Kenan Ayas davası başladı

Alman devletinin talebiyle Kıbrıs’ın Almanya’ya iade ettiği Kürt siyasetçi Kenan Ayaz’ın mahkemesi Hamburg’da görülmeye başladı. Mahkeme görülürken Hamburg Eyalet Mahkemesi önünde de Ayaz ile dayanışma eylemi vardı.

Haziran ayından bu yana Hamburg’daki Damtor Cezaevi’nde tutuklu bulunan Ayaz hakkında Alman Ceza Kanunu’nun 129b maddesinden dava açıldı. Hamburg Eyalet Mahkemesi’ndeki davanın ilk duruşması bugün görüldü. Kenan Ayaz, mahkeme salonunda bulunanları zafer işareti ile selamladı.

İlk olarak kimlik tespiti yapılan Kenan Ayaz, mahkeme heyetinin “Midyat, Türkiye’de mi” sorusuna, “Kurdistan” yanıtını verdi. Savcılık mütalaasında, Ayaz’ın 2018-2019 yıllarında Hamburg ve çevresindeki siyasi faaliyetlerinin suç teşkil ettiği ileri sürülerek, Alman Ceza Kanunu’nun 129b maddesinden cezalandırılması istendi. Savcılık mütalaasına karşı söz alan Ayaz’ın avukatı Antonia Von Der Behrens, müvekkilinin Türkiye’de de KCK davasından yargılandığı ve 13 yıl cezaevinde kaldığını hatırlatarak, “Asla şiddet olaylarına bulaşmamıştır. Almanya ile Türkiye’nin ekonomik ve askeri çıkarları doğrultusunda yargılanıyor. Davanın hiçbir hukuki dayanağı yok ve kapatılmalıdır” dedi.

MAHKEME ÖNÜNDE EYLEM

Duruşma görülürken Kenan Ayaz’a Özgürlük İnisiyatifi ise mahkeme önünde eylemdeydi. Dayanışma eylemine Güney Kıbrıs AKEL Milletvekili Giorgos Koukoumas da katılarak bir konuşma yaptı. Koukoumas, “Kenan Ayaz’ın hiçbir şekilde şiddet olaylarına bulaşmamasına rağmen ‘terörist’ denilerek yargılanmasını kabul etmiyoruz. Kendisi halkının özgürlük talebini her platformda dillendiren bir siyasetçidir. Dava ve verilecek olan her kararın siyasi olduğunu belirtmek gerekiyor. Almanya'nın bu tutumunu ve Kürtlere yaklaşımını kınıyorum. Kürt halkının özgürlük mücadelesinin yanındayız ve PKK’nin ‘terör örgütleri listesi’nden çıkarılmasını talep ediyoruz” dedi.

AYAS’IN SAVUNDUĞU DEĞERLERİ SAVUNUYORUZ

Kenan Ayaz’a Özgürlük Komitesi adına konuşan Anja Flach da Kenan Ayaz’ın halkı için bir özgürlük savaşçısı olduğunu söyleyerek, “Bizler de onun savunduğu değerleri savunuyor ve onunla her zaman dayanışma içerisinde olduğumuzu belirtiyoruz” dedi.

ONURSUZLUĞU KABUL ETMEYECEĞİZ

Mahkeme için İsveç’ten gelen Kenan Ayas’ın abisi Orhan Ayaz, kardeşiyle görüştüğünü ve oldukça moralli olduğunu belirtti. Orhan Ayaz, “Aile olarak büyük bedeller verdik. Kardeşim Kenan da ailedeki bu onurlu geleneği devam ettiriyor.  Bizlere dayatılan onursuzluğu asla kabul etmeyeceğiz. Son nefesimize kadar bu halkın ve davanın neferi olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Kenan Ayaz'ın davasına 7 Kasım Salı günü devam edilecek.