KCDK-E: Şengal’e sahip çıkmak hepimizin görevi

Soykırımın yıl dönümünde açıklama yapan KCDK-E, "KDP ihanetinden cesaret alan DAİŞ çeteleri 3 Ağustos 2014’te katliam yaptı. Şengal’e sahip çıkmalıyız" dedi.

KCDK-E 3 AĞUSTOS AÇIKlAMASI

Avrupa Kurdistanlı Demokratik Toplumlar Kongresi (KCDK-E), Êzidî Kürtlere yönelik soykırımın yıl dönümü vesilesiyle yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada "Êzidî Kürtlere karşı işlenen soykırım saldırıları ve katliamlar, 21. yüzyılın en büyük ayıbı olarak tarihe geçti. Tüm dünyanın gözleri önünde Şengal’de gerçekleştirilen trajediye bugün de olduğu gibi bölgesel KDP yönetimi katliama göz yumdu ve dünya sessizce izledi. Dünyanın sessizliği ve KDP ihanetinden cesaret alan DAİŞ çeteleri 3 Ağustos 2014’te katliam yaptı" denildi.

‘ÊZİDÎLER, ERDOĞAN VE KDP’NİN TEHDİDİ ALTINDA’

Açıklamada şunlar da belirtildi:

"Dünyanın bu barbar saldırıya ve soykırıma sessiz kaldığı, KDP ve Irak merkezi hükümeti ordusunun yüzüstü bırakıp terk ettiği Şengal’de HPG-YJA Star gerillaları, YPG, YPJ’nin sahiplenerek ve Şengal halkının ortak mücadelesiyle büyük bir katliamın önüne geçtiler.

Êzidî halkımız bundan 10 yıl önce 3 Ağustos 2014’te karşılaştıkları katliamı bir kez daha yaşamamak için kendilerini demokratik bir toplum etrafında örgütleyerek öz yönetimlerini ve öz savunmalarını oluşturdular.
Şengal’de kurulan özerk yönetim sayesinde halk kendini yeniden örgütleyip yöneterek öz savunma güçlerini oluşturdular. Êzidî Kürtler iradelerine saygı gösterilmesini ve yeni soykırım tehditlerine karşı statülerinin tanınarak her saygın halk gibi yaşamını sürdürmek istemektedir.

Dünyanın en eski inançlarından olan Êzidîlik, halen barbar çeteler, diktatör Erdoğan, Irak merkezi hükümeti ve KDP’nin saldırıları ile karşı karşıyadır.
Türk devleti ve uluslararası güçlerin eliyle Êzidî Kürtler üzerinde planlanan komplo devam ediyor. Diktatör Erdoğan’ın planlamasıyla PDK ve Irak yaptığı Hewler Bağdat anlaşması DAİŞ’in yarım bıraktığı işin tamamlanması hedeflenmektedir. Güney Kurdistan’a yapılan büyük yığınak, Şengal’i de kapsayan bir işgal ve ilhakı hedeflemektedir. Tehlike büyüktür ve Êzidî halkımız bir jenosit tehlikesi ile karşı karşıyadır.

Êzidîler, tarih boyu ve 3 Ağustos 2014’de karşılaştıkları 74. fermandan çıkardıkları derslerle bir kez daha soykırıma uğramamak için kendilerini örgütlü demokratik toplum haline getirmişlerdir. Êzidîler kendilerini özgür koşullarda yeniden yaratmak için büyük bir mücadele vermektedirler.

DAİŞ tümden Şengal çevresinden atıldıktan sonra Irak hükümetiyle ilişkilerin geliştirilmesi, sorunların görüşmelerle çözülmesi çabası içine girmiş olmalarına rağmen soykırım tehlikesi devam etmektedir.

‘HEPİMİZİN GÖREVİ’

Başta Kurdistanlılar olmak üzere tüm uluslararası kurumlar ve güçler Êzidîlerin yeni katliama uğramamaları için Şengal’in statüsünün tanınması için seferber olmalıdır.

Kürt halkı, dostları ve insanlık Şengal etrafında bir dayanışma hattı oluşturmalı ve Êzidî Kürtler üzerindeki kirli planları boşa çıkarmak için Şengal’i sahiplenmelidir. Başta BM olmak üzere uluslararası kurumları ve güçleri, Êzidî Kürtler üzerinde süren katliam ve soykırım saldırılarına karşı Şengal’in statüsünü tanıyarak yeni katliamların önüne geçmeye çağırıyoruz."