KCDK-E: Tecrit ve soykırıma karşı Kürt Kültür Festivalinde buluşalım

KCDK-E, tecrit ve soykırıma karşı 32. Uluslararası Kürt Kültür Festivali için seferber olmaya çağırdı, katılım için yol güzargâhını açıkladı.

FESTİVALE ÇAĞRI

Avrupa Kürdistanlı Demokratik Toplumlar Kongresi (KCDK-E), 32. Uluslararası Kürt Kültür Festivali’ne ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada "Avrupa’da her yıl yapılan geleneksel Uluslararası Kürt Kültür Festivali’ni, 21 Eylül günü Almanya’nın Frankfurt kentinde büyük bir coşkuyla gerçekleştireceğiz. 32. Kürt Kültür Festivali’ne başta Almanya olmak üzere, Kuzey Fransa, Avusturya, İsviçre, Hollanda ve Belçika’daki Kürdistanlılar ve dostlarımız katılacak. Başta Kürt gençleri ve kadınları olmak üzere yurt dışındaki tüm Kürt halkımız ve dostlarımız aylar öncesinden hazırlıklarını yapmış ve bu temelde meclis ve federasyonlarımız kitleyi taşıma noktasında yüzlerce otobüs ve araçlar hazırlayarak çalışmalarını yürütmeye devam etmektedir. Zaman yaklaştıkça tüm Avrupa’da büyük bir heyecan ve coşkuyla çalışmalar giderek yoğunlaşıyor" denildi.

KCDK-E Eşbaşkanı Engin Sever, "Avrupa’nın birçok ülkesinden on binlerin katılımıyla kutlayacağımız 32. Uluslararası Kürt Kültür Festivali’ni, tüm kültürel ve tarihsel değerlerimize karşı soykırım saldırılarının arttığı tarihi bir süreçte gerçekleştiriyoruz. 32. Kürt Kültür Festivali öncekilere göre çok daha farklı olacak. Kürt halkı ve dostları 21 Eylül günü tecride ve soykırımcı saldırılara karşı bir kez daha net bir tutum koyacak, tüm dünyaya özgürlük iradesini görkemli bir biçimde bir kez daha gösterecektir" dedi.

Sever, şöyle devam etti:

 "Şimdiye kadar Kürdistan’da uygulanan fiziki, kültürel ve tarihi soykırıma karşı halkımız büyük bedeller ödedi. Kürt halkı fedakârlıklarla oluşturduğu ulusal değerlerini ve kültürünü korumayı bilmiş ve bu temelde özgürlük özlemlerini gerçekleştirmek için büyük bir mücadele vermeye devam ediyor. Halaylarımızın yasaklandığı, Kürtçe konuşmaya ve şarkı söylemeye tahammülün olmadığı bir süreçte Kürt halkı, faşist, ırkçı ve tekçi zihniyete karşı kültürünü ve tarihini korumakta ve dünden daha çok sahiplenmektedir. Yine soykırım kıskacına sıkıştırılmış Kürt halkının yeniden dirilişinin öncüsü olan Önder Apo sayesinde tarihsel miraslarına, toprağına ve kültürüne sahip çıkmak için halkımız özgür yaşam için kenetlenmiştir. Bu ulusal duruş karşısında şaşkına dönen, katliam, ırkçılık ve her tür yöntemle sivil halkı hedef alan soykırımcı Türk devletine karşı, Önder Apo’nun paradigması etrafında birleşen Kürt halkı ve dostları her yeri mücadele alanına çevirmeye devam etmektedir. Bu inançla 32. Uluslararası Kürt Kültür Festivali’ne Avrupa’nın tüm ülkeleri ve şehirlerinden gelecek Kürdistanlılar ve dostları kültürel şölende yerlerini alarak hem siyasal hem de ulusal reflekslerini ortaya koyacak ve Önder Apo’nun fiziksel özgürlüğü taleplerini haykıracaklardır.

Zengin kültür ve sanat programı, dört parça Kürdistan’dan grupların dengbej divanı ile başlayacak. Kültürel programda dört parça Kürdistan’dan farklı gruplardan sanatçılar sahne alacak. Dört parça Kürdistan’dan konuşmacıların olacağı festivalimiz, ulusal ve kültürel bir şölen olarak sömürgeciliğe karşı ulusal bir duruş ortaya koyarak herkese mesajını verecektir. Dünyanın birçok merkezinden, Afrika’dan, Avrupa ve Kanada’ya kadar farklı ülkelerden Öcalan’a Özgürlük İnisiyatifi'nde yer alan onlarca tanınmış şahsiyet, sendikacılar, siyasetçiler festivale katılarak Reber Öcalan’ın özgürlüğünü ve Kürdistan’daki katliamlara karşı ortak sahiplenmeyi haykıracağız. Kürt halkı sömürgecilere, uluslararası güçlere ve ihanete karşı ulusal birlik ve direniş mesajları, dengbejler ile ulusal kültür değerlerini güçlendireceğimizin mesajlarını vererek irade beyanında bulunacağız."

'BAŞKAN APO'NUN ÖZGÜRLÜĞÜ İÇİN KENETLENELİM'

KCDK-E Eşbaşkanı Zübeyde Zümrüt ise şunları kaydetti:

“Bu yıl festivalin geleneksel anlamı yanında bir de yaşanan mücadele süreci ile bağlantısı var. 21 Eylül Frankfurt Festivali, 10 Ekim 2023 günü başlatılan ve Önder Apo’nun fiziki özgürlüğünü hedefleyen Küresel Özgürlük Hamlesi içinde gerçekleştirilen ilk büyük festival oluyor. Bu bakımdan, bu yılki Kürt Kültür Festivali geleneksel anlamı yanında bir de Önder Apo’ya fiziki özgürlük hamlesinin bir eylemi olarak gerçekleştiriliyor. Hamlenin birinci yıl dönümüne yaklaşılmış olması, Frankfurt Festivali’ni daha da anlamlı kılıyor. Bu nedenle Avrupa’da yaşayan halkımız ve dostlarımız, Küresel Özgürlük Hamlesi’nin birinci yıldönümü etkinliklerini Frankfurt Festivali ile başlatacak ve eylem düzeyini yeni bir zirveye taşıyacaktır. Başkan Apo’nun önerdiği özgürlük çizgisi etrafında bir araya gelerek tecride karşı özgürlük, eşitlik, demokrasi sloganları haykıracağız.
Festivalimiz birçok etkinliğe ev sahipliği yapacak. Festival alanında birçok yazarın açacağı sergiler, Kürt kıyafetleri, sanatsal çalışmalar, ayrıca çocukların vakit geçirebileceği çadırlar ve etkinlikler festivale ayrı bir renk katacaktır. Tüm teknik hazırlıkları tamamlanan festivale katılım talebi büyüktür. Avrupa’nın birçok merkezinde, bütün şehirlerde otobüsler tutulmuştur.

 'HALKIMIZI HAREKET NOKTALARINDA HAZIR OLMAYA ÇAĞIRIYORUZ'

Halkımızı, bulunduğu yerlerde önceden belirlenen hareket noktalarında zamanında hazır olmaya çağırıyoruz. Herkes en yakındaki Kürt Toplum Merkezleri’nden otobüs kalkış saatlerini öğrenebilir. Kesinlikle tüm toplum merkezlerimiz, hiçbir insanımızın yerde kalmayacağı şekilde çalışmalarını festival gününe kadar devam ettirerek tedbirlerini almalıdır. Ayrıca festivalin sağlıklı, güvenlikli, verimli geçmesi, hedefe ve amaca ulaşması için herkesin sorumluluk göstermesi gerekiyor.
KCDK-E olarak, 'Daxirkerî û Tecrîtê Biskîne, Rêberti Azad Bike' şiarıyla yapılacak festivale tüm halkımızı ulusal kıyafetleri ile yine tüm devrimci, demokrat, barış savunucularını zap direniş ruhu ile festivale katılmaya çağırıyoruz."

FESTİVAL YOL GÜZERGÂHI

 KCDK-E, yol güzergâhı için dikkat edilecek hususları da şöyle duyurdu:

"Kuzeyden gelenler:

A3 üzeri gelenler, Wiesbadener Kreuz’dan Frankfurt yönüne A66 üzeri, daha sonra Eschborner Dreieck’te A648 Frankfurt Messe/Stadtmitte yönüne.
A5 üzeri gelenler, Westkreuz’dan Stadtmitte/Messe yönüne.
Güneyden gelenler:
A5 üzeri gelenler, Westkreuz’dan Stadtmitte/Messe yönüne.
A3 üzeri gelenler: Frankfurter Kreuz’dan A5 üzeri Kassel yönüne, daha sonra Westkreuz’dan Stadtmitte/Messe yönüne. Autobahn levhalarında festival yönü belirtilir.
Tren ve S-Bahn ile gelecekler için: Hauptbahnhof’ta Rebstockpark yönüne giden 17 no’lu tramvaya binilir. O tarihte hat üzerinde tamirat olduğu için tramvay Messe Festhalle’ye kadar gidecek, oradan sonra otobüslerle alana gidilecektir.

Otoparklar: Festival için kiraladığımız park yerlerinde arabalar park edilecektir. Bundan dolayı park alanlarında trafikten sorumlu festival görevlilerimizin yapacağı uyarılara dikkat edilmesi gerekiyor.

Festival alanına kesinlikle yanıcı ve yaralayıcı materyal getirilmeyecek ve içeri alınmayacaktır. Sırt çantası, bavul ve parfüm kesinlikle alana alınmayacaktır. Bundan dolayı belirttiğimiz eşyaların araba veya otobüslerde bırakılması gerekmektedir."