KCDK-E'den ulusal birlik çağrısı: Tarihi fırsatı değerlendirelim

KCDK-E, "Kürdistan halkının özgürlüğü ve statüsü için ulusal birlik tarihi görev" diyerek, kurum ve çevrelere 5-6-7 Aralık'taki yürüyüşler için çağrı yaptı.

KCDK-E Eşbaşkanlık Divanı tarafından bugün yapılan yazılı açıklamada, sanatçı ve aydınların yaptığı ulusal birlik çağrısı selamlandı.

'BU YÜZYILI KÜRDİSTAN'IN YÜZYILI YAPABİLİRİZ'

Açıklamada, "Ulusal birlik konusunda üzerimize düşecek tüm sorumlulukları tereddütsüz biçimde yerine getireceğimizi kamuoyuna deklare ediyoruz. Kürdistan halkı sanatçı ve aydınları ulusal birliğini oluşturmuş. Tüm Kürdistanlı partilere çağrımız; ulusal çıkarları her şeyin üstünde tutarak birlik oluşturmamız tarihi bir görev ve sorumluktur. Tüm Kürdistanlı partiler amalara, fakatlara sığınmadan ve zamana yaymadan ulusal kongrenin örgütlemesi, bu yüzyılı Kürdistan'ın yüzyılı yapacaktır" denildi.

"Kürdistanı dörde parçalayan sömürgeciler ve uluslararası güçler, halkımızın büyük bedel, emek ve fedakârlıkla yarattığı kazanımlara topyekûn bir saldırı hayata geçirmişlerdir" vurgusunun yapıldığı açıklamada, şöyle devam edildi:

"Tüm dünyada farklı görüş, parça ve inançtaki Kürdistanlılar seferberlik ve ulusal birlik ruhuyla sokaklarda eylemler ve direnişler gerçekleştirmektedir. Rojava’daki gelişmeleri, Başur, Rojhilat, Bakur, Kerkük ve Şengal’den ayrı ele alamayacağımızın bilinciyle hareket etmek zorundayız. Kürtlerin kazanımlarını yok etme, statü sahibi olmasını engellemek için sömürgeci devletler, ortak saldırı ve tüm kirli yöntemleri devreye koymaktadırlar.

'ULUSAL KONGRE ARTIK ZORUNLULUK'

Rojava direnişi ile gelişen ulusal birlik ruhu bu sürecin en önemli kazanımı olmuştur. İşgale karşı Başur halkı meydanlara inerek direniş göstermiş, Türk mallarını boykot ederek ulusal bir tutum ortaya koymuştur. Kürt sanatçılar, Kürt medyası bir bütün olarak işgale karşı tutum almıştır. Rojhilat tarihinin en büyük serhildanlarını gerçekleştirmektedir. İşgale karşı ulusal birlik ruhu sürecin en önemli kazanımı olurken, ulusal kongrenin örgütlenmesi artık bir zorunluluk haline gelmiştir. Alanlarda halkımız, 'Ulusal Birlik' sloganı ile birliğini sağlayarak, tüm partilere 'ulusal birliği oluşturun, bu yüzyılı Kürtlerin ve Kürdistan’ın özgürlük ve statü yüzyılı yapın' çağrısı yapmaktadır."

'DÜNYADA ETKİ YARATTI'

Eylemlerin ulusal ve uluslararası kamuoyunda ciddi düzeyde etki yarattığına dikkat çekilen açıklamada, şunlar ifade edildi:

"Yapılan eylemlere ulusal kitlenin katılımı kadar, enternasyonalist dostların katılımı ve öncülüğü de oldukça belirleyici olmuştur. Her eylem ulusal ve küresel renkler içeren bir düzeyde yapıldı. Bu sürecin en önemli olgusu dostların ve ulusal çevrelerin eylemlere öncülük düzeyinde katılımlarıdır.

Ulusal düzeyde halkın birliği, direniş sürecine destek vermeleri, yeni bir politik durum yaratmış, Kürt halkının sesi ve çığlığı dünyanın dört bir tarafında duyulur olmuştur.

Tüm dünyada ortaya çıkan Kürtleri ve mücadelesini sahiplenme, bizlere büyük imkanlar sunmaktadır. Bu imkânların göz önünde ve görünür olan yanı dünya halklarının büyük dayanışmasıdır. Bu dayanışma, aynı zamanda Türk sömürgeciliği ile Erdoğan faşizmini yaygın bir teşhir ve tecrit içine almış; halkımızın faşizme karşı mücadelesi haklı ve meşru bir zemin elde etmiştir.

Bu soykırım planlamasına karşı ortaya konulan küresel direniş ve insanlığın uyanan vicdanı, soykırım saldırılarını büyük oranda boşa çıkardığı gibi, ulusal birliğin oluşmasına ve statü için büyük imkânlar sunmaktadır.

Sonuç olarak, Rojava direnişi Kürdistan halkının özgürlük mücadelesini yeni bir evreye ve evrensel bir düzeye taşıdı. Tarihte ilk defa Kürdistan halkının özgürlüğü etrafında evrensel düzeyde bir dayanışma, direniş ortaya çıkıyor. Kürt halkının özgürlüğü dünyanın demokrasi ve özgürlük sorununa dönüşmesi bu sürecin tarihi kazanımı oldu. İşgal ile soykırım politikalarına karşı Kürt halkının özgürlüğü, ulusal birliği, küresel demokrasi mücadelesini örgütlenmesi hiç olmadığı kadar somut gerçeğe dönüşmüştür.

'BU TARİHİ FIRSATI DEĞERLENDİRELİM'

KCDK-E olarak bu tarihsel fırsatın tüm Kürdistanlı parti, kurum, aydın ve sanatçılar tarafından ulusal birlik için somut adım atılması gerektiğinin altını bir daha çiziyor, bu sürecin öncüsü ve belirleyicisi olmanın sorumluluğu ile hareket etmeye çağırıyoruz."

ÇAĞRILAR

KCDK-E, açıklamasının sonunda şu çağrıları yaptı:

"Tüm toplum merkezlerimiz, 5-6 Aralık'ta Lozan-Cenevre, 7 Aralık'ta tüm dünyada 'Ji Bo Têkbirina Dagirkeriyê Yekîtiya Neteweyî Ava Bikin' sloganıyla yapılacak 'Ulusal Birlik ve Direniş' yürüyüşleri için tüm Kürdistanlı parti, kurum, sanatçı, aydınların katılımı ile ortak komiteler kurmalı ve planlamalar yapmalıdır.

Tüm Kürdistanlı parti, kurum, sanatçı ve aydınlar da ortak komiteler oluşturma temelinde hazırlıkların hemen başlatılması ve seferberlik ruhu ile herkesin katılmasını hedefleyen bir tarzda çalışmalar yürütmeli."