GÖRÜNTÜLÜ

Kuzey ve Doğu Suriye üniversite sınavı birincisi: Devrime hizmet edeceğim

Hêvî Mîrzo, “Devrime hizmet etmek ve onu büyütmek için Rojava Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni bitirerek kendi topraklarımda halkıma ve devrime hizmet edeceğim. Şehit babamın izinden yürüyeceğim” dedi.

SINAV BİRİNCİSİ HÊVÎ MÎRZO

Hêvî Mîrzo, Serêkaniyêli genç bir kadın. 12 yaşındayken doğup büyüdüğü Serêkaniyê kenti, Türk devleti tarafından işgal edildi. Evinden ve toprağından koparılan Hêvî Mîrzo, işgal sonrası ailesiyle birlikte Hesekê’ye yerleşti. Lise eğitimini Hesekê’de tamamladıktan sonra üniversite sınavında birinci oldu ve Rojava Üniversitesi’nde 6 yıl sürecek Tıp Fakültesi eğitimi için hazırlanıyor.

Hêvî Mîrzo ile anadilinde eğitim almanın önemini ve gelecek planlarını konuştuk.


Hêvî Mîrzo, 2019 yılında, 12 yaşındayken işgalin yakıcı etkisiyle tanıştı. Evi ve toprağı, Türk devleti ve çeteleri tarafından işgal edildi. Evini, toprağını, okulunu ve arkadaşlarını geride bırakarak yeni bir yaşama uyum sağlamaya çalıştı. Hêvî Mîrzo, “Serêkaniyê’de evimiz ve arazimiz vardı. Güzel bir yaşam sürüyorduk. Devrimle özgürleşmiştik. 9’uncu sınıfın ilk yarısına kadar Serêkaniyê’de okudum. Okul arkadaşlarımla güçlü ilişkilerim vardı. Komşularımızla akraba gibi olmuştuk. İşgalden sonra herkes bir tarafa dağıldı. Arkadaşlarımdan, okulumdan ve evimden ayrılmak zorunda kaldım. Hesekê’ye göç ettiğimizde bir yabancı gibiydim, tanıdığım kimse yoktu.

Yeni bir yaşama adım atmış gibi bir şok geçirdim. 9’uncu sınıfı Hesekê’de tekrar okumaya başladım. Sürekli ev değiştirmek zorundaydık, bu nedenle üç kez okul değiştirmek zorunda kaldım. Tam uyum sağladım derken, başa dönüyordum. Yeni okul, yeni öğretmenler, yeni arkadaşlar, yeni ev ve yeni komşular derken başa sarıyordum. İşgalin etkilerini iliklerime kadar hissediyordum. Serêkaniyê’deki yaşamımı özlüyordum ancak işgale inat, okulumu tamamlamam gerektiğini hiç unutmadan çabaladım ve başarılı olmak için mücadele ettim” diyerek o günlerdeki hislerini paylaştı.

DEVRİMLE BAŞLAYAN OKUL HAYATI

19 Temmuz Rojava Devrimi ile okul hayatına adım atan Hêvî Mîrzo, devrimle büyüyen genç kadınlardan biri. Devrim sayesinde anadili olan Kürtçe öğrenimine başladı ve devam ediyor. Anadilinde eğitim gören Hêvî Mîrzo, devrimin üniversitesine birinci olarak yerleşti. Hêvî Mîrzo, devrimle başlayan okul hayatını şöyle anlatıyor:

“Devrimle okul hayatım başladı ve devrimle büyüyen bir genç kadınım. Özgür bir şekilde anadilimde okumayı büyük bir şans ve fırsat olarak değerlendiriyorum. Ailemle evde Kürtçe konuşuyorduk. Eğer evde Kürtçe konuşup okulda Arapça konuşmak zorunda olsaydım, nasıl başarılı olabilirdim ki? Aynı şekilde bir Arap çocuk evinde Arapça konuşurken Kürtçe eğitim alıp başarılı olabilir mi? Bu nedenle Rojava Devrimi sayesinde anadilimde eğitim alma fırsatı bulduğum için hem mutluyum, hem gururluyum hem de kendimi çok şanslı hissediyorum.

Birçok kişi, ‘Zeki ve başarılısın, neden Arapça değil de Kürtçe okuyorsun?’ demişti, ancak bu görüşleri dikkate almadım ve doğru bulmadım. Genç bir Kürt kadını olarak, anadilimde eğitim almanın ve dilimi yaşatmanın gerekliliğine iknaydım ve bu konuda ısrarla mücadele ettim. Bu nedenle üniversite sınavında birinci oldum ve Rojava Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne kaydımı yaptım. Kürtçe okumak ve yaşamak istiyorum. Rojava Üniversitesi'nin büyük başarılara imza atması için daha çok çalışmam gerektiğinin bilincindeyim. Devrimle kurulan üniversitemiz önemli adımlar attı; bu adımları daha da büyütmemiz gerekiyor.”

ŞEHİT BABASININ HAYALİYDİ

Çocukluğundan beri tıp okumak isteyen Hêvî Mîrzo’nun babası Mihemed Salih Mîrzo, 2014 yılında çeteler tarafından arabasına yönelik gerçekleştirilen bir saldırı sonucu şehit düştü. Tıp okumak istemesinin en önemli sebebi de; babasının, ‘Doktorluk okuyacaksın, büyük bir doktor olacaksın” yönündeki sözleri oldu. Şehit babasının hayallerini gerçekleştirmek için yola koyulan Hêvî Mîrzo, şöyle devam ediyor:

“Babam doktor olmamı çok istiyordu ve bunu sürekli dillendirirdi. Şehit olduğu gün bana oyuncak sağlık seti almıştı. Doktor olduğum günü görmesini çok isterdim ama olmadı. Annemin de isteği bu yöndeydi. Annem Meha Hesen, bir şehit eşi olarak 5 çocuğuna sahip çıktı. Bu devrim için bizi yetiştirdi ve büyüttü, eşinin izinden devam etti.”

DOKTOR OLARAK DEVRİME HİZMET EDECEK

Hêvî Mîrzo, devrimle gelişen süreçte doktor olmanın öneminin farkına vardığını belirterek, “Tıp okumak hayalimdi, fakat devrimle yaşanılan sürece yakından şahit oldum. Bu bağlamda tıp okumam gerektiğini farkına vardım. Bu devrimin doktorlara ihtiyacı var. Devrime hizmet etmek ve onu büyütmek için Rojava Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni bitirerek kendi topraklarımda halkıma ve devrime hizmet edeceğim. Şehit babamın izinden yürüyeceğim” dedi.

Hêvî Mîrzo Kuzey ve Doğu Suriye’de üniversite sınavında birinci olurken, sayısal (Zanistî) bölümlerden ilk 15’te yer alan öğrencilerin isimleri şöyle:

1-Hêvî Mîrzo

2-Zekeriya Hesen

3-Saya El Fetah

4-Şeyda Baco

5-Lîlaz Heme

6-Meyada Mehmûd

7-Sulaf Mihemed

8-Beyan Hemze

9-Rosêl Îsa

10-Berfîn Merhem

11-Elai Eldîn Hinkî

12-Roza Izo

13-Hîsên Îbrahîm

14-Ahîn Hisên

15-Munzir Hesen