KNK’den Prof. Eric David için başsağlığı mesajı

KNK, yaşamını yitiren uluslararası hukuk uzmanı Prof. Eric David için “Kürt halkı sayın David'in PKK'nin terör örgütü olmadığını tarihi tespit ve kanıtlarıyla ispatlamasını unutmayacaktır” diyerek ailesine ve sevenlerine başsağlığı diledi.

Kurdistan Ulusal Kongresi, uluslararası hukuk alanında seçkin bir akademisyen olan Belçika'lı Profesör Eric David için başsağlığı mesajı yayınladı.

Kısa süreli geçirdiği bir hastalık sonrası 31 Ağustos günü yaşamını yitiren Eric David’in büyük bir entelektüel, uluslararası hukuk uzmanı ve Kürt halkını yakından tanıyan değerli bir şahsiyet olduğunu belirten KNK, mesajının devamında şunları kaydetti:

“ Sayın Eric David, yılların tarihi birikimi, tecrübe ve bilgisine hakim yanıyla Belçika'daki PKK Mahkemesine bilirkişi raporu sunmuş ve PKK'nin terör örgütü olarak ele alınmayacağını, tam tersine tüm uluslararası normlara ve Cenevre hukukuna göre savaşın tarafı olduğunu dile getiren değerli bir uzmandı.

Kürt halkı sayın David'in PKK'nin terör örgütü olmadığını tarihi tespit ve kanıtlarıyla ispatlamasını unutmayacaktır. KNK olarak Sayın David'e Tanrı’dan rahmet, sevenleri ve ailesine sabır diliyoruz.”

ERIC DAVID KİMDİR?

1943 Belçika doğumlu, Uluslararası Ceza Hukuku Profesörü olan Eric David, 2003’ten günümüze Uluslararası Hukuk Merkezi’nin başkanlığını yaptı. Brüksel Özgür Üniversitesi’nde uluslararası kamu hukuku, Uluslararası kurumsal hukuk, uluslararası ceza hukuku ve silahlı çatışma hukuku konularında dersler verdi.

Uluslararası İnsani Araştırma Komisyonu üyeliği; BM, Belçikalı ve yabancı hukukçular, STK’lar için hukuki görüşler sundu. İsrail’in Filistin’deki insan hakları ve insancıl hukuk ihlallerinin hukuki sonuçlarına ilişkin Russel Mahkemesi soruşturmasının hukuk danışmanlığını yaptı. Birçok yabancı üniversitede de misafir profesör olarak görev yaptı.

David, Belçika'da görülen PKK Mahkemesi’ne bilirkişi raporu sunarak, “Bir isyan hareketi” olarak tanımladığı PKK’nin bir terör örgütü değil, Cenevre hukukuna göre savaşın tarafı olduğunu savunmuştu.

“Uluslararası Kamu Hukukunda Paralı Askerler ve Uluslararası Gönüllüler” ve “Silahlı Çatışma Hukukunun İlkeleri” adlı ödüller alan iki kitabın da yazarıdır.