Kıbrıs’ta şehitler anıldı

Kıbrıs Kürt Halk Meclisi 18 Mayıs Şehitleri anısına kitlesel bir anma etkinliği gerçekleştirdi.

Limassol’daki Theofilos Kürt Kültür Merkezi’nde düzenlenen anma, bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

Anmanın yapıldığı alana 18 Mayıs 1977’de katledilen Haki Karer, 18 Mayıs 1973’te işkence ile katledilen İbrahim Kaypakkaya, Ferhat Kurtay, Eşref Anyık, Mahmut Zengin ve Necmi Öner ve HPG Komuta Konseyi üyesi Sinan Dersim’in (Dalokay Şanlı) fotoğrafları asıldı. 

Anma da bir konuşma yapan Kürt siyasetçi Kenan Ayaz, Mayıs Ayı Şehitleri’nin Kürt halkı ve Ortadoğu halklarının özgürlüğe yürüyüşünün önderleri olduğunu söyledi.

Haki Karer’in faşizme ve şovenizme karşı destansı bir isyanın adı olduğunu hatırlatan Ayaz, “Haki Karer şahadete erdiğinde Önder Apo onun mirasını PKK’yi kurarak taçlandırmış ve ideallerini yaşama geçirmiştir. Haki yoldaşın şahadeti öyle bir etki yarattı ki bugün milyonlara ulaşan bir özgürlük hareketinin partileşmesini doğurdu. O gün yaprak bile kımıldamazken Hakilerin, Ferhatların Necmilerin büyük isyan ateşi ile mücadele büyüdü gelişti ve bugün Ortadoğu’nun en görkemli özgürlük hareketini yarattı” dedi. 

Soykırımcı-sömürgeci Türk faşizminin bugün de Kürt halkını ve değerlerine karşı topyekun bir saldırı içerisinde olduğunu ifade eden Ayaz şöyle devam etti: “Kürt halkı bugün soykırım ve işgalci politikalara karşı şehitlerin, gerillanın ve özgür dağların ruhuyla buna karşı isyanını ve direnişini ortaya koymalıdır. Hakilerle başlayan devrimci mücadele geleneği Sinan Dersim şahsında sürdü. Şehitlerimize ve onların yaşam anılarına bağlı kalarak faşizme ve sömürgeciliğe karşı direnişi büyüteceğiz özgürlüğü mutlaka kazanacağız.”

Ayaz’ın konuşmasının ardından Haki Karer şahsında Mayıs ayı şehitleri ile işkence de ‘ser verip sır vermeyerek şehit düşen İbrahim Kaypakkaya’yı anlatan sinevizyon gösterimi yapıldı.

Anma sloganlarla sona erdi.