KCDK-E’den 101. yılında Lozan Antlaşmasını protesto eylemine çağrı

KCDK-E, “24 Temmuz 1923 Lozan soykırım antlaşmasını 101. yılında protesto ediyoruz” diyerek, yarın Lozan’da gerçekleştirilecek kitlesel yürüyüşe ulusal birlik ruhuyla katılım çağrısında bulundu.

LOZAN ANTLAŞMASI'NIN 101. YILI

Avrupa Kurdistanlı Demokratik Toplumlar Kongresi (KCDK-E), Kurdistan’ı dört parçaya ayıran Lozan Antlaşması’nın 101. yılı dolayısıyla açıklama yaptı; 27 Temmuz Cumartesi günü (yarın) Lozan’ın Pionnières meydanında gerçekleştirilecek kitlesel yürüyüşe seferberlik ruhuyla katılmaya çağırdı.

KCDK-E, açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

İngiltere, Fransa ve Türkiye arasında imzalanan Lozan Antlaşması, Kürt soykırımının önünü açan, resmileştiren tarihi bir dönemeçtir. Kürt halkını ve Ortadoğu coğrafyasını bugün içinden çıkılmaz savaşlar sürecine sokan bir uluslararası müdahaleydi. Uluslararası güçlerin eliyle tekçi ulus-devleti inşa eden, 100 yıllık tarihi boyunca halklara soykırım uygulayan TC’nin kuruluşunun resmiyetidir. Ve bu soykırım planının arkasındaki planlayıcılar, küresel güçler olmuştur.

TC kuruluşundan itibaren özgür, özerk, farklı ne varsa hepsine karşı topyekun bir saldırı gerçekleştirerek tek vatan, tek millet doktrinini dayatmıştır. Bu doktrin üzerinden derin bir asimilasyonla soykırımı hedeflemişlerdir. Lozan Antlaşması sonrası Kürt halkına, temsilcilerine verilen tüm sözlerin yerine Kürtleri yok sayan, yoğun bir asimilasyonla soykırıma tabi tutan, inkar ve imha konsepti devreye sokulmuştur.

LOZAN ANTLAŞMASI KÜRT SOYKIRIMININ RESMİLEŞMİŞ ADIDIR

1924’de kurulan TC anayasası ile Kürtleri yok sayan, imhayı hedefleyen plan devreye sokularak bugünlere gelinmiştir. Lozan’a giderken ifade edilen sahte vaatlerin yerine imha ve soykırım konsepti yer değiştirmiştir. Bu çerçevede Kurdistan coğrafyası onlarca defa katliamlar ve işgallere maruz kalmıştır.

Soykırımın farkına varan Kürt aydınları ve toplumsal güçlerin isyan ve başkaldırıları komplolara getirilerek, katliamlarla bastırılmıştır. Kürt halkı ne olursa olsun bedel ödeyerek bu soykırımcı sürece karşı mücadele etmede yılmamış, usanmamıştır. İsyanlar 1925’lerden günümüze kadar sürmüştür ve Kürt halkı özgür oluncaya kadar da sürecektir.

Lozan Antlaşması Kürt halkının inkârı ve soykırımın resmileşmiş adıdır. Bu antlaşmayla tüm Kurdistan parçaları üzerinden soykırım saldırıları sistematik olarak sürmüştür. Soykırımın tamamlanmasını engelleyen milyonların iradesi Önder Apo’nun fikirleri, tüm bu planları alt-üst etmiştir. Bu mücadele sayesinde Kürt halkı ulusal bilince ulaşmış ve bir halk olarak direnerek birleşmenin yolunu açmıştır.

Maskesi düşen soykırımcı Türk devleti, Kürt halkının haklı ve meşru özgürleşme mücadelesini dünya üzerinde kriminalize etmek için uluslararası güçlerle el ele vererek yeni planlar devreye sokmuştur. Önder Apo’nun uluslararası bir komployla İmralı işkence ve tecrit hapishanesinde tutulması ve izolasyona tabi tutulması bu nedenledir. Tüm parçalar üzerinde ihanetçi işbirlikçi güçlerle sürdürülen işgal ve ilhak saldırıları, Kürt gerçeğinin inkarı ve soykırım amacı ortadadır.

Kürt halkı binlerce şehidi ile 101 yıllık Lozan soykırımına karşı bir irade olarak toprakları üzerinde gerçekleştirilen bu antlaşmayı tanımamakta, işgalci Türk ordusunun ilhakını dünya kamuoyu önünde lanetlemektedir. Artık Kürt halkının özgürleşme direnişi, Lozan’ın 101. yılında Lozan antlaşmasını boşa çıkaracak güce ulaşmıştır.

KCDK-E olarak halkımızı Kürt soykırımını başlatan Lozan Antlaşması’nın 101. yılında 27 Temmuz günü İsviçre’de gerçekleştirilecek yürüyüşe ulusal birlik ruhuyla seferber olmaya ve katılmaya çağırıyoruz.

Eylemin yapılacağı tarih ve yer:

27 Temmuz Cumartesi saat: 13.00

Place des Pionnières, Lozan, İsviçre.