Marsilya ve Bensheim’de şehitler için anma

Sêrt’te şehit düşen ve kemikleri 3 yıl sonra bir kutuda ailesine verilen Tolhildan Tekman ve 2018 yılında Qers’te şehit düşen Rojger Karayazı Marsilya’da, Türk devletinin SİHA saldırısında şehit düşen YPG'li Ciwan ise Bensheim’da anıldı.

İşgalci Türk devletinin 2020’de Sêrt’te düzenlediği hava saldırısında 5 yoldaşıyla birlikte şehit düşen ve kemikleri 3 yılın ardından ailesine insanlık dışı bir şekilde bir kutu içinde teslim edilen HPG gerillası Tolhildan Tekman (Yılmaz Uzun) ile 22 Mayıs 2018’te Qers’te şehit düşen  Rojger Karayazı (Nesim Aktan) için Fransa’nın Marsilya kentinde kitlesel anma etkinliği düzenlendi.

Marsilya Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nde gerçekleştirilen anma, sinevizyon gösterimi ile başladı. Ardından aileler ve DKTM adına konuşmalar yapıldı.
DKTM adına yapılan konuşmada şehitlere ve Kürt Halk Önderliği’ne bağlılık sözü verilerek şu ifadeler kullanıldı: “İşgalci Türk devleti, cenazelere işkence yoluyla toplumu cezalandırma yoluna gidiyor. Aslında bunu bir korkutma politikası olarak uzun bir süreden beri uyguluyor. Bu, yüzyıllık bir devlet geleneği. İnsanların katledilmesi, katledildikten sonra cenazelerinin kaybedilmesi, ailelerine verilmemesi ya da mezarlıkların tahrip edilmesi, yıllardır bu topraklar üzerinde var olan bir sorun. Devletin bu politikası, ötekileştirdiği tüm halklar için geçerli. Cumhuriyetin kuruluşundan bugüne Ermenilerin, Musevilerin, Alevilerin mezarları da tahrip ediliyor. Yüzyıldır süren bu uygulamalar ile bir baş eğdirme politikası yürütüyor. Bu noktada en çok örgütlü direnen halklardan birisi de Kürt halkıdır. Dolayısıyla devlet bugün hedefine aldığı Kürt hareketi ve bu noktada onun için mücadele edenlere karşı bir politika yürütüyor. Ancak Agit İpek'ten, Hakan Arslan'a, Tolhildan Tekman'a kadar ölülerimize, şehitlerimize yapılan her saygısızlığın, alçakça yaklaşımın hesabını soracağımızı kimse unutmasın.”

Konuşma sırasında sık sık “Tolhildan (İntikam)”, “Şehîd namirin” ve “Bijî Serok Apo” sloganları atıldı.

YPG’Lİ CIWAN İÇİN BENSHEIM’DE ANMA

Almanya’nın Bensheim kentinde de Türk devletinin 2 Eylül günü Girkê Legê’ye bağlı Degirka köyünde bir araca yönelik SİHA saldırında şehit düşen 6 çocuk babası Abdulselam Mehmûd (Ciwan) için anma etkinliği gerçekleştirildi.

Bensheim Kültür Derneği’nde düzenlenen anmaya YPG’li Ciwan’ın kardeşi Ridvan Mehmûd ile kuzenlerinin yanı sıra çok sayıda Kurdistanlı katıldı.

Etkinlikte şehidin yakınları ve Şehit Aileleri Derneği (KOMAW) adına konuşmalar yapılarak başsağlığı dilendi. Şehitlerin izinden gitme sözlerinin verildiği anmada “Şehîd namirin” sloganları atıldı.