Kolombiya’da Newroz hazırlıkları başladı

Kurdistan ile Dayanışma Komitesi öncülüğünde Newroz hazırlıkları kapsamında buluşmalar gerçekleştirildi, Newroz haftası için planlamalar gerçekleştirildi.

Kolombiya'daki Kurdistan ile Dayanışma Komitesi’nin halklar arasındaki dayanışma ve kardeşliği canlandırmayı amaçlayan etkinlik ve faaliyetleri devam ediyor.

Kolombiya’nın başkenti Bogota'daki Kurdistan ile Dayanışma Komitesi 3 ve 4 Mart tarihlerinde Newroz'a hazırlık amacıyla iki ayrı yerde seminerler gerçekleştirdi. Seminerler şehrin güneyinde iki yerde yapıldı; ilki San Antonio mahallesinde bulunan Arto Arte kolektifine ait Casa-Taller'de (Arto sanat evi); ikincisi ise Ciudad Bolivar'daki Colegio Instituto Cerros del Sur'da (ICES) gerçekleştirildi.

3 Mart’taki seminer, Bogota'nın güneydoğusunda 10 yılı aşkın bir süredir devam eden ve kendilerini kentsel duvar resimlerine vurgu yaparak popüler sanatın çeşitli ifadelerini yapmaya adamış olan Arto Arte Kolektifi'nin Ev-Atölyesi’nde yapıldı.

Etkinliğe Bogota'nın güneydoğusundaki çeşitli toplumsal örgütlenme süreçlerinden gelen aktivistler katıldı. İki saat süren konuşmada Kurdistan’ın coğrafi konumu hakkında kısa bir bilgi verildikten sonra anaerkil toplumlar, Kurdistan özgürlük hareketinin tarihi, demokratik konfederalizm ve stratejik eksenleriyle birlikte özyönetim uygulamalarının mevcut durumu üzerine bir tartışma yapıldı.  

Seminerin ardından katılımcılarla diyaloga yapıldı, sorular soruldu, yorumlar yapıldı Oturum bu tür seminer ve toplantıların süreklileştirilmesi gerektiği üzerine temennilerle sona erdi.

Hafta sonu etkinliği ise Bogota’ya bağlı Ciudad Bolivar ilçesinin Potosí mahallesinde bulunan ICES okulu olarak bilinen ve 40 yılı aşkın bir süredir bu mahallenin çocuklarına ve gençlerinin eğitimlerini gönüllü organize eden okulda yapıldı.  

Etkinlik katılımcılarının çoğu, okuldan gelen çocuklar, gençler ve ailelerinden oluştu. Burada da Kurdistan’ın coğrafik, kültürel, dini, dili, ve tarihi üzerine bilgilendirmeler yapıldı. Rojava’da yapılmaya çalışılan konfederal sistem ve bu sistemin nasıl çalıştığı üzerine tartışıldı.

Kurdistan’daki depremler nedeniyle Kolombia Kurdistan Dayanışma Komitesi depremzedeler için bir bağış kampanyası düzenlemişti. Film günleri ve Newroz etkinliklerinden gelir toplanacak ve bu gelen gelirler Heyva Sor a Kurdistanê’ye aktarılacak. 

NEWROZ HAFTASI KAPSAMINDAKİ ETKİNLİKLER

Bogota Kurdistan Dayanışma Komitesi, içerisinde yer alan AluCine-club, la Redada, Rojinegro, Acto Latino, Corporación Colombiana de Teatro ve la Hoguera ile birlikte Newroz kutlamalarına hazırlık olarak, 14-17 Mart tarihleri arasında Kurdistan'la ilgili film, belgesel ve kısa filmlerin gösterileceği "NEWROZ Globale Bogotá" belgesel film festivalinin tanıtımını yapacak.

Buna göre program şöyle:

- 14 Mart Salı: Evîn Di Rûyê Qirkirinê de ve Mal (kısa film). Saat: 17:45. Yer: La Hoguera (Calle 45 # 22-55).

- 15 Mart Çarşamba: Berfin. Saat: 17:45. Yer: Corporación Colombiana de Teatro (Calle 12 # 2-65).

- 16 Mart Perşembe: Floreciendo en el desierto, Meme y Gule, Después de la guerra- Piştî Şer (kısa filmler). Saat 17:45. Yer: La Redada (calle 17 # 2-51).

- 17 Mart Cuma: Daren bi tenê ve Sîya Cîya yê Kurmanç. (kısa film).  Saat 17:45. Yer: Teatro Acto Latino (carrera 16 # 58A-55).

20 MART’TA NEWROZ KUTLAMASI BOGOTA’DA

 Program:

  • Kısaca Newroz ve aktüel durum hakkında bilgilendirme
  • Kürt ve Kolombiya yemeklerinin sunumu
  • Kürt ve Kolombiya müziği eşliğinde halay