Milano’da umut zamanı: Abdullah Öcalan’a özgürlük!

İtalya’nın Milano kentinde “Umut zamanı” şiarıyla düzenlenen bir etkinlikte bir araya gelen yüzlerce kişi, Abdullah Öcalan’a özgürlük, Kurdistan’a statü istedi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan başta olmak üzere siyasi tutsakların özgürlüğünü talep etmek ve Kürt halkının kendi kaderini tayin etme hakkı ve özgürlüğünü savunmak için İtalya’nın Milano kentinde “Umut Zamanı” şiarıyla bir panel ve konser düzenlendi. İtalya Kurdistan Enformasyon Bürosu, Rete Kurdistan-İtalya ve İtalya Yeniden Yapılanma Komünist Partisi öncülüğünde Delle Cascine di Chiesa Rossa parkında yüzlerce insanın katılımıyla gerçekleşen etkinlik alanı, Abdullah Öcalan’ın ve PKK’nin posterleriyle donatıldı. Alana ayrıca, İtalyanca “Adalet olmadan barış olmaz” ve “Amasız ve fakatsız bir şekilde Kürt halkının yanındayız” pankartları asılırken, kurulan stantlarda ise Abdullah Öcalan’ın farklı dillerde yayınlanan kitapları tanıtıldı.

Etkinlik, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fikirlerinin ve Rojava Devrimi’nin tartışıldığı bir panel ile başladı. Kürt Siyasetçi Hazal Koyuncuer moderatörlüğündeki panelde, Rojava Devrimi ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerine de çalışmaları olan ünlü İtalyan karikatürist Zerocalcare, Abdullah Öcalan’ın kitaplarını İtalyanca çeviren Punto Russo yayınevi editörü Roberto Mapelli ve Rojava’ya birçok defa giden Gazeteci Giacomo Sini konuşmacı olarak yer aldı.  

HAZAL KOYUNCUER: HALKLAR ABDULLAH ÖCALAN’A ÖZGÜRLÜK TALEP EDİYOR

Panelde ilk olarak söz alan Kürt Siyasetçi Hazal Koyuncuer, etkinliğin Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a özgürlük kampanyası çerçevesinde gerçekleştiğini ifade ederek, Abdullah Öcalan’ın fikirlerinin dünya halkları açısından önemine değinen bir sunum yaptı. Abdullah Öcalan’ın ortaya koyduğu demokratik cinsiyet özgürlükçü paradigmanın bugün dünya halkları açısından daha yakından bilindiğine değinen Hazal Koyuncuer, “Bundan kaynaklı bugün halklar hep birlikte Abdullah Öcalan’a özgürlük talep ediyor” dedi.

Kürt Halk Önderi üzerindeki ağırlaştırılmış mutlak tecride de değinen Hazal Koyuncuer, Türk devletinin Kürt halkı üzerinde yürüttüğü ağır saldırılara karşı hep birlikte hareket edilmesi gerektiğini söyledi.  

MAPELLİ: KAPİTALİZME RAĞMEN ABDULLAH ÖCALAN TOPLUMU VE BİREYİ ÖZGÜR KILIYOR

Hazal Koyuncuer’in ardından Abdullah Öcalan’ın kitaplarını İtalyanca çeviren Punto Russo yayın evi editörü Roberto Mapelli söz aldı. Abdullah Öcalan’ın fikirlerinin kendisini çok etkilediğini ifade eden Mapelli, “Bu fikirlerin İtalya’da da karşılık bulması için bu kitapları çevirdim” dedi. Avrupa’daki alternatif ve sol hareketler olarak Abdullah Öcalan’ın kitaplarından çok şey öğrendiklerini dile getiren Mapelli, “İçinde yaşadığımız finansal kapitalizm, tamamen toplumların bütün değerlerini yok etmek üzerine kurulu. Buna karşı Abdullah Öcalan geliştirdiği tezler ve paradigma, toplumları ve kimlikleri esas alıyor. Kadının kendi kimliği ile var olması için verdiği mücadele buna güzel bir örnektir. Kapitalist sistem toplumları hapishanede tutmaya çalışırken, Abdullah Öcalan toplumu ve bireyi özgür kılmaya çalışıyor. Ve kapitalizme rağmen bugün Rojava’da özgür toplumu ve bireyi inşa ediyor. Tüm bunları dikkate alarak Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü istemek ve Rojava’nın statüsünün korunmasını sağlamak hepimizin görevi olmalı” diye konuştu.

ZEROCALCARE: ROJAVA, TEORİNİN PRATİĞE GEÇTİĞİ YERDİR

Mapelli’nin ardından, Rojava Devrimi ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerine de çalışmaları olan ünlü İtalyan karikatürist Zerocalcare söz aldı. Zerocalcare, Rojava’ya sadece kendi çalışmaları için değil aynı zamanda Rojava Devrimi’ni daha yakın tanımak ve oradaki devrim mücadelesini Avrupa’ya taşımak için gittiğini ifade ederek konuşmaya başladı. Özellikle Kobanê direnişiyle birlikte Kürtlerin mücadelesinin sınırları aştığını ifade eden Zerocalcare, “Ben de bu devrimi ve mücadeleyi daha yakından tanımak ve Avrupa taşımak için bu çalışmaları gerçekleştirdim. Rojava Devrimi, sosyalistler için Avrupa’da daha çok teoride kalan bir paradigmanın hayata geçtiği yerdir. Kürtler, bizlerin yıllarca teorik olarak tartışıp hayata geçirmek istediğimiz paradigmayı, Rojava’da büyük bedeller ödeyerek hayata geçirdi” dedi.

‘ABDULLAH ÖCALAN ÖZGÜR OLMALI VE PKK YASAĞI KALKMALI’

Rojava Devrimi’nin mimarının Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan olduğunun altını çizen ünlü İtalyan karikatürist Zerocalcare, Abdullah Öcalan’ın bugün tecrit altında tutulmasının en büyük nedeninin, onun fikirlerinden duyulan korkudan kaynaklandığını söyledi. Zerocalcare, “Abdullah Öcalan ve PKK, kapitalist sistemin toplumlarda yarattığı bütün sorunlara bir çözüm sunuyor. Abdullah Öcalan’ın fikirleri sadece bölge halkları için değil herkes için önemli. Düşüncelerinin hayat bulması için Abdullah Öcalan’ın özgür olması gerekir” diye ekledi.

Avrupa’nın PKK’yi ‘terör’ listesinde tutmasını da eleştiren Zerocalcare, “PKK dünyanın başına bela olmuş DAİŞ gibi bir terör örgütüne karşı mücadele etti ve onu yendi. Buna rağmen bugün hala PKK’yi terör listesinde tutmanın hiçbir gerekçesi olamaz. Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü ve PKK yasağının ortadan kaldırılması için herkes hareket etmeli” dedi.

SİNİ: TÜRK DEVLETİ VE ÇİHATÇILAR ORTAK HAREKET EDİYOR

Zerocalcare’nin ardından söz alan İtalyan gazeteci Giacomo Sini ise Rojava ve Şengal’de edindiği izlenimleri paylaştı. Kürtlerin büyük zorluklara rağmen Rojava Devrimi’ni ayakta tutmaya çalıştığını söyleyen gazeteci Sini, Türk devletinin bu devrimi yok etmek için her türlü çaba içerisine girdiğini hatırlattı. Türk devleti ve cihatçı grupların Rojava Devrimi’ni yok etmek için ortak hareket ettiğini kaydeden Sini, “Rojava Devrimi hepimiz için bir umuttur, bu umudu korumak için Rojava’ya sahip çıkmak gerekir” dedi.

 FREE APO SLOGANLARI EŞLİĞİNDE KONSER

Panel’in ardından yağmur nedeniyle bir süre ara verilen etkinlik, Alesio Lega, Marco Revelli, Berfin Demir, Renatı Franchi, Asti Abdo, Rap Caverna Posse, Yung  Paninaru, Ellie Cottino ve Assalti Frontali gibi sanatçıların katılımıyla Öcalan’a özgürlük şiarıyla bir konserle devam etti.

Konserde sahne alan İtalya’nın tanınan müzik gruplarından Assalti Frontali,  Abdulah Öcalan ve Rojava Devrimi üzerine seslendirdiği parçalarla konsere katılan yüzlerce İtalyan gence coşkulu anlar yaşattı. Grubun söyledi parçalara eşlik eden gençler, sık sık “Free Apo” sloganları attı. 

“Umut zamanı” şiarıyla Abdullah Öcalan’a özgürlük talep etmek için 2022 yazında İtalya’nın Roma ve Temmuz 2023’de Brescia kentlerinde de konserler düzenlenmişti.