Limasol'da 18 Mayıs Şehitleri anıldı

Limasol’da Haki Karer, İbrahim Kaypakkaya ve Dörtler şahsında Mayıs ayı şehitleri anıldı. Siyasetçi Kenan Ayaz, “Önder Apo'nun fiziki özgürlüğü ile birlikte Kürdistan'ın özgürlüğünü sağlamak, şehitlerimize en büyük armağanımız olacaktır" dedi.

Kıbrıs'ın Limasol kentinde 18 Mayıs günü şehit düşen öncü devrimcilerden Haki Karer, İbrahim Kaypakkaya ile Dörtler şahsında Mayıs Ayı Şehitleri için anma etkinliği düzenlendi.

Kürt Halk Meclisi'nin öncülüğünde Teofilos Kürt Kültür Merkezi’nde düzenlenen anmaya, şehit aileleri ve yakınları katıldı.

Merkez’in bahçesine Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın dev posteri ile Haki Karer, İbrahim Kaypakkaya, Dörtler’in (Ferhat Kurtay, Eşref Anyık, Mahmut Zengin ve Necmi Öner) yanı sıra geçtiğimiz günlerde Almanya’da şehit düşen Aysel Doğan ile Zap ve Avaşîn şehitlerinin fotoğrafları konuldu.

Saygı duruşu ile başlayan anma programında Şehit Aileleri Komitesi Sözcüsü Remzi Pacraz açılış konuşması yaptı.

Ardından Kürt siyasetçi Kenan Ayaz söz aldı. Ayaz, Mayıs Ayı Şehitlerini anarak konuşmasına başladı. 16 Mayıs 1997'de KDP’nin Hewlêr’de yaptığı katliama değinen Ayaz, "Tıpkı Hozan Serhat'ın da belirttiği gibi "Hewlêr namînî wek caran, wê bibe gora xayinan (Hewlêr öyle kalmayacak, hainlere mezar olacak”. Güney Kürdistan'da, Kürdistan'ın çıkarları için hareket ettiğini söyleyenlerin tarihi ihanetlerle doludur. KDP'yi tanımak isteyenlerin 16 Mayıs'ta yapılan katliama bakmaları yeterli olacaktır. Hewlêr'de hastanede yaralı insanları katlettiler. Hiçbir devlet, hiçbir örgüt hastanelerde katliam yapmaz ama KDP bunu yaptı. Bu vahşet bile KDP'nin kendi aile çıkarları için neler yapabileceğini gösteriyor. KDP bugün Kürtlerin özgürlüğünü isteyen bir parti değildir, aksine Kürtlerin özgürlüğünün önünde en büyük engeldir" dedi.

Ayaz, KDP’nin bugün Türk devletinin işgal saldırılarında oynadığı role de dikkat çektikten sonra gerilla direnişine vurgu yaptı: "Bir yandan bahsettiğimiz gibi tarihi ihanetlerle dolu olan bir aile var ama diğer yandan da halkı için, ülkesi için, halkının özgürlüğü için gözünü kırpmadan canını veren fedailerin direnişi var. Bugün bu mücadele Haki Karer, İbrahim Kaypakkaya, Mehmet Karasungur, Dörtler’in direniş ruhu ile Kurdistan dağlarını düşmana mezar etmiştir. Bugün aldığımız her nefesi bu kahramanlara borçluyuz. Bize bırakmış oldukları bu ruhla Önder Apo'nun fiziki özgürlüğü ile birlikte Kürdistan'ın özgürlüğünü sağlamak, şehitlerimize en büyük armağanımız olacaktır." Konuşma ardından Mayıs Ayı Şehitlerini anlatan bir sinevizyon gösterildi.

Anma programı, Kıbrıs Kürt Halk Meclisi'ne sanat grubunun günün içeriğine uygun seslendirdiği şarkılarla sona erdi.