Londra’da yüzlerce kişi komutan Axîn Mûş’u andı

Kürt Özgürlük Hareketine 1995 yılında İngiltere’den katılan ve Amed Eyalet Komutanı iken şehitler kervanına katılan Axîn Mûş (Hülya Demirer) Londra’da yüzlerce kişinin katıldığı bir etkinlikte anıldı.

Kürt Özgürlük Mücadelesine 1995 yılında İngiltere’den katılan ve 17 Eylül günü Türk devletinin hava saldırıları sonucu şehit düşen Amed Eyalet Komutanı Axîn Mûş (Hülya Demirer) için Kürt Toplum Merkezi’nde kitlesel anma etkinliği gerçekleştirildi.

Anmaya, Axîn Mûş’un ailesi, yoldaşları ve yüzlerce Kurdistanlı yurtsever katıldı.

Demirer ile birlikte yaşamını yitiren Havin Karakoç, Çetin Temel’in (Demhat) Cihat Ay’ın fotoğraflarının yer aldığı masaya çiçekler bırakılarak mumlar yakıldı. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile PKK ve PAJK bayrakları salona asıldı.

Anma Kurdistan Devrim Şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Ardından Kürt Toplum Merkezi basın birimi tarafından hazırlanan sinevizyon gösterildi. Axîn Mûş’un yaşamını konu alan sinevizyon sırasında sık sık “Şehîd namirin” slogan atıldı.

'MELEKLEŞEN KADIN ÖRNEĞİYDİ'

Anmada ilk olarak Kürt Kadın Hareketi’’nin gönderdiği mesaj okundu. Kürt Halk Meclisi Eşbaşkanı Türkan Budak tarafından okunan mesajda, “Direngen Serhat halkının yetiştirdiği değerlerden biri olan Axîn arkadaş, dilinden, kimliğinden, kültüründen koparılmanın acısı ve bir kadın olarak kendi benliğini bulma arayışları Özgürlük Hareketi ile erken kaynaşmasına yol açmıştır. Axîn yoldaş dışarıdan bakıldığında duruşu insanda heybet uyandırır ama bir o kadar dingin ve sakin görünür. İçindeyse fırtınalar, volkanlar patlar ama bunu kimseye kolay kolay hissettirmez. İşte bu volkan, Önder Apo’nun esaretinden sonra patlamış ve artık Axîn yoldaşı kimse farklı zeminler tutamamıştır” denildi.

Budak, Axîn’in mücadelesinin Abdullah Öcalan’a yönelik komplonun intikamını almak ve halka tekrar aynı acıların yaşatılmasına izin vermemek olduğunun altını çizdi. Axîn Mûş’un demirden bir iradeye sahip olduğunu ifade eden Budak, “Bir yoldaşı der ki, “Melekler insan olsaydı bu misyona ilk aday olacak olan Axîn yoldaştır’ derken tam da önderliğin melekleşen kadın örneğidir” dedi.

‘LONDRA’DAN KATILIMI BİR DEVRİMDİ’

Şehit Aileleri Komisyonu adına bir konuşma yapan Yazar Ali Poyraz ise, son 50 yılda Kurdistan’da başta kadın ve gençlik olmak üzere çok ağır bedeller ödendiğine dikkat çekerek, “Bu bedeller bir bütün olarak Türk sömürgeciliği başta olmak üzere diğer sömürgeci devletlere karşı onurlu bir direniş halidir. Bu direniş dün de, bugün de yarın da sürecek. İşte Rojava devrimi Axîn yoldaşların direnen onurlu mücadelesi ile gerçekleşti” diye kaydetti.

Türk sömürgeciliğinin direnen Kürt’e diz çöktüremediğini, bundan sonra da çöktüremeyeceğini vurgulayan Poyraz, “Axîn yoldaş ‘95 yılında Londra’dan katılım yapan bir arkadaştır. Londra’dan bir kadın olarak gerilla olarak özgürlük saflarına katılmak başlı başına bir devrimdir. Ve şehit olduğu ana kadar bu devrimci görevini yürüten yoldaşlarımızdan biri oldu. Şehitlerimiz, yaşamları ile yolumuzu geleceğimizi aydınlatmaya devam ediyor. Şehîd namirin” diyerek sözlerini tamamladı.

'FEDAKAR BİR KÜRT KADINIYDI'

Poyraz’ın ardından ise mücadele arkadaşı Xalê Selim söz aldı. Şehit Axîn’e dair duygularını anlatmakta zorlanan Xalê Selim, şunları ifade etti: “Yoldaşlarımızın, halkımızın başı sağolsun. Direnen yurtsever halkımızın başı sağolsun. 1996 yılında beraber mücadele yürüttük. Bu halk adına büyük bir onurdur. Fedakar bir Kürt kadınıydı. Gerillaya katılmadan önce Avrupa’da görüştük. Bu halk için dağların yolunu tutacağını ifade etti. Halkına yönelik haksızlığa, zulme karşı daha büyük direnmek, savaşmak gerektiğini ve Kurdistan dağları hayalini gerçekleştireceğini söyledi. Büyük komutan Axîn, düşmana o kadar büyük darbeler vurdu ki bu düşman tarihi boyunca unutamayacaktır. Yoldaşlığı, fedailiği ile yurtsever Kurdistan halkı onu asla unutmayacaktır. Önder Apo’nun çizgisinde yaşamını Kurdistan’a adadı. Axîn ağıttır. Axîn, Kürt halkıdır. Şehîd namirin.”

Xalê Selim’in konuşması sırasında sık sık “Şehîd namirin” ve “Jin jiyan azadî” sloganları atıldı.