HDP ile uluslararası dayanışma büyüyor: Yüzlerce mesaj

HDP’ye yönelik kapatma davasına karşı uluslararası dayanışma büyüyor. 20 ülkeden çok sayıda parti, örgüt, parlamenter ve tanınmış isim, "Türk iktidarına karşı HDP'nin yanındayız" dedi.

AKP-MHP iktidarı tarafından Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) kapatılması için siyasi saiklerle dava açıldı. Kapatma davasına ilişkin sözlü savunma 11 Nisan'da yapılacak. 

HDP’nin kapatılması için açılan davaya tepki gösteren uluslararası birçok siyasi parti ve parlamenterler, "HDP ile dayanışma zamanı" dedi.

20 ülkeden değişik partiler, 6 uluslararası çatı partisi, Avrupa Parlamentosu'ndan yeşiller, sosyal demokrat ve sol gruplar, parlamenterler, Avrupa Konseyi Sol Grup ve farklı ülkelerden yüzlerce parlamenter, HDP ile dayanışma mesajı verdi.

Uluslararası alandan siyasi parti, ittifak, koalisyon, siyasetçi ve parlamenterlerden HDP'ye yönelik baskı ve saldırılara karşı tepkiler gelmeye devam ediyor. Party of European Socialists (Avrupa Sosyalistler Partisi-PES), European Free Alliance (Avrupa Özgür İttifakı -EFA ), European Green Party (Avrupa Yeşiller Partisi), Party of the European Left  (Avrupa Sol Partisi), Progressive Alliance (İlerici İttifak), Progressive International (İlerici Enternasyonal) ve Avrupa Parlamentosu'nda yer alan siyasi partiler, kapatma davasına karşı HDP ile dayanışma içinde olduklarını belirtti.

UEL: HDP İLE GURUR DUYUYORUZ

Avrupa Konseyi'nde grubu bulunan Birleşik Avrupa Solu (UEL), şu açıklamayı yaptı:

"UEL, milyonlarca Türkiye vatandaşı tarafından demokratik yollarla seçilmiş bir parti olan HDP'nin nihai olarak yasaklanmasını şiddetle kınamaktadır. Türk hükümetinin partiye yönelik siyasi amaçlı eylemleri derhal durdurulmalıdır. Adalet sisteminin siyasetten tamamen bağımsız kalması gerekmektedir. HDP  demokrasi, insan hakları ve Avrupa'da özgürlük için mücadele ettiğini kanıtlamıştır ve UEL grubu Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi bağlamında kendileriyle yan yana çalışmaktan onur duymaktadır. HDP, fikirlerini ve adaylarını seçmenlerin önüne koymakta özgür olmalıdır. Seçilmiş üyeleri ve parti aktivistleri de uydurma bahanelerle tutuklanmadan siyasetlerini özgürce icra edebilmeli ve seçilmiş belediye başkanları ve meclislerinin seçmenlerin kendilerine verdiği görevleri yerine getirmelerine izin verilmelidir. UEL, Türk hükümetini ve kurumlarını uluslararası hukuka, Avrupa hukukuna ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne saygı göstermeye ve demokrasinin ön koşulu olarak HDP'ye karşı adaletli davranmaya çağırmaktadır."

S&D, Yeşiller/EFA ve GUE/NGL: İLİŞKİLERE DARBE OLUR

Avrupa Parlamentosu'nda 705 parlamenteri olan AP'den S&D, Greens/EFA ve GUE/NGL grupları HDP ile dayanışma amacıyla ortak açıklama yaptı. 144 parlamenteri olan Sosyalist ve Demokratların İlerici İttifakı (Group of the Progressive Alliance of Socialists and Democrats-S&D), 75 parlamenteri olan Yeşiller ve Avrupa Özgür İttifakı (Greens/European Free Alliance-Greens/EFA) ve 38 parlamenteri olan  Avrupa Birleşik Solu/Nordik Yeşil Sol (European United Left/Nordic Green Left - GUE/NGL) gruplarından yapılan ortak açıklamada HDP’nin kapatılmasının Türkiye-AB ilişkilerine darbe olacağı vurgulandı, "HDP'nin kapatılması Türkiye'nin demokratik sistemine ve AB ile ilişkilerine geri dönüşü olmayan bir darbe olacaktır. Türkiye'deki insanlar demokrasiyi, hukukun üstünlüğünü, siyasi çoğulculuk da dâhil olmak üzere insan ve medeni hakları, örgütlenme, toplanma ve ifade özgürlüklerini hak etmektedir. Bu nedenle tüm siyasi partilerin özgürce faaliyet gösterebildiği demokratik bir Türkiye'ye bağlıyız" denildi.

GUE/NGL: HDP İLE DAYANIŞMAYA!

Avrupa Parlamentosu'ndaki Sol Grubu ise HDP’nin kapatılmasını çok güçlü şekilde kınadığını açıkladı, "HDP ile dayanışma! S&D & Yeşiller/EFA ile birlikte, Halkların Demokratik Partisiʼnin ve temsilcilerinin Türkiyeʼde siyasetten men edilmesi girişimlerini en güçlü şekilde kınıyoruz" mesajını verdi.

AB RAPORTÖRÜ AMOR: YIKICI KARAR OLUR

Avrupa Parlamentosu Türkiye Daimi Raportörü Nacho Sánchez Amor (MEP, S&D, İspanya)   "HDP'nin savunması için son duruşma Anayasa Mahkemesi tarafından 11 Nisan'a ertelendi ancak partinin seçimlerden hemen önce kapatılması riski çok gerçek. Bu Türkiye'nin demokrasisi ve AB-Türkiye ilişkileri açısından yıkıcı bir karar olacaktır" diye belirtti.

MALİN BJÖRK: ŞİMDİ SESİNİZİ YÜKSELTİN

AB Parlamentosu GUE/NGL İsveçli üyesi Malin Björk, "Erdoğan rejimi, özellikle yaklaşan seçimler nedeniyle Türkiye'deki tüm muhalefeti susturmaya çalışıyor. Şimdi amaç Kürt yanlısı sol parti HDP'yi yasaklamak. Bu, Avrupa'daki tüm demokratik güçlerin #HDP ile Dayanışma + #HDP'yeKovuşturmayıDurdurun şeklinde seslerini yükseltmelerinin zamanıdır" vurgusunda bulundu.

SCHİEDER: SİNDİRME GİRİŞİMLERİ KABUL EDİLEMEZ

AB Parlamentosu Kürt Dostluk Grubu Eşsözcüsü ve S&D Parlamenteri Avusturyalı Andreas Schieder yasaklama davasını Türk rejiminin sindirme girişimi olarak tanımlayarak "Türkiye'de kalan demokrasi eğilimleri şu anda tehlikede. En büyük muhalefetlerden biri olan HDP'nin dayanışmamıza her zamankinden daha fazla ihtiyacı var. Parti seçimlere katılmaya hak kazanmış olsa da, seçim gününden önce rejim tarafından yasaklanabilir. Türk rejiminin HDP'ye yönelik bu sindirme girişimleri kabul edilemez" dedi.

VİLLUMSEN: HDP’YE YÖNELİK KOVUŞTURMAYI DURDURUN

AB Parlamentosu GUE/NGL Başkan Yardımcısı ve Kürt Dostluk Grubu eşsözcüsü Danimarkalı Nikolaj Villumsen, "Erdoğan, Türkiye'deki solcu ve Kürt yanlısı HDP'ye yönelik kovuşturma ve baskıyı durdurmalıdır! HDP'ye yönelik kovuşturmayı durdurun! HDP ile dayanışma" mesajını verdi.

AB Parlamentosu  Yeşiller/EFA  üyesi İspanya’dan Jordi Solé, "Avrupa Parlamentosu'ndan HDP'ye tüm dayanışma duygularımı gönderiyorum. Bu parti, 2 yıldır devam eden siyasi amaçlı bir davada Türk yargısı tarafından yasadışı ilan edilme tehdidi altındadır #StandWithHdp" dedi.

AB Parlamentosu S&D, Hollandalı üyesi Thijs Reuten ise şöyle dedi: "HDP hala siyasi amaçlı bir davada yasaklanmakla tehdit edilirken, Temmuz ayındaki kongrelerinde AP'deki S&D Grubu, PES adına yaptığım gibi onların yanında durmaya devam ediyoruz. S&D Grubu, Yeşiller/EFA, GUE/NGL tarafından bugün yapılan ortak açıklamayı okuyun #SolidarityWithHDP."

AB Parlamentosu GUE/NGL  Fransalı üyesi Leïla Chaibi, "Türkiye'deki anti-demokratik gidişat son derece endişe vericidir. Siyasi çoğulculuk demokrasi için vazgeçilmez bir koşuldur. HDP'ye yönelik yasadışı saldırılar ve Kürt halkına yönelik sistematik zulüm durdurulmalıdır" diye belirtti.

EFA: SİYASİ AMAÇLI YARGILAMAYA SON VERİN

European Free Alliance (Avrupa Özgür İttifakı -EFA ), Avrupa'daki çeşitli bölgeselci, azınlık temsilcisi ve özerklik talebinde bulunan 45 üye partisini çatısı altında bulunduran siyasi parti. EFA yaptığı açıklamada HDP’nin yanında olduğunu vurguladı. EFA'nın resmi internet sitesindeki açıklamasında, "Avrupa Özgür İttifakı, uluslararası bir dayanışma gösterisinde bulunarak, Türkiye hükümeti tarafından yasaklanmakla karşı karşıya kalan Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile destek ve dayanışmamızı ifade etmek üzere Avrupa'daki ve diğer ülkelerdeki ortaklarına katılmıştır. HDP, insanların özgürlük ve adalet içinde yaşadığı, eşitliğin hakim olduğu bir toplum için demokratik ve çoğulcu bir Türkiye'yi savunmaktadır. Kadınların, farklı etnik ve dini grupların ve ekolojinin özgürleşmesi HDP'nin savunduğu önemli unsurlardır. Türkiye'deki yetkililerden HDP'ye karşı yürütülen siyasi amaçlı yargılamaya son vermelerini talep ediyoruz" denildi.

AVRUPA YEŞİLLER PARTİSİ: TÜRK HÜKÜMETİNİN OTORİTER EĞİLİMLERİ KABUL EDİLEMEZ

32 ülkeden 36 partiyi çatısı altında bulunduran European Green Party'den (Avrupa Yeşiller Partisi (European Green Party) Eş Başkan ve Fransız Senatör Mélanie Vogel, Avrupa Yeşiller Partisi komite üyesi Vula Tsetsi, Avrupa Yeşiller Partisi komite üyesi Mina Jack Tolu adına yapılan açıklamada, "Türk hükümetinin giderek artan otoriter eğilimleri kabul edilemez. Demokratik muhalefet partilerini ve sivil toplumu kısıtlamaya yönelik girişimlerin modern demokrasilerde yeri yoktur.  HDP ve Türk sivil toplumu ile tam dayanışma içindeyiz. (...) Türkiye parlamentosunun üçüncü büyük partisi olan HDP'ye karşı açılan ve Mayıs 2023'teki genel seçimler öncesinde Türk siyasi hayatından men edilmesine yol açabilecek siyasi saikli dava, hükümetin siyasi özgürlükler ve muhalefet üzerindeki baskısının doruk noktasıdır.  Anayasa Mahkemesi'ni HDP'ye yönelik bu uydurma suçlamaları nihayet düşürmeye ve Türkiye'de demokratik bir aktör olarak rolünü tam anlamıyla oynamasına izin vermeye çağırıyoruz" denildi.

PES: HDP İLE DAYANIŞMA İÇİNDEYİZ

Avrupa'da 45 üye ve 12 gözlemci sosyal demokrat partiyi çatısı altında bir ara getiren, İsveç eski Başbakanı  Stefan Löfven başkanı olduğu  Party of European Socialists (PES- Avrupa Sosyalistler Partisi), "Türkiye'de yaklaşan seçimlere katılmalarını engellemekle tehdit eden Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından başlatılan siyasi amaçlı bir davayla karşı karşıya olan ortak partimiz HDP ile dayanışma içindeyiz. Bu, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ihlalidir. HDP'nin ve milyonlarca seçmeninin siyasi katılımını korumalıyız" dedi.

Ayrıca PES Bölgeler Komitesi Grubu da kapatma davasına ilişkin açıklama yayımladı. PES Bölgeler Komitesi adına yapılan açıklamada, "PES-Avrupa Sosyalistleri Partisi Türkiye'de hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını savunmaya kendini adamış meşru bir demokratik siyasi örgüt olarak HDP'ye kesin desteğimizi ifade ediyoruz" denildi.

Avusturya SPÖ Milletvekili Katharina Kucharowits'in mesajı da şöyle: "2021'den bu yana Avusturya Parlamentosu'ndaki BR'ye, özellikle de Bakan A. Schallenberg'e HDP'ye yönelik yasağı kınamaları ve durdurmaları çağrısında bulunuyoruz. Bu Erdoğan tarafından siyasi olarak motive edilmiştir. Bakandan hiçbir şey duymuyoruz. Erdoğan HDP'yi susturmak istiyor. Size tekrar çağrıda bulunuyorum, bu yasak prosedürünü kınamak için tüm ikili ve Avrupa düzeylerini kullanın, Sayın A. Schallenberg. Şimdi! Prosedür hala devam ediyor."

Danimarka’dan ENHEDSLISTEN ise şu mesajı yayımladı: "Türk rejimi demokratik muhalefet partisi HDP'yi, yaklaşan seçimlere katılamaması için kapatma davasıyla karşı karşıya bırakmıştır. Bu, Türkiye'deki milyonlarca insanı demokratik tercihlerinden mahrum bırakacaktır. HDP'nin kapatılmasına hayır. HDP'nin yasaklanmasına hayır!"

Fransa LFI - NUPES Parlamento Grubu  "Türkiye'de Özgür ve Adil Seçimlere Destek İçin - HDP'nin Kriminalize Edilmesine Hayır" diyerek yaptığı açıklamada, "NATO ve Avrupa Konseyi üyesi olan Türkiye, bizim tarafımızdan bir tepki verilmeksizin bu anti-demokratik gerilemeye saplanıp kalmaya devam edemez. Uluslararası toplumu ve Fransız hükümetini, HDP'nin yargılanmasına ve kriminalize edilmesine son verilmesi ve böylece Türkiye'de gerçekten özgür ve demokratik seçimlerin yapılmasının sağlanması için baskı yapmaya çağırıyoruz" dedi.

PCF: GAYRİMEŞRU MAHKEME!

Fransız Komünist Partisi (PCF), "PCF, HDP'nin gayrimeşru bir anayasa mahkemesi tarafından yasaklanması sürecini şiddetle kınamaktadır. Demokratik ve çoğulcu bir Türkiye için çalışan HDP ile tam dayanışma içinde olduğunu belirtir. HDP, sosyal ve ekolojik ilerleme, özgürlük, etnik ve mezhepsel kökenlerine bakılmaksızın vatandaşların eşitliği ve aynı zamanda kadınların özgürleşmesi için kararlılık ve yaratıcılıkla hareket etmektedir. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) uyarınca, mevcut davanın iptalini, hukukun üstünlüğüne saygı gösterilmesini ve Türkiye'deki tüm halklar için özgürlük talep ediyoruz" dedi.

Social Democratic Party (SPD-Sosyal Demokrat Parti), "Kardeş partimiz HDP'nin yasaklanmasına yönelik siyasi amaçlı davaya son verilmesini talep ediyoruz. Kendi geçmişimizden biliyoruz ki kurumlarımızı yasaklayabilirsiniz ama eşitlik, adalet ve özgürlük fikirlerimizi asla susturamazsınız" derken, Almanya DIE LINKE Eşbaşkanı ve Federal Parlamento üyesi Janine Wissler, hem Berlin’de katıldığı Newroz’daki açıklamasında hem de Twitter hesabından HDP ile dayanışma çağrısı yaptı, "HDP ile dayanışma! J.L. Melenchon, J. Corbyn, Y.Varoufakis, W.Bello, M. Aubry, M.Schirdewan, I. Villanueva ve diğer birçokları ile birlikte Erdoğan'ın HDP'ye yönelik saldırılarına karşı çıkan bu bildiriyi imzaladım" dedi.
Almanya Südschleswigscher Wählerverband (SSW) Başkanı Christian Dirschauer, "Siyasetimizin değerlerinin bir gereği olarak Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile dayanışma içindeyiz ve onu savunuyoruz. HDP, parti programında ve politikalarında, insanların özgürlük ve adalet içinde yaşadığı, eşitliğin egemen olduğu bir toplum için demokratik ve çoğulcu bir Türkiye'yi savunmaktadır. Kadınların, farklı etnik ve dini grupların ve ekolojinin özgürleşmesi HDP'nin savunduğu önemli hususlardır. Devam etmekte olan siyasi motivasyonlu davanın sonlandırılmasını talep ediyoruz. Buna karşı HDP'nin yanındayız. Ve tüm siyasi partilerin kendilerini özgürleştirmelerine izin verilen demokratik bir Türkiye'yi savunuyoruz" mesajını verdi.

Yunanistan SYRIZA İlerici İttifakı Uluslararası İlişkiler ve Dış İlişkiler Departmanı, “HDP'ye karşı devam eden dava için duyuru” başlıklı açıklamasında, şunları belirtti:

"(...) Mevcut hükümetin muhaliflerine yönelik siyasi zulümler, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin hemen öncesinde siyasi eylemlerin kriminalize edilmesini ve muhalefetin sindirilmesini amaçlamaktadır. Özellikle HDP'ye yönelik mevcut yargı süreci, yıllarca süren zulümlerin doruk noktasıdır. Partinin yöneticileri, milletvekilleri, seçilmiş yerel temsilcileri ve sıradan üyeleri ağır hapis cezaları ile hapiste ya da siyasi rehine olarak tutulmaktadır.
Avrupa Konseyi üyesi bir ülkede, demokrasi ve çoğulculuk değerleri apaçık olmalıdır. Devam etmekte olan siyasi motivasyonlu davanın sona erdirilmesini talep edenlere katılıyoruz. SYRIZA İlerici İttifakı, HDP'nin adil ve demokratik seçimlerin gerçekleştirilmesi için verdiği mücadeleyle dayanışma içinde olduğunu ifade eder ve Mahkeme'nin HDP'nin faaliyetlerini yasaklama kararı vermeyeceğini umar."

TANINMIŞ İSİMLERDEN ÇAĞRI

Progressive International (İlerici Enternasyonal) adına 23 ülkeden 50'den fazla siyasi lider Erdoğan'a "HDP'ye yönelik hukuki saldırılara son verin" çağrısında bulundu. Çağrı yapanlar arasında şu isimler de var: "Noam Chomsky (Profesör, ABD), Jeremy Corbyn (Parlamento Üyesi, Birleşik Krallık), Janine Wissler (Bundestag Üyesi; Die Linke Eş Başkanı, Almanya), Yanis Varoufakis (Yunanistan Parlamentosu Üyesi, Yunanistan), Jean-Luc Melenchon (Ulusal Meclis Eski Üyesi, Fransa), Idoia Villanueva (MEP; Podemos Uluslararası Sekreteryası Başkanı, İspanya), Gonzalo Winter (Temsilciler Meclisi Üyesi, Şili) Alejandro Sánchez (Senato Üyesi, Uruguay)."

93 ülkeden 135 sosyal demokrat ve sosyalist partinin çatı örgütü Progressive Alliance (İlerici İttifak), “HDP ile dayanışma deklarasyonu”nda şunları kaydetti: “İlerici İttifak, siyasetimizin değerlerinin bir önkoşulu olarak Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile dayanışma göstermekte ve onu savunmaktadır. HDP, parti programında ve politikalarında, insanların özgürlük ve adalet içinde yaşadığı demokratik ve çoğulcu bir Türkiye'yi, eşitliğin hakim olduğu bir toplumu savunmaktadır. Kadınların, farklı etnik ve dini grupların ve ekolojinin özgürleşmesi HDP'nin savunduğu önemli hususlardır. Halihazırda Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) ihlali anlamına gelen ve siyasi saiklerle yürütülen davanın sonlandırılmasını talep ediyoruz. Buna karşı HDP'nin yanında duruyoruz. Ve tüm siyasi partilerin kendilerini özgürleştirmelerine izin verilen demokratik bir Türkiye'yi savunuyoruz."

DAYANIŞMA MESAJLARI YAYILIYOR

Ayrıca İspanya, İtalya, Norveç, İsveç, İsviçre, Polonya, Portekiz, Birleşik Krallık ve ABD’den  parti grupları, parlamento başkan yardımcıları, parlamenterler  HDP ile dayanışma açıklaması yaptı. Kapatma davasına karşı HDP ile dayanışma açıklaması yayımlayanlar şöyle:

"İTALYA: İtalyan Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu'nda Demokrat Parti milletvekilleri;
İTALYA: İtalyan Yeşil Sol İttifakı (Alleanza Verdi Sinistra);
İTALYA: Nicola Fratoianni, milletvekili, Sinistra Italiana'nın ulusal sekreteri;
İTALYA: Laura Boldrini, Demokrat Parti, milletvekili;
İTALYA: Fabio Massimo Castaldo (AP Milletvekili, AP Başkan Yardımcısı, M5S İtalya);
NORVEÇ: Norveç'teki Kürdistan ile Dayanışma Komitesi, Stina Bergsten ve Truls Strand Offerdal, eş liderler;
NORVEÇ: Kızıl Parti Norveç, Bjørnar Moxnes, Kızıl Parti Norveç lideri, Ylva Holm- Torsteinson, Uluslararası Dep, Kızıl Parti Norveç lideri;
POLONYA: Maciej Konieczny Milletvekili, Razem;
PORTEKİZ: Bloco de Esquerda;
İSPANYA: Milletvekilleri Kongresi'nin farklı siyasi gruplarından 55 milletvekili;
İSPANYA: PODEMOS;
İSPANYA: Andalucía Por Sí;
PAIN: Laura Castel Fort, ECR, Senatör, UEL/PACE Başkan Yardımcısı;
İSPANYA: MES PER MENORCA;
İSPANYA/BASQUE ÜLKESİ: Eusko Alkartasuna (EA);
İSPANYA/KATALONYA: Katalan egemenlik yanlısı partiler + Ruben Wagensberg;
İSPANYA/KATALONYA: Esquerra - Katalonya Cumhuriyetçi Solu;
İSPANYA/KATALONYA: CUP Candidatura d'Unitat Popular - (Halk Birliği Adaylığı);
İSPANYA/KATALONYA: Unitat Catalana;
İSPANYA/KATALONYA: Raül Romeva i Rueda (Ekonomist);
İSVİÇRE: BastA! (Basels starke Alternative) -Basel'in güçlü alternatifi-;
İSVİÇRE: Feministischer Streik Basel;
İSVİÇRE: İsviçre Sosyal Demokrat Partisi;
İSVEÇ: Sol Parti (Vänsterpartiet);
İSVEÇ: Sol Parti (Vänsterpartiet);
İNGİLTERE: Birleşik Krallık Parlamentosu'nda partiler üstü 14 milletvekili;
ABD: DSA'nın Uluslararası Komitesi:"