Londra'da HPG Komutanı Zinar Sipan için kitlesel anma

Qendil’de 2018'de şehit düşen gerilla komutanı Zinar Sipan (Burhanettin Yağmur) için Londra’da ailesinin de katılımı ile kitlesel bir anma yapıldı.

Qendil’de 2018'de şehit düşen ve 30 yılı aşkın gerilla saflarında yer alan Zinar Sipan (Burhanettin Yağmur) için Londra KCC binasında düzenlenen anma etkinliği düzenlendi.

Anmaya Civaka İslamî ya Kürdistan (CİK), Göçmen İşçiler Kültür Derneği (Gik-Dere), Şehit aileleri ve demokratik kitle örgütü temsilcilerinin de aralarında olduğu yüzlerce kişi katıldı. Anma, Kürdistan devrim şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

Salon da Zinar Sipan ile birlikte şehit düşen HPG komutanlarından Şahin Gever’in (Kemal Turgut) fotoğraflarından bir anma köşesi oluşturularak, etrafından mumlar yakıldı.

Sık sık “Şehit namırın” ve “Biji Serok Apo” sloganlarının atıldığı anmada ilk olarak Zinar Sipan’ın kuzeni Yalçın Tetwan söz aldı.

Tetwan, Zinar Sipan’ın ömrünü Kürdistan halkının özgürlük mücadelesine adadığını belirterek, “Halkı için Kürdistan dağların da bir özgürlük meşalesi oldu. Mücadelesi ile bizlere büyük bir miras bıraktı ve onun devrimci halkçı duruşu bölge de büyük bir etki yarattı. Şehid Sipan’a layık olacağız” dedi.

Tetwan’ın ardından Britanya Şehit Aileleri Komisyonu tarafından Zinar Sipan’ı anlatan sinevizyon gösterimi gösterildi.

YAĞMUR: ONUR DUYUYORUZ

Sinevizyon gösteriminin ardından Zinar Sipan’ın kuzeni Metin Yağmur söz aldı. Yağmur, Zinar Sipan’ın Erzurum üniversitesinde okurken gerilla saflarına katıldığını anlatarak, “Zinar Sipan sadeliği inancı ve tercihi ile bizlere rehber oldu. Bizler onun destansı mücadele hikayeleri ile büyüdük şekillendik. Ömrünü Kürt özgürlük mücadelesine adadı. Biz Zinar hevalle onur duyuyoruz ve hayallerinin takipçisi olacağız” diye kaydetti.

Zinar Sipan’ın mücadele arkadaşı Heval Hatice ise üniversite döneminde Zinar Sipan’ın yaşamı ve duruşu ile etkileyici bir yoldaş olduğunu söyledi. Heval Hatice’nin Zinar Sipan için söylediği ‘Heval’ türküsü ise duygulu anlar yaşattı.

‘BİR YILDIZ GİBİ GÜLÜMSÜYORLAR’

Britanya Şehit Aileleri Komisyonu’ndan Ali Poyraz’da kendini inkar etmenin yaşandığı yerde büyük kahramanlıkların yaşandığını ifade ederek, şöyle konuştu:

“Zinar Sipan yoldaş Kürdistan’ın birçok yerinde kaldı. En zorlu alanların da gerilla mücadelesini yürüttü. Şehitlerimiz partiden gerilladan halktan bir şey istemediler. Bir gerillanın ayağındaki mekap ayakkabısı elbisesi on yerden parçalanmış; ama onun yüzündeki gülümseme halkına olan büyük bağlılığın ifadesidir. Bir yıldız gibi gülümsemeleri gözlerimizin önünde.”

Poyraz, son olarak işgalci AKP-MHP faşizmine karşı halkın 14 Mayıs’ta yapılacak seçimlere büyük bir inanç ve ruhla hazırlanması gerektiğini söyledi.

Poyraz’ın ardından KCDK-Başur Temsilcisi Heval Şivan, şehitlerin halka bağlılıklarını ve bugün diriliş ve özgürlük mücadelesinde nasıl bir miras bıraktıklarını anlatı.

Yapılan konuşmaların ardından Yağmur ailesi taziyeleri kabul etti ve ardından Ramazan ayı dolayısıyla iftar yemeği verildi.