Lozan yürüyüşüne çağrı

CDK-S ve YJK-S, bütün Kürtleri ve dostlarını 23 Temmuz’da Lozan'da yapılacak yürüyüş ve mitinge davet etti.

İsviçre’nin Lozan kentinde 24 Temmuz 1923'te yapılan anlaşma ile Kürdistan'ın 4 parçaya bölünmesinin üzerinden 99 yıl geçti. Kürtler her yıl olduğu gibi bu yıl da 23 Temmuz’da İsviçre’nin Lozan kentinde bir araya gelip antlaşmanın yapıldığı binaya yürüyecek. Kürtler ve dostlarının kurduğu Lozan Antlaşmasının 100. Yılı Komitesinin bir yıllık eylem ve etkinliklerinin startının verileceği bir eylem olacak. İsviçre'deki Demokratik Kürt Toplum Merkezlerinin çatı örgütü CDK-S  ile İsviçre Kürt kadın Hareketi (YJK-S) yaptıkları ortak açıklama ile bütün Kürtleri ve dostlarını 23 Temmuz’da Lozan'da yapılacak yürüyüş ve mitinge davet etti.

'KÜRTLER DEVRİM TARİHİNİ YENİDEN YAZIYOR'

Yazılı açıklamada, sömürge değil, özgür Kürdistan için meydanlara çıkılması gerektiğine vurgu yapıldı. Kürdistan'da birçok halka soykırım uygulandığının belirtildiği açıklamada, şöyle denildi:

"Tarihe ve insanlığa beşiklik etmiş, tüm ilerici değerleri yaratmış Mezopotamya, Kürt Anayurdu (Kürdistan), Kapitalist Modernitenin şekillendiği 20. yy’ın başında ulus-devlet paradigması ile büyük bir soykırıma uğramıştır. Êzidîler, Süryani-Asurîler, Ermeniler ve diğer tüm halklar soykırıma uğramış, tarihlerinden ve topraklarından koparılmıştır.

Tarihte bir kez soykırıma uğrayan Mezopotamya halklarının yanı sıra Kürt halkı sürekli soykırım kıskacında tutuldu. Emperyalist paylaşım savaşından sonra hakların tarihi, kültürü, coğrafyası ve iradesi hiçe sayılarak masa üzerinde sınırlar çizildi. Adına 'Lozan Anlaşması' denilerek, tarihe kara leke olarak düşülen günde Kürdistan dört parçaya bölündü. 24 Temmuz 1923 tarihinde Kürt halkının yüzyıllık statüsüzlüğü taçlandırılıp imza altına alındı. İmzanın atıldığı günden bugüne geçen 99 yılda Kürt Halkı, imzacı, sömürgeci ve emperyalist devletlerin inkâr ve imha politikaları ile karşı karşıya kaldı. Onlarca faşist-diktatör rejime karşı dur durak bilmeden direnerek varlığını korudu.

28 varlık isyanından sonra en büyük özgürlük isyanının yaratan PKK ile Kürt halkı her türlü inkâr, imha ve baskıya karşı yenilmezliğini kanıtladı. Özgürlük Hareketi, Önderliğimizin çağdaş felsefesi ile dünya halklarına yeniden umut kaynağı oldu. Rojava Devrimi ile özgürlük umutları ete kemiğe büründü. Lozan Antlaşması ile sömürge statüsü resmileştirilen Kürtler, ulus-devletin çürümüşlüğünü tüm dünyaya gösterdi.

Lozan Antlaşmasının 100. yılına girerken, halkların umut kaynağı Rojava Devrimi de 10. zafer yılını kutlamaktadır. İnsanlığa yeniden can suyu olan Rojava Devrimi, bugün de işgal saldırıları tehdidi altındadır. Kürdistan’ın tüm parçalarının hala işgal, sömürge ve saldırı altında olmasına rağmen Rojava Devrimi, Kürt halkı, Özgürlük Hareketi ve Önderliğimiz dünyanın tüm gericiliğine karşı amansız direnmektedir. 'Uluslararası Nankörlüğe' uğramasına rağmen Kürtler özgürlük sevdasından vazgeçmeden dünya devrim tarihini yeniden yazmakta, aynı zamanda Lozan ve türevi tüm sömürgeci, soykırımcı politikaları anlamsızlaştırmaktadır.

27 MERKEZDE DİRENİŞ EYLEMİ

100. yılına girdiğimiz sömürgeci ve statüsüzlüğü Kürtler hiçbir zaman kabul etmedi ve etmeyecek. Lozan’ın yarattığı sınırları, bölünmüşlüğü tarihin çöp sepetine atan Özgürlük Hareketi ve Önderliğin yarattığı Özgür Kürtler, yüzüncü yılında Lozan’ı ve her türlü işgal saldırıları ve tehditlerini boşa çıkarmak için 23 Temmuz günü Kanada’dan Avustralya’ya 27 merkezinde sömürgeciliğe karşı direniş eylemleri yapacaktır.

23 Temmuz günü saat 14.30'da Lozan kentinin Ripponne Meydanı'nda İsviçre’deki Kürdistanlılar da direniş meydanında, statüsüzlüğe ve işgal saldırılarına karşı bir kez daha sesini yükseltecek. Bu vesile ile başta İsviçre’de yaşayan tüm Kürdistanlılar, devrimci-demokrat dostlarımızı ve vicdan sahibi tüm kesimleri direniş gününe bekliyoruz."

Lozan Antlaşması'nın 99. yıl dönümü nedeniyle Almanya, Fransa, İngiltere ve İsviçre başta olmak üzere bütün dünyada 23 Temmuz’da yürüyüş ve miting düzenleniyor. Yine bu kapsamda 24 Temmuz’da İsviçre'nin Lozan şehrinde Kürt örgüt ve şahsiyetlerin katılacağı bir Kürt konferansı düzenlenecek.