YENİLENDİ II

Jîna Emînî Avrupa kentlerinde anıldı, direnen tutsaklar selamlandı

Jîna Emînî, Avrupa'nın birçok kentinde anılırken, kadın tutsakların direnişi selamlandı. İdam politikasının kadınları yıldıramayacağı vurgulanan eylemlerde 'Jin Jiyan Azadî' felsefesinin mimarı Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan selamlandı.

Almanya'nın başkenti Berlin ile Frankfurt şehri, İsveç'in başkenti Stockholm ve Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da İran devletinin katlettiği Jîna Emînî anıldı.

FRANKFURT

Frankfurt’ta Jîna Emînî'nin katledilmesinin 2. yıl dönümünde Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) Hessen, KJAR ve İran demokratik kurumları tarafından organize edilen bir yürüyüş düzenlendi. Frankfurt Hauptwache’de başlayan yürüyüş Alte Oper’de sona erdi.

Eylemde TJK-E tarafından yapılan açıklamada şu mesajlar verildi:

"Jîna Emînî'nin İran devletine bağlı ahlak polisleri tarafından öldürülmesiyle başlayan serhildanlar, ülkeyi şok etti ve İran sınırlarının çok ötesine uzanan bir hareketi ateşledi. Cinsiyete dayalı baskılara ve başörtüsü zorunluluğuna karşı kendilerini savunan cesur kadınlar tarafından 'Jin, Jiyan, Azadî' hareketi başlatıldı. Mücadeleleri, özgürlüğün, eşitliğin ve adaletin tüm insanlar için geçerli olduğu bir toplum yaratmayı amaçlıyordu. İşçilerin, öğretmenlerin, öğrencilerin ve pek çok toplumsal grubun grev ve protestoları ülke geneline yayıldı. Sosyal adalet için, rejimin baskı politikalarına karşı ve onurlu bir yaşam hakkı için mücadele ediyorlardı.

İran kadınların ve aktivistlerin isteklerini bastırmaya çalışırken giderek artan bir sertlikle karşılık veriyor. Devlet, halkın artan dayanışmasını kırmak için giderek daha fazla infazlara yöneliyor. Korku atmosferi yaratmak ve her türlü protestoyu baştan sona erdirmek amacıyla siyasi direnişleri nedeniyle giderek daha fazla insan ölüm cezasına çarptırılıyor ve idam ediliyor. İdam cezası, sadece bireyleri değil, tüm toplumsal hareketleri terörize etme aracı olarak kullanılıyor. İran devleti, acımasız infazların yanı sıra başka baskıcı yöntemlere de başvuruyor. Cezaevlerinde yaygın işkence uygulanıyor, ifade özgürlüğü sistematik olarak bastırılıyor ve aktivistler sürekli gözetim altında tutuluyor. Zorunlu başörtüsüne karşı çıkan kadınlar kamuoyu önünde aşağılanıyor, tutuklanıyor veya dövülüyor. Aynı zamanda İran halkı büyük bir yolsuzluk, ekonomik durgunluk ve insan hakları açısından yıkıcı bir durumdan mustarip. Devlet, ülkenin sosyal ve ekonomik sorunlarını görmezden gelerek iktidarını sürdürmek için şiddete başvuruyor."

Yürüyüş boyunca “Şehîd Namirin”, “Jin, Jiyan, Azadî”, “Bijî Berxwedana Gerîla” gibi sloganlar atıldı ve tüm kurumlar mesajlarını iletti.

 STOCKHOLM

Stockholm’da Ronak Kadın Meclisi ve Amara Kadın Meclisi tarafından organize edilen eylem, Norrabantorget Meydanı’nda gerçekleşti. Avrupa Kürt Kadın Hareketi'nin (TJK-E) bildirisi okunduktan sonra Ronak ve Amara Kadın Meclisi adına konuşmalar yapıldı.

 Yurt dışındaki Başûrê Kurdistanlı kadınlar adına Rubar Yusif konuşma yaptı. Rubar Yusif, "Elimde Önder Apo’nun posteri var, özellikle aldım. Çünkü ‘Jin, Jiyan, Azadî’ yaşam felsefesinin mimarı kendisidir. Önder Apo bize ‘Jin, Jiyan, Azadî’ felsefesi ile mücadeleyi öğretti, özgür yaşam bilincini oluşturdu" dedi.

Rubar Yusif şunları da söyledi: "Kadınlar, mücadeleleriyle kadınsız yaşamın olmayacağını gösterdi. Jîna Eminî'ye sahip çıkmak, tüm kadınlara sahip çıkmak demektir."

AMSTERDAM

Jîna Emînî’nin katledilmesinin 2’nci yılı dolayısıyla bir eylem de Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da yapıldı. Tarihi Dam Meydanı’nda gerçekleştirilen eyleme çevre yoğun ilgi gösterdi.

BERLİN

Almanya’nın başkenti Berlin’de Jin Jiyan Azadî devriminin ikinci yılı selamlanarak, Jina Emini şahsında katledilenler anıldı.

KJAR-Berlin, Jinen Xwendakar, Verein Iranischer Fluchtlinge in Berlin organizesiyle Hermannplatz Meydanı’nda bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları kısa konuşmalar yaparak, yürüyüş gerçekleştirdi. Eyleme Cenî Kürt Kadın Barış Ofisi, Afganistan Kolektifi, Dest Dan Kadın meclisi ve çok sayıda kolektif katıldı.

Eylemdeki açıklamada şu mesajlar verildi:

Jîna Emînî’nin Kürt ve kadın olduğu için öldürülmesi "Jin, Jiyan, Azadî" sloganıyla bir devrimi tetiklemiştir. İran rejimi, özellikle kadınları, gençleri ve azınlıkları hedef alarak zulmünü sürdürmektedir. İdam cezaları artmakta ve buna karşı cezaevlerinde direnişler devam etmektedir. Kadına yönelik savaş ve baskılar her geçen gün yoğunlaşırken, aynı zamanda güçlü bir direniş de sürmektedir.”
Enternasyonalist grup Kürtçe şarkılarını seslendirdi.

FREIBURG

Kürdistan Soli Komite Freiburg ve Nuda Kadın Meclisi, "İran ahlak polislerince" 2 ay önce katledilen Jîna Emînî ve idama mahkum edilen 4 kadın aktivist için Freiburg şehir merkezinde ve Freiburg Üniversitesi'nin önünde bilgilendirme standları açtı.

İran devletinin Kürt kadınlarına ve özgürlük aktivistlerine yönelik idam ve işkence politikasına karşı bütün dünyaya yayılan "Jin Jiyan Azadî" devriminin 2. yılında, Ortadoğu'da kadının yarattığı ve dünya kadınlarına da umut olan devrim ruhunu duyurmaya çalışan eylemciler, İran devletinin kadına yönelik artan baskınlarına karşı pes etmeyeceklerini de vurguladı.

Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdikleri eylemde bildiriler ve el ilanları dağıtıldı ve idama karşı imza kampanyasına dikkat çekildi.

BREMEN

Almanya'nın Bremen kentinde İran devletinin katlettiği Jîna Emînî anıldı. “Widerstand lebt- Frauen kampfen witer!” (Direniş sürüyor- Kadınlar mücadele devam ediyor) şiarıyla Sêvê Kadın Meclisi (Frauenrat Sêvê) organize ettiği eylem, 8 März Frauenorganisation (8 Mart Kadın Organizasyonu), Iranische afghanische Frauen( Iranlı Afgan Kadınlar), Antifa United,  Queeraspora ve Defend Kurdistan inisiyatifinin tarafından desteklendi.

Bremen Domshof’taki eylemde  Sêvê Kadın Meclisi adına yapılan açıklamada İran’da hala kadınların idam cezasıyla karşı karşıya olduğu vurgulandı.  Sêvê Kadın Meclisi açıklamasında

“Şu ana kadar tutuklanan insan sayısı çok fazla. Birçoğu işkence görüyor. Bazıları “yolsuzluk” ya da “Allah’a düşmanlık” iddialarıyla hüküm giymiş durumda. İran devlet görevlileri cezaları infaz etmeye başladı bile. Bilgi eksikliği nedeniyle kesin rakamlar bilinmemektedir. Ölüm cezası da giderek daha fazla uygulanmaktadır. Uluslararası Af Örgütü'ne göre geçen yıl İran'da 853 kişi idam edilmiştir. Ki bu sayı 2015'ten bu yana en yüksek rakamdır ve bu yıl da en az 345 kişi idam edilmiştir” denildi.

Daha sonra Iranische afghanische Frauen adına yapılan açıklamada Jîna Emînî’nin katledilmesi sonrası gelişen Jin Jiyan Azadî eylemlerinin yarattığı değişimler için, “Toplumda ve insanlar arasındaki sosyal ilişkilerde büyük değişikliklere neden oldu.  Kadınların mücadelesi, başörtüsü zorunluluğuna karşı mücadele ederek ve bunun önündeki zemini yaratarak patriarkaya önemli bir darbe indirdi. Eylemler kadın bedeni üzerindeki tahakküme son verdi. Kadınların öncü ve cesur rolüyle en önemli başarılardan biri, kadınların gücünün çürümüş ataerkil kapitalist toplumu değiştirmedeki rollerinin açığa çıkması oldu” değerlendirmesi yapıldı

Bremen’deki eylem “Jin Jiyan Azadî” sloganıyla son buldu.

BRÜKSEL

Belçika'nın başkenti Brüksel’de Kürdistanlılar, Rojhilat ve İran “Jin Jiyan Azadî” isyanlarının başlamasını tetikleyen Kürt kadın Jîna Emînî’nin katledilmesini kınamak amacıyla PJAK ve KJAR komiteleri öncülüğünde İran Büyükelçiliği önünde toplandı.

İran’ın topluma yönelik şiddetini kınayan pankartlar taşıyan kitle, “Halk duyarlıdır, kan emicileri istemiyor”, “Jin Jiyan Azadî”, “Yaşasın Halkların Birliği” sloganları attı.

Etkinlikte, PJAK ve KJAR Avrupa Komitesi adına okunan bildiride şu ifadelere yer verildi: Bugün isyanın başlangıcının ve Jin Jiyan Azadî felsefesinin yayılmasının ikinci yıl dönümü. Bir süredir sessizlik olduğu doğru ama bu " Jin Jiyan Azadî " fikrinin ve felsefesinin başarısız olduğu anlamına gelmiyor. Çünkü bu isyanlar her zaman yeniden başlatılabilir. Çünkü İran özgür düşüncelerin, özgür siyasetin ve özgür toplumun ve özellikle de özgür kadınların din altında ifade edilmesine imkan bırakmamıştır. Her türlü vahşi yapıyla toplum üzerindeki baskısını artırıyor. İran'ın işkenceleri altında katledilen Kürt kızı Jîna Emînî, "Jin Jiyan Azadî" isyanının sembolü haline geldi. Bu slogan tüm dünyaya yayılmış ve arkasında yatan felsefenin gücü sayesinde dünyanın tüm özgürlükçü insanları için büyük bir umut haline gelmiş ve aynı zamanda dünyanın birçok büyük diktatörünü de korkutmuştur.”

Açıklamada şu vurgular yapıldı: “Kürt halkının mücadelecileri olarak sözümüz sözdür; 41 yıllık bu rejimin tüm mağdurlarının, canlarını feda eden tüm insanların kanlarını yerde bırakmayacağız. Çünkü bugün bile onlarca siyasetçi ve aktivist ağır baskı ve işkence altında, yüzlerce kişi ise cezaevlerinde ve idam edilmeyi bekliyor. Ancak İran devletinin özellikle kadınlara yönelik vahşeti ve düşmanlığı en tehlikeli düzeydedir. Ancak bu güçlü sloganın sahibinin Sayın Abdullah Öcalan’a ait olduğunu biliyoruz ve bunu her yerde ve her zamankinden daha fazla savunmamız gerekiyor. Bizler her zaman o şehitlerin takipçisi olacağız, her zaman halk serhildanlarına sahip çıkacağız ve " Jin Jiyan Azadî” felsefesinin kesintisiz gerçekleşmesi için mücadele edeceğiz.

Etkinlikte çok sayıda PJAK-KJAR flamasının yanı sıra başta zindanlarda bulunanlar olmak üzere onlarca aktivistin fotoğrafı ve "Jin Jiyan Azadî" yazılı çok sayıda pankart asıldı. Ayrıca elçiliğin önüne idamları protesto etmek için temsili olarak darağacına kadın saçları asıldı.

Eylem yaklaşık bir saat devam etti.

KIEL

Almanya’nın Kiel şehrinde bulunan Europaplatz'ta Jîna Emînî anıldı.

Saygı duruşuyla başlayan anmada konuşmacılar Kürdistan’ın dört parçasında uygulanan katliamlar ve kadınlara yönelik tecrit, baskı, zulüm ve idamları dile getirdi.

Defend Kurdistan aktivistleri tarafından yapılan açıklamada, “Sevgili Kiel halkı, bugün burada adı dünyayı dolaşan bir kadını, Jîna Emînî'yi onurlandırmak için toplandık. 16 Eylül 2022 tarihinde, başörtüsü takmayı, yani saçlarını örtmeyi reddettiği için İran ahlak polisi tarafından öldürüldü. O proleter bir kadındı ve Kürt'tü. Onun yaşamı ve ölümü, kararlılıkla karşı çıktığımız ataerkil baskı sisteminin, kapitalizmin merkezinde yer almaktadır. Jîna, İran'ın Kürt bölgesinde bir kasaba olan Saqiz'da yurtsever bir ailede büyüdü. İran, onlarca yıldır Kürt halkına karşı savaş yürüten, onların siyasi ve kültürel kendi kaderlerini tayin hakkını reddeden ve onları zorla bastıran baskıcı bir devlettir. Yetkililer Jîna'nın adını bile gizlemeye çalıştılar, çünkü Jîna'nın adı Kürtçe ve onun sadece ikinci adı olan Mahsa olarak bilinmesini sağlamaya çalıştılar. İran'da sadece Kürtçe bir isme sahip olmak bile baskıya yol açıyor. Başörtüsü takmayı reddetmek toplum içinde aşağılanmaya, işkenceye, tecavüze, hapse atılmaya ya da öldürülmeye yol açıyor” denildi.

“Jîna Emînî ölümsüzdür” ve “Jin Jiyan Azadî” sloganlarının atıldığı, anma Defend Kurdistan ve Jiyana Jin öncülüğünde gerçekleşti.