Londra’da ‘Deprem değil devlet öldürüyor’ eylemi

Londra’da yüzlerce kişi deprem felaketinde yaşamını yitirenleri mumlar yakarak anarken, felakete seyirci kalan AKP-MHP rejimini protesto etti.

Günlerdir dayanışma ağları ile Kurdistan merkezli depremin yaralarını sarmak için yoğun bir çaba harcayan Britanya Demokratik Güç Birliği’nin (DGB) çağrısı ile yüzlerce kişi Trafalgar Meydanı’nda bir araya geldi.

Kürt, Alevi, sol ve devrimci kurumların oluşturduğu DGB’nin eyleminde depremde yaşamını yitirenler için 2 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Saygı duruşunun bir değil iki dakika olması ise Erdoğan rejiminin depreme müdahale etmeyip yüzlerce insanın soğuktan hayatına kaybetmesine sebep olmasına istinaden yapıldı.  

Depremin yaşandığı kentlerin isimlerinin yazılı olduğu dövizlerin çevresinde mumlar yakılan eylemde, ‘Utan Erdoğan, utan AKP”, ‘Deprem değil bozuk devlet öldürüyor’, ‘Deprem değil kapitalizm öldürüyor’, “Rojava’yı bombalamayı durdurun, acil yardım gönderilsin” yazılı pankart ve dövizler taşındı.

Açıklamayı DGB adına Oktay Şahbaz ve Apo Toprak okudu. Açıklamada on binlerce insanın açlığı, yaşam umudu, sevdiklerinin naaşlarını kar altında muhafaza etmesine, günlerdir halkın gıda ihtiyacının karşılanmamasına ve  halen enkazların altında yatan binlerce cenazeye rağmen Erdoğan ve hükümeti ile medyasının bu gerçekleri yok saydığı vurgulandı. 

‘FELAKETİN MİMARI ERDOĞAN’DIR’ 

 Erdoğan ve hükümetinin yolsuzluklarının ayyuka çıktığı ifade edilen açıklamada, tüm bu kızılca kıyamette Erdoğan rejiminin yardımları engellediği, el koyduğu, interneti sınırladığı, dayanışma ağlarına müdahale ettiği ifade edildi.

Rejimin, kıyamet görüntülerine rağmen Rojava’yı bombayalarak sivilleri hedef aldığına da vurgu yapılan açıklamada, Erdoğan rejimine son vermenin zamanının geldiğinin altı çizildi. 

DGB açıklamasında son olarak şunlar kaydedildi: “Korkmalılar! Çok korkmalılar! Çünkü hayatını kaybedenlerin aileleri, işçi sınıfı, öğrenciler ve daha nice milyonlar olarak bunu kabul etmeyeceğiz. Bunun bir daha başımıza gelmesine izin vermeyeceğiz. Bu felaketin mimarları sizsiniz; Allah ya da kader değil. 22 yıldan bu yana süren felakete, yıkıma ve kabusa son vermenin zamanı geldi” dedi. 

 Etkinliğe katılan Hackney Belediye Başkanı Philip Glanville de bir konuşma yaparak ‘dayanışma’ ve mücadelenin önemine vurgu yaptı. Kürt Halk Meclisi’nden Türkan Budak ise, Türk devletinin depremi daha büyük bir felakete dönüştürerek Kürt Alevileri göç ettirme politikası yürüttüğüne dikkat çekerek, “Dayanışmaya büyüteceğiz, topraklarımızı terk etmeyeceğiz” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından eylem ve anma sona erdi.