Marsilya’da gözaltılar protesto edildi

Marsilya’da sabah saatlerinde yapılan ev baskınları Canebiere meydanında protesto edildi. TCŞ, "polisin görevi Kürtleri tutuklamak değil katliamların arkasındaki güçleri açığa çıkarmaktır. Biz mücadelemizden taviz vermeyeceğiz” mesajını verdi.

Paris’te 23 Aralık 2022’de gerçekleşen katliamı protesto eylemleri gerekçe gösterilerek, Marsilya’da Fransa polisinin çok sayıda Kürt’ün evine baskın düzenleyerek gözaltına alması protesto edildi.
Kentin işlek meydanı Canebiere’de saat 15.00’da bir araya gelen halk, emniyet binasına doğru, “Arkadaşlarımıza özgürlük, Kürtler için adalet” pankartı ile yürüdü.

Sık sık “Bijî tekoşîna gelê Kurd”, “Bijî Serok Apo” “Direne direne kazanacağız” sloganları atan kitle adına Tevgera Ciwanen Şoreşger (TCŞ), emniyet binası önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Bu sabah yapılan gözaltıların hukuksuz olduğuna dikkat çekilen çekilen açıklamada, “Polisin asıl görevi Kürtleri tutuklamak değil katliamların arkasındaki güçleri açığa çıkarmaktır. Biz mücadelemizden taviz vermeyeceğiz” denildi.

'DEVLET SIRRI KALDIRILSIN, ARKADAŞLARIMIZ SERBEST BIRAKILSIN'

Açıklamada şöyle denildi: “23 Aralık 2022 tarihinde Türk devleti ve istihbaratının yönlendirmesi sonucu faşist biri tarafından gerçekleşen katliam sonrası Avrupa’da yaşayan Kürtler, bu katliamı ve 10 yıl önce yaşanan katliamın öfkesi ile demokratik tepkilerini dile getirmek için alanlara inmiştir. Yıllardır PKK ve Avrupa’daki Kürtlerin demokratik ve meşru mücadelelerini kriminalize etmek isteyen Fransa ve Avrupa’daki diğer devletler, katledilen üç devrimci Kürt’ün katliamına karşı ortaya çıkan haklı öfkeyi yine aynı yöntemlerle kriminal bir hale getirmeye çalışmaktadır. Katliamdan hemen sonra demokratik tepki göstermek için sokağa dökülen Kürtler, bu sabah 11 yıl önce yaşanan katliamı, yine Aralık ayında yapılan saldırıyı açığa kavuşturup olayın arkasındaki asıl güçleri bulmak yerine bu haklı öfkeye saldırıp, şafak vakti Kürtleri gözaltına alıp işkence uygulayan polisler ile güne uyandı. İyi bilinsin ki Fransa başta olmak üzere, hiçbir Avrupa devleti haklı mücadelemize leke süremeyecek, gözaltı ve tutuklamalar ile bizi yıldıramayacak. Polisin asıl görevi Kürtleri gözaltına almak değil, bu katliamların arkasındaki sır perdesini aralamaktır. Bizler ne olursa olsun “Kürtler için adalet” demeye devam edeceğiz. Katliamların arkasındaki güç açığa çıkarılsın, devlet sırrı kaldırılsın ve arkadaşlarımız derhal serbest bırakılsın.”

GÖZALTI SAYISI ÖĞRENİLEMEDİ

Fransa polisinin gözaltı gerekçesini Paris Katliamı’na karşı yapılan eylemleri gerekçe gösterirken, avukat görüşmelerine 24 saatlik kısıtlılık kararı getirildiği öğrenildi. Gözaltı sayısı ise henüz netleşmedi.