Hüseyin Çelebi Ödülleri sahiplerini buldu

Bu yıl 26’ıncısı düzenlenen Hüseyin Çelebi Edebiyat ödülleri etkinliği Almanya’nın Frankfurt kentinde yapıldı. Etkinlikte şiir ve kısa öykü dalındaki ödüller sahiplerini buldu.

Kürdistanlıların en uzun soluklu edebiyat etkinliği olan Hüseyin Çelebi Edebiyat Ödülleri’nin bu yıl 26’ıncısı Almanya’nın Frankfurt kentinde düzenlendi. Kurmancî, Dimilkî, Türkçe, Arapça ve Almanca dillerinde gönderilen şiir ve kısa öyküler jüri tarafından değerlendirilerek, ilk üçe girenlere ödülleri verildi.

Etkinlik, 26 Eylül günü Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a uygulanan tecridi protesto etmek amacıyla bedenini ateşe veren Ümit Acar başta olmak üzere özgürlük mücadelesi şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

Koma Delal Amed’in aralarında Hüseyin Çelebi için seslendirdiği bir şarkının da bulunduğu kısa bir müzik dinletisi ile devam eden programda YXK adına konuşmalar yapıldı.

Hüseyin Çelebi’nin Kürt gençliği açısından sembol olduğu dile gelen konuşmalarda, “Onursal üyemiz Hüseyin Çelebi’yi andığımız bu geleneksel etkinliğimizle büyük bir tehdit altında bulunan Kürt kültürüne sahip çıkmayı amaçlıyoruz” dedi.

JXK adına yapılan konuşmada ise “Özgür kadın, özgür toplumdur” şiarıyla çalışmalarını yürüttüklerine dikkat çekildi.

Hüseyin Çelebi’nin arkadaşları ile babası Rıfat Çelebi de sahneye davet edildi.

Baba Çelebi tüm Kürt gençlerini kültürlerine sahip çıkmaya ve Kürtçe öğrenmeye çağırırken, “Kürtçe öğrenmeyen herkes asimilasyon politikalarına destek olmaktadır” dedi.

Etkinliğe katılan Kürt siyasetçi Faysal Sarıyıldız da bir konuşma yaptı. “Bugün öğrenci olanların çoğunun anne ve babası okumamıştır. Öğrencilerin Kürt gençlik hareketi içinde önemli bir yeri ve oynayacağı büyük bir rolleri var” diyen Sarıyıldız, özgürlük hareketinin bir zamanlar öğrenci olanlar tarafından inşa edildiğini de sözlerine ekledi.

Etkinlikte Rotînda, Deniz Deman ve Les Etoiles de Botan da sahne aldı.

Etkinlikte ödül alan eserler ise şöyle:

Kurmancî şiir dalında Habîb Aslan, “Hestî”

Kurmancî kısa öykü dalında Dilzîz Mizgîn, “Senfonya Azadiyê”

Dimilkî kısa öykü dalında Mehmet Seyîtalîoglu, “Dager”

Türkçe şiir dalında Ali Koç, “Çeyrek Asır”

Türkçe kısa öykü dalında Murat Kozat, “Ğar”

Arapça şiir dalında Newroz Muslem, “Size Kürtler’i tanıtıyorum”

Almanca şiir dalında Dewran Dêrsim, “Kälte in der Wüste.”