Kültür Festivali: İmralı için acilen harekete geçilmeli

Frankfurt’taki Uluslararası Kürt Kültür Festivali’nde konuşan Kürt siyasetçi Hatip Dicle, tecrit karşısındaki uluslararası sessizliğe tepki göstererek, “acilen harekete geçmeye” çağırdı

“Tecrit ve İşgali kıralım, Önder Apo’yu Özgürleştirelim” temasıyla düzenlenen Uluslararası Kürt Kültür Festivali’nin 32’incisi büyük bir coşku ile devam ediyor.

Alanda kitle TEV ÇAND ve katılan diğer sanatçıların müzik dinletisi ile büyük bir coşku ile Kültür Festivalini kutluyor. 

Festival KNK Eş Başkanı Zeynep Murad ile “Abdullah Öcalan’a Özgürlük, Kürt Sorununa Siyasi Çözüm” hamlesi adına Kürt Siyasetçi Hatip Dicle’nin konuşması ile devam etti.

ZEYNEP MURAD: JIN JIYAN AZADÎ İLHAM KAYNAĞI OLDU

Zeynep Murat konuşmasına Kürtçenin Kelhori lehçesi ile başladı ve Doğu Kürdistan halkının Abdullah Öcalan’a selamlarını getirdiğini ifade etti.

Daha sonra konuşmasına Sorani lehçesinde devam eden Zeynep Murad, “Abdullah Öcalan’a Özgürlük, Kürt Sorununa siyasi Çözüm” hamlesinin geldiği aşamadan bahsederek, Abdullah Öcalan’ın felsefesi ile Kürt halkının dört parçada bir mücadele yükselttiğini ve büyük bir direniş gösterdiğini söyledi.

Zeynep Murad, Rojhilat halkının Abdullah Öcalan’ın felsefesi olan “Jin Jiyan Azadi” sloganı ile dünyadaki tüm kadın hareketlerin ilham kaynağı olduğunu belirtti.

İşgalci Türk devletinin Güney Kürdistan’daki saldırılarına da dikkat çeken Zeynep Murad, Kürt halkının özgürlük savaşçılarının etrafında kenetlenerek bu işgal ve imha planlarını boşa çıkaracağını vurguladı. Zeynep Murad, “Halkımız Önder Apo’nun etrafında kenetlenerek, Kürdistan’ın dört parçasında toprağında onurlu ve özgürce yaşayacaktır. Özgürlük savaşçıları bugün Önder Apo’nun felsefesiyle düşmanın tüm saldırılarını boşa çıkarmıştır, çıkaracaktır. Kürt halkı olarak, değerlerimize ve kültürümüze sahip çıkarak, özgürleşeceğiz” dedi.

HATİP DİCLE: HAMLE BAŞARILI OLDU

 “Abdullah Öcalan’a Özgürlük, Kürt Sorununa Siyasi Çözüm” hamlesi tertip komitesi adına ise Kürt Siyasetçi Hatip Dicle sahneye çıkarak, hamle hakkında bir konuşma yaptı.

10 Ekim 2023’te komplonun yıldönümünde başlatılan “Abdullah Öcalan’a Özgürlük, Kürt Sorununa Siyasi Çözüm” hamlesinin küresel çapta büyük bir başarı sağladığını belirten Hatip Dicle, şöyle konuştu: “Önder Öcalan, yeni paradigmasıyla sadece Kürt halkının önderi değil, aynı zamanda küresel çapta, demokratik, ekolojik ve kadın özgürlükçü bir anlayış geliştirmiştir. Bu hamle, dost partiler ve Kürdistan’daki mazlum halkımız tarafından coşkulu bir şekilde sahiplenilmiştir. Güney Amerika’dan Afrika’ya, Avrupa’dan Asya’ya kadar, tüm kıtalardaki merkezlerde gerçekleştirilmiştir.” dedi.

Hamle kapsamında yürütülen çeşitli kampanyaları ve onlarca Nobel Barış Ödülü sahibinin ortak bildirisini de anlatan Hatip Dicle, şunları ekledi:

Hepimiz yakından biliyoruz ki Önder Öcalan’ın İmralı’daki esareti, 26 yılını doldurmak üzere. Birkaç dakikalık telefon görüşmesi dışında tutulursa, 3 yıldır kendisinden hiçbir haber alınmamaktadır.”

Dicle, uluslararası kurumların sessizliğine dikkat çekerek “Tüm kurumlar bu durum karşısında suç ortağıdır. İmralı’da Türk devletinin izlediği soykırımcı politikalara karşı sessiz kalmak, insanlık suçunu görmezden gelmektedir” diye tepki gösterdi.

“Artık yeter! Êdî bes e! diyoruz” diyen Dicle, uluslararası kurumların İmralı’daki tecritte sorumluluklarının göz ardı edilemeyeceğini söyleyerek, AİHM, Avrupa Birliği, Avrupa Konseyi gibi kurumların sorumluluklarını hatırlattı.

Hatip Dicle, “Sizleri bu konuda acilen harekete geçmeye, bir kez daha ısrarla davet ediyoruz! Bilin ki susmayacağız. İmralı soykırım rejimine karşı hukuku ve insanlık değerlerini savunmayı kararlılıkla sürdüreceğiz!” şeklinde konuştu.

Festival sanatçı Şehribana Kurdi’nin müzik dinletisi ile devam ediyor.