'Kobane'nin Hafızası' Bern’de tanıtıldı

Bern’de düzenlenen Avrupa Kültürel Miras Günleri’nde Kobanê ekseninde inşa etmeye çalışılan hafıza müzesi tanıtıldı, İsviçreli ve Kürdistanlı sanatçıların yaptığı kil tabletler sergilendi.

Bu yıl 28'incisi düzenlenen Avrupa Kültürel Miras Günleri , İsviçre’nin Bern kentinde başladı. 

Bern’e bağlı Burgdorf kasabasında yer alan  tarihi Schloss Burgdorf şatosunda düzenlenen Avrupa Kültürel Miras Günleri’ne, İsviçre'de Ortadoğu ve Avrupa halkları arasında kültürel bir bağ oluşturarak halklara Mezopotamya tarihini aktarmak için  2019 yılından bu yana  çalışmalarını sürdüren Mesela Derneği de yer aldın. Etkinlikte, "Em diyar in-We are visible" projesiyle katılan Mesela Derneği’nin Kobanê ekseninde inşa etmeye çalıştığı hafıza müzesi tanıtıldı.

'Unutulmaya yüz tutmuş meslekler' temasının esas alındığı bu yılki etkinlikte, İsviçre’deki Wanner Çiftliği’nde pişirilen, aralarında İsviçreli ve Kürdistanlı sanatçıların yaptığı kil tabletler de sergilendi.

Aralarında İsviçreli, Kürdistanlı ve Avrupalı heykeltraş, müzisyen, ressamların yer aldığı Mesela Derneği adına konuşan Özlem Yaşar, Kobanê'de verilen direnişi, Kobanê'nin yeniden inşa sürecini tanıtarak ve Mezopotamya tarihini diri tutarak Avrupa halklarıyla bağ kurmak istediklerini söyledi.

Wanner 433 Mesela Kültür Çiftliğinin sahibi, Masela Derneğinin kurucusu ve aynı zamanda bir heykeltraş olan Werner Neuhaus ise, tarihi 1200’lü yıllara dayanan Schloss Burgdorf şatosunda böyle bir sergide yer almanın, Mezopotamya kültürü ve tarihinin Avrupa halklarıyla buluşması bakımından önemli olduğunu söyledi. 

Neuhaus, Kobanê'nin yeniden inşa çalışmalarında yer aldığını belirterek, 'Mezopotamya coğrafyası, kültürü ve tarihi bakımından Avrupa'ya kıyasla çok eskilere dayanmaktadır. Bizlere unutturulmaya çalışılan bu tarihi ve kültürel mirası Avrupa halklarına aktarmayı, yaptığımız sanatsal çalışmalarla sürdüreceğiz' diye konuştu.

Sergide ayrıca "Em diyar in-We are visible" projesi kapsamında Süleymaniye ve İsviçre'de çekimleri yapılan iki belgesel film de gösterime sunuldu.