Kürtler kimyasala ve sessizliğe karşı BM önünde

Kürdistanlılar, Cenevre'deki BM binası önünde Türk devletinin kimyasal saldırılarını ve uluslararası kurumların sessizliğini protesto etti.

İsviçre'nin Cenevre kentinde bulunan Birleşmiş Milletler (BM) binası önünde başlatılan oturma eylemiyle Kürdistanlılar, BM'ye 'Harekete geç' çağrısında bulundu.

İsviçre Demokratik Kürt Konseyi (CDK-S) ve İsviçre Kürt Kadınlar Birliği (YJK-S) öncülüğünde BM önünde bir araya gelen Kürdistanlılar, kimyasal saldırılarda şehit düşen gerillalar için saygı duruşunda bulundu. Kimyasal silahları teşhir etmek için beyaz tulum ve gaz maskeleri giyen eylemciler, katledilen 17 gerillanın fotoğraflarıyla katliamın teşhir edildiği pankartları taşıdı.

'KİM GÖZÜNÜ KAPATIYORSA BU SUÇA ORTAKTIR'

Saygı duruşunun ardından eylemde bir konuşma yapan CDK Cenevre Eşbaşkanı Mülkiye Aşırbaev, şunları dile getirdi:

"Bugün BM'nin karşısında, insanlık ve savaş suçlarının işlenip kimyasal gazlara sesini çıkarmayıp Türk devletine karşı gözlerini kapatanları bir kez daha uyarıyoruz. Bugün kimyasal silahların kullanılmasının yasaklanmasına rağmen bu silahları kullanan Türk devleti insanlık suçu sınırını aşmıştır ve bir an önce OPCW’nin gidip orada gerekli araştırmaları yapmalarını ve kimyasal kullanıldığı için gerekenin yapılacağının teminatını talep ediyoruz. Bu suça kim gözünü kapatıyorsa bu suça ortaktır. Taleplerimiz yerine ulaşıncaya kadar direnişimiz devam edecek ve Önderliğimizi fiziksel özgürlüğe kavuşturana kadar durmayacağız. Barzani ailesi ve KDP yeter artık yaptığınız ihanet. Yapmayın! Türk devletine peşkeş çekmeyin artık bu ihanet çizgisinden bir an önce vazgeçin."

Diğer Eşbaşkan Erdal Atasoy da şöyle dedi:

"Diyorlar ki PKK sorundur ama Dersim katliamı olduğunda PKK yoktu. Zilan katliamında PKK yoktu, Kürtler vardı. Onlar kendileri söylüyorlar 'Kürtler bizim için sorundur' diye. Biz Kürdistanlılar asla boynumuzu eğmeyeceğiz, özgürlüğümüzü kazanana kadar asla vazgeçmeyeceğiz.

Yine söylüyoruz, BM'den biz bir şey istemiyoruz, sadece verdiğiniz karara sahip çıkın ve yasakladığınız silahları kullananlara gerekli cezayı verin. Bugün bizim burada canımız yanıyor ve bu kimyasal silahlara dur demezseniz eğer her zaman burada olacağız ve direneceğiz."

"Bijî Berxwedana Gerilla", "Bijî PKK", "Jin Jiyan Azadi" sloganlarıyla devam eylemde CDK Cenevre Dış İlişkiler Komisyonu adına Ramazan Baytar tarafından Fransızca basın metni okundu.

Okunan Fransızca basın metninden sonra oturma eylemine devam edildi.

Eylemde yarın ve Cuma günü de devam edecek olan oturma eylemi ile Cumartesi günü yapılacak yürüyüşe çağrı yapıldı.

KÜRT HEYET GÖRÜŞMELERDE BULUNUYOR

İsviçre'deki siyasi parti, sivil toplum örgütleri ile basın yayın kurumlarıyla kimyasal silah ve zehirli gaz kullanımına ilişkin görüşmelerini sürdürdüklerini dile getiren İsviçre Demokratik Kürt Konseyi adına sorularımızı yanıtlayan Kürt Siyasetçi Asmin Engin, şöyle dedi:

"Medya Savunma Alanları'nda HPG ve YJA-Star gerillalarının hedef alınarak kimyasal silah kullanımının açığa çıkması sonrası Kürdistanlılar olarak ilkin tepkimizi dile getirerek alanlara çıktık. Yayımlanan görüntülerde bariz olarak kimyasal silah kullanıldığı ortada olan ve yine bölgeye giden heyetin açıklamalarını da göz önüne alarak başta OPCW olmak üzere yetkili kurumlara sorumluluklarını hatırlatma amacıyla eylemselliklerimizi sürdürürken, bu kurumların ivedilikle harekete geçmesi çağrısında bulunuyoruz.

Yine bu kapsamda İsviçre Federal Parlamentosu'ndan milletvekilleri, basın-yayın organları ve sivil toplum kurumlarıyla görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Bugün de BM önünde 3 günlük oturma eyleminin startını vermiş bulunmaktayız."