Mannheim ve Bordeaux’da şehitler anıldı

Mannheim’de şehit Xwînrêj şahsında Dêrik’te şehit düşen 29 İç Güvenlik Güçleri üyesi anılırken, Bordeaux’da da Ekim Ayı Şehitleri anıldı.

Türk devletinin 4 Ekim günkü soykırım saldırısında Dêrik’te şehit düşen 29 İç Güvenlik Güçleri Üyesi için Almanya’nın Mannheim kentinde anma etkinliği gerçekleştirildi.

Xwînrêj Temê şahsında tüm Rojava şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan anmada şehit Xwînrêj’in kuzeni Saîd Temê konuştu. Şehit Xwînrêj’in beraberinde şehit düşen 28 yoldaşıyla birlikte devrim görevlerine büyük bir fedakarlıkla sahip çıktığını belirten Saîd Temê, ailesi olarak büyük gurur duyduklarını ifade etti.

Şehidin babası Mihemed Temê ise telefon üzeri katıldığı anmada, “Girdiğimiz bu yolda kimsenin gücü bize yetmeyecek. Siz bulunduğunuz yerde Rojava’yı sahiplendikçe, anmalar, taziyeler gerçekleştirdikçe ve çalışmalara katıldıkça birer Xwînrêj’siniz. Bu yüzden Rêber Apo’nun ve siz tüm Kürtlerin başı sağolsun. Şehîd namirin” diye konuştu.

Ardından siyasetçi Kemal Aktaş söz aldı. Şehitlerin amaçlarını gerçekleştireceklerini vurgulayan Aktaş, halk olarak büyük değerlere sahip olduklarını belirtti.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik gerçekleştirilen komplonun 25’inci yılında olduklarını da hatırlatan Aktaş, katılımcıların da şahitlik yaptıkları gibi Abdullah Öcalan’ın komployu boşa çıkardığını dile getirdi. Kürt halkının artık irade kazandığını söyleyen Siyasetçi Aktaş, “Bu halk engel tanımayacak ve direnecektir. Rojava’da, Bakur’da, Başûr’da ve Rojhilat’ta; Kürtler nerede varsa değerlerine, şehitlerine sahip çıkacaktır. Anmayı sadece bir günle sınırlandırmayacak, mücadelelerine sahip çıkmakla şehitlerin ideallerini gerçekleştirecektir” diye konuştu.

Kemal Aktaş’ın ardından Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) Temsilcisi Zeynep Zelal konuştu. Kürtlerin kaderini belirleyen günlerden geçtiklerini söyleyen Zelal, “1980’lerden itibarenbazı ailelerimiz Özgürlük Hareketi’ne kapısını sonuna kadar açtı. Bu ailelerden biri de değerli Temê ailesi oldu. Kapısını örgüte açıp çok sayıda savaşçı verdiler. Bu halk geri adım atmaz. Mücadelesini, şehitlerini, savaşçılarını yalnız bırakmaz. Kimse tahmin eder miydi annnelerimizin ellerine silah alıp topraklarını canları pahasına savunacağını. Dünya onları Rojava Devrimi’nde gördü. Böyle mücadeleci bir halk asla yenilmez” diye kaydetti.

Bir konuşma da Demokratik Birlik Partisi adına Dexil Rojava yaptı. Dexil Rojava da Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırıları hakkında konuştu.

Anma, “Bijî Serok Apo”, “Şehîd namirin” ve “Bijî berxwedana Rojava” sloganlarının atılması ardından sona erdi.

BORDEAUX

Fransa’nın Bordeaux kentinde ise Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde Ekim Şehitleri anıldı.

Etkinlikte son siyasal gelişmeler, örgütsel durum ve Türk devletinin soykırım saldırıları ve direnişe dair konuşmalar yapıldı.