Mannheim, Toulouse ve Viyana’da Newroz kutlamaları

Almanya’nın Mannheim, Fransa’nın Toulouse ve Avusturya’nın Viyana şehrinde gerçekleştirilen etkinliklerle Newroz kutlandı.

MANNHEIM

Almanya’nın Mannheim şehrinde düzenlenen Newroz kutlamasına beş yüzden fazla Kürt ve Kürt halkının dostu katıldı. Altewehcbachplatz’da bir araya gelen Kürtler, özgürlük mücadelesinde şehit düşenler için bir dakikalık saygı duruşu gerçekleştirdi.

Etkinlikte konuşan Mannheim Demokratik Halk Meclisi başkanı Halis Doğan, bugün Kürtlerin bulunduğu durumu Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve Kürt halkının şehitleri sayesinde olduğunu belirterek herkesin Newroz Bayramını kutladı.

HDP Şırnak eski milletvekili Faysal Sarıyıldız da bu senenin Abdullah Öcalan’ın özgürlük yılı olacağını belirterek seçimler konusunda değerlendirmelerde bulundu.

Konuşmaların ardından şehit anneleri Newroz ateşini yaktı ve halaylar çekildi. Etkinlikte sık sık “Bijî Serok Apo”, “Jin Jiyan Azadî” sloganları atıldı.

TOULOUSE


Güney Fransa’nın Touluse şehrinde de bir araya gelen Kürtler, Newroz’u kutladı. Etkinlite yapılan konuşmaların ardından yakılan Newroz ateşi etrafında halaylar çekildi. Farqin Azad ve Hozan Devrim’in sahne aldığı kutlama geç saatlere kadar devam etti.

VİYANA


Viyana’da da FEYKOM’un organizesiyle Newroz kutlama etkinliği gerçekleştirildi. Saat 18’de Resselpark’ta başlayan etkiliğe Kürt Öğrenci Hareketi (YXK) de katıldı. Eylemde yapılan konuşmalarda Newroz’un Kürt ve bölge halkları için anlamına dikkat çekilerek, İran’da yaşanan “Jin Jiyan Azadî” serhildanına da özel olarak değinildi.

Etkinliğe HDP’nin Almanya sözcüsü Leyla İmret de katıldı.

Koma Rojava’nın sahne aldığı etkinlikte ayrıca Hivron da şarkılarıya yer aldı.