affetmiyoruz! pankartının önünde mumlar yakılıp, kırmızı güllerle mumlar dizildi. Aynı şekilde Hanau’da katledilen, Said Nesir Hashemi, Hamza Kurt, Mercedes Kierpacz, Gökhan Gültekin, Ferhat Ünver, Fatih Saraçoğlu, Sedat Gürbüz, Vili Viorel Paun’un isimlerinin bulunduğu döviz asıldı. Her katledilenin ismi okunurken, katılımcılar da yürsek sesle terkrarlayıp, bir siyah balonu uçurdu. Ardından meydana ‘’HANAU’’ yazılarak üzerine dizilen mumlar yakıldı; katledilenlerin posterleri eşliğinde kırmızı güllerden oluşan, “Her yer Hanau /Anmak mücadele etmektir” yazılı çelenk bırakıldı.

 Burada da yapılan kınama ve protesto içerikli konuşmalarla,Alman hukuku ve siyasetçileri eleştirilerek, bu ve benzeri olayların olmaması için en ufak bir önlem alınmadığı gibi devrimci-sol hareketlere polis güçlerinin saldırı ve benzeri kötü muameleleri örnek gösterildi.

Saat 15.00’te başlayan eylem, 17.30 civarında sonlandırıldı.

2 YIL ÖNCE NE OLMUŞTU?

43 yaşındaki bir Alman, üç yıl önce ırkçı nedenlerle yabancı uyruklu dokuz kişiyi öldürmüştü.

Hanaulu fail, özel silahı ile yabancı kökenli insanları öldürmek için sokağa çıkmıştı. 19 Şubat 2020 akşamı, Hanau şehrinde 6 suç mahallinde, sekiz erkek ve bir kadını vurarak katletmiş, 6 kişiyi de yaralamıştı. Katil, daha sonra eve giderek önce annesini ardından da kendisini öldürmüştü.

Ülke çapında yapılan her yıl gerçekleştirilen anma ve protesto eylemleri, aynı zamanda ırkçılığa ve aşırı sağcılığa karşı daha kararlı bir mücadele ve tutum olarak sergileniyor.

Öte yandan Hanau’da yürütülen dava henüz bir sonuca ulaşmış değil ve 2023 yaz ortasına kadar da süreceği düşünülüyor.