'Kobanê DAİŞ'ın sonu oldu, Efrîn de Erdoğan'ın sonu olacak'

İsveç Sol Parti'nin gençlik Örgütü 'Genç Sol' (Ungvänster), “Hiç kimse DAİŞ'ın Kürt milisleri tarafından yenilgiye uğratılacağını sanmıyordu ama Kobanê onların sonu oldu. Aynı şekilde Efrîn de Erdoğan'ın sonu olacak” dedi.

İsveç Sol Parti'nin gençlik Örgütü 'Genç Sol' (Ungvänster), Türk devletinin saldırılarına karşı direnen Efrîn halkı, YPG/YPJ gerillalarıyla dayanışmayı sürdüreceğini belirterek “Hiç kimse DAİŞ'ın Kürt milisleri tarafından yenilgiye uğratılacağını sanmıyordu ama Kobanê onların sonu oldu. Aynı şekilde Efrîn de Erdoğan'ın sonu olacak” dedi.

Türkiye ve Suriye'deki yaşanan gelişmelerle ilgili görüşlerine başvurduğumuz Sol Genç Başkanı Henrik Malmrot, Erdoğan ve AKP rejiminin sadece Kuzey Kürdistan'da yaşayan Kürtleri değil Kürdistan'ın her yanında yaşayan Kürtleri hedef aldığını belirterek “Çünkü Kürtleri kendi geleceği ve sistemine yönelik bir tehdit olarak görüyor” dedi.

ROJAVA'DAKİ SİSTEM OTORİTER REJİMLERİ KORKUTUYOR

Kürtlerin Türkiye ve Suriye'de büyük ilerlemeler kaydetmesinin Türk devleti ve Erdoğan'ı korkuttuğunu söyleyen Malmrot, “Suriye iç savaşı sırasında Kürtler bölgenin geleceğinde önemli bir güç oldu. Kurdukları eşitlikçi ve demokratik sistem diğer parçalarda yaşayan Kürtler ve ezilen diğer halklara ilham verdi. Kadınlara tüm kademelerde yer verilmesi, tüm azınlık halkların yönetimlerde temsil edilmeleri Erdoğan'ın yanı sıra bölgedeki diğer otoriter devlet ve liderleri kaygılandırdı” dedi.

ERDOĞAN SIĞINMACILARI KULLANIYOR

Malmrot, İsveç ve Avrupa'nın Kürtlere yönelik saldırılara sessiz kalmalarının nedenlerini şöyle değerlendirdi.

“İsveç halkı NATO üyeliğine hazırlıyor. NATO üyesi Türkiye ile ters düşmek istemiyor. Daha önemli bir başka nedense Avrupa Birliği ve Türkiye arasında sığınmacıların durdurulması için yapılan anlaşma. Avrupa kendi değerlerini çiğneyerek savaştan kaçan sığınmacıları almak istemiyor. Onun yerine Türkiye'ye sığınmacıları engellemesi için yığınla para ödüyor. Böylelikle Türkiye'ye bağımlı hale geliyor. Erdoğan Türk devletine yönelik eleştirileri engellemek için sığınmacıları kullanıyor. “

İsveç'in Olof Palme döneminden beri ezilen ve mazlum halkların yanında yer aldığı halde Kürtler söz konusu olduğunda hükümetin Türk devletiyle karşı karşıya gelmek istemediği söyleyen Malmrot, hükümetin Suudi Arabistan, İsrail ve Filistin ile Kürt politikası arasındaki çelişkilere şu sözlerle dikkat çekti.

TÜRKİYE'Yİ BOYKOT ETKİLİ OLACAKTIR

“Dışişleri Bakanı Malström, insan hakları ihlalleri nedeniyle Suudi Arabistan'ı pek çok kez eleştirdi. İsrail'in Filistin'deki katliamlarını kınadı. Ama Kürtler söz konusu olduğunda aynı tepkiyi göstermiyor. İsveç'in bu tutumunda Türkiye'nin NATO üyesi olmasının ve jeo-politik konumunun etkili olduğunu düşünüyorum.”

Batılı ülkelerin sessizliğinin sivil toplum örgütleri ve insan hakları savunucularına Kürt halkıyla dayanışmaları için daha fazla yükümlülük getirdiğini vurgulayan Malmrot, “Bunu gerçekleştirmek için diğer ülkelerin deneyimlerinden yararlanmak gerek. Örneğin İsrail'e karşı boykot kampanyaları etkili oluyor. Aynı şeyi Kürtlere saldıran Türk devletine karşı yapabiliriz ve böylesi bir boykotun etkili olacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.

TÜRK BÜYÜKELÇİSİ SINIR DIŞI EDİLMELİ

Malmrot, İsveç Hükümeti'nin Efrîn'e yönelik saldırılar karşısında en azından Türkiye'nin İsveç Büyükelçisini sınır dışı etmesi gerektiğini belirterek “İsveç bunu yaparak Kürtlere yönelik saldırılara karşı olduğu mesajını açıkça vermeli” dedi.

Hükümetin suskunluğuna rağmen pek çok sivil toplum kuruluşunun Türk devletinin Efrîn'e yönelik saldırılarına tutum aldığını, İsveç'in pek çok yerinde kitlesel gösteriler düzenlendiğini hatırlatan Malmrot, “Bu Efrîn halkının yalnız bırakılmadığını ve güçlü bir dayanışma olduğunu gösteriyor. Bundan önce Kürtler, YPG/YPJ DAİŞ çetelerine karşı sadece Kürtleri değil aynı zamanda dünyadaki tüm insanları korumak için savaştı. Şimdi dünyanın Kürtleri desteklemesinin zamanı” dedi.

SOL GENÇ, YPG/YPJ KAHRAMANLARINI KOŞULSUZ DESTEKLİYOR

Genç Sol, ayrıca “Efrîn Erdoğan'ın sonu olacak” başlıklı bir açıklama yaparak Türk devletinin Efrîn'e yönelik bombalamalarını kınadı ve Kürt halkıyla dayanışma içinde olduğunu ve olmaya devam edeceğini vurguladı.

Genç Sol tarafından yapılan yazılı açıklamada, pek çok kez YPG/YPJ savaşçılarının DAİŞ çetelerini hezimete uğrattıkları ve onların fedakarlıkları sayesinde DAİŞ'ın bölgeden silindiğini hatırlatılıyor.

DAİŞ çetelerine karşı savaştıkları sırada dış dünya tarafından ekonomik ve siyasi olarak desteklenen YPG/YPJ'nin Türk devletinin saldırıları karşısında yalnız bırakılmasının kabul edilemeyeceği belirtilen açıklamada “Genç Sol, YPG/YPJ kahramanlarını koşulsuz olarak destekliyor. Dış dünya diğer tarafa bakarken biz, dayanışmamızı sürdüreceğiz. Biz demokrasi ve adalet için verilen kavganın kazanacağına inanıyoruz. Hiç kimse DAİŞ'ın Kürt milisleri tarafından yenilgiye uğratılacağını sanmıyordu ama Kobanê onların sonu oldu. Aynı şekilde Efrîn de Erdoğan'ın sonu olacak” deniliyor.