GÖRÜNTÜLÜ

Katledilen Êzidîler parlamento önünde anıldı

Şengal’de katledilen Êzidîler Düsseldorf kentinde bulunan NRW Eyalet Parlamentosu önünde anıldı.

FERMAN YILDÖNÜMÜ

Şengal Soykırımı'nın 10’uncu yıl dönümü nedeniyle Sîwana Meclisa Jinên Êzdi (SMJÊ) ve Navanda Yekîtiya Komelên Êzdiyan (NAV-YEK) öncülüğünde Almanya’nın Düsseldorf kentindeki NRW Eyalet Parlamentosu önünde basın açıklaması yapıldı. Özerk Yönetimin bayraklarının taşındığı eylemde katledilenler anıldı.


Eyleme Êzidî toplumu temsilcileri, sürgünde yaşayan Kürt siyasetçiler, Sol Parti Genel Başkanı Janine Wiesler, Almanya Federal Meclis Üyesi Andrej Hunko, Alman Sendikalar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Mareike Richter ile birçok sol parti temsilcisi katıldı.

Avrupa’daki Êzidî Toplumu Koordinasyonu adına hazırlanan açıklama okundu. Açıklamada "10 yıl geçti ve Şengal hâlâ yaralı, yaraları henüz sarılmadı. Binlerce masum insan, anne, kız ve çocuğun kaderi hâlâ belirsiz. Şengal ağır bir kuşatma altında, KDP tarafından başlatılan ambargo yıllardır devam ediyor. Türk devletinin Kurdistan'a yönelik işgal ve Kürt halkını yok etme saldırıları, KDP ve Irak hükümetinin iş birliğiyle devam ediyor. Uluslararası alanda ise devletlerin çıkarları doğrultusunda Türkiye’nin çok taraflı saldırılarına karşı sessizlik ve takipsizlik hakim. AKP-MHP faşist iktidarı bu karmaşık durumdan yarar sağlıyor ve her gün Êzidî toplumu ile Kürt halkına yönelik bombalı saldırılar düzenliyor. Türkiye devletinin amacı, binlerce insanı topraklarından uzaklaştırmak, onları kendi ülkelerinde mülteci yaparak umutlarını kırmak ve Şengal'e geri dönmeyi düşünenlerin korku ve endişelerini artırmak" denildi.

'ONURLU YAŞAMI İNŞA EDİYORUZ'

Açıklamada şunlar da belirtildi: "Tüm saldırı ve engellere rağmen, topluluğumuz Başur kamplarında yaşamaya devam ediyor. Şengal topraklarına geri dönülüyor ve yeni yerleşim alanları kuruluyor. 10 yıllık direnişin sonunda, soykırım ve göç siyasetine rağmen, Êzidî kadınlarının ve gençlerinin öncülüğünde toplumumuz onurlu bir yaşam yeniden inşa ediyor. Êzidî toplumu, siyasi, askeri, ekonomik, sosyal, yönetsel ve diğer ihtiyaçları doğrultusunda örgütleniyor ve tüm engellere karşı dini ve kültürel değerlerini korumak için kararlılıkla mücadele ediyor.

'SALDIRILAR DURMALI, HAVA SAHASI KAPATILMALI'

Ancak Êzidî toplumu huzur içinde yaşayabilmeli ve Şengal yeniden inşa edilebilmeli, bunun için Türkiye devletinin saldırıları durdurulmalı ve hava sahası kapatılmalıdır. Uluslararası alanda, Şengal Fermanı birçok devlet tarafından soykırım olarak kabul edilmiş olsa da Birleşmiş Milletler tarafından resmi olarak tanınması ve bu süreçlerin takip edilmesi gerekmektedir. Aynı şekilde, merkezi ve bölgesel hükümetler, Êzidî toplumu ile çalışmak ve 3 Ağustos fermanının karanlığını ortadan kaldırmak istiyorsa Êzidî toplumundan özür dilemelidir.

Ayrıca 9 Ekim Antlaşması durdurulmalı ve Şengal’deki Êzidî topluluğu ile ülke dışındaki Êzidîlerin hoşnutsuzluklarını gidermek için bu anlaşma yeniden ele alınmalıdır. Şengal’in statüsü tanınmalı ve Şengal’in yeniden inşası için gerekli adımlar atılmalıdır. Başka bir deyişle DAİŞ çetelerinin yargılanması için uluslararası bir mahkeme kurulmalı ve Almanya gibi ülkelerde açılan davalarda insanlığa karşı işlenen suçlar temelinde yargılanma yapılmalıdır.

'TÜM TOPLUM ŞENGAL'İN ÖZGÜRLÜĞÜ İÇİN SORUMLULUK ÜSTLENMELİ'

Êzidî kadın, genç, aydın, sanatçı ve tüm toplum üyeleri, Şengal’in korunması ve özgürlüğü için çalışmalı ve sorumluluk üstlenmelidir.

Êzidî Kadın Meclisleri ve NAV-YEK öncülüğünde başlatılan ‘Şengal’i Suya Kavuşturma Kampanyası” çağrısını destekliyoruz. Ayrıca, 3 Ağustos fermanını yıl dönümünde, Avrupa’daki Êzidî topluluğuna, Êzidi toplumun kuruluşlarına, Kürt halkına ve dostlarımıza, Almanya’nın Berlin, Hannover, Düsseldorf ve diğer pek çok merkezinde düzenlenen etkinliklere katılım çağrısında bulunuyoruz.” 

Sol Parti Genel Başkanı Janine Wiesler, Almanya Federal Meclis Üyesi Andrej Hunko ile diğer misafir katılımcılar birer konuşma yaptı. Ardından konuşan eski HDP Milletvekili Lezgin Botan, KDP işbirlikçiliğine dikkat çekti.