NAV-DEM 4. Olağan Kongresini gerçekleştirdi

Almanya’da Kürtlerin çatı örgütü NAV-DEM, 4’üncü olağan kongresini Frankfurt’ta 700 delege ve misafirlerin katılımıyla gerçekleştirdi.

Kongreye Almanya’da bulunan DKTM Eş başkanların ve YJK-E, YXK, Ciwanen Azad, Tev-Çand, Şehit Aile Kurumu, Gaziler Kurumu, NAV-YEK, FCİK, FEDA, Rojava Komiteleri, Rojhilat Komiteleri, Enstitü, Spor Clubu ve PKAN  Temsilcileri ve 700 dolayında delege ve misafirler katıldı.

Sabahın erken saatlerinden itibaren kongrenin yapıldığı Saalbau Enkheim Kongre Salonuna gelen delegeler burada kayıt işlemlerini yaptırmak için uzun kuyruklar oluşturdu.

Kongre saat 11’de Kürdistan ve Dünya devrim şehitleri için gerçekleştirilen saygı duruşuyla başladı. Cizre direnişinin sembol isimleri Mehmet Tunç ve Asiye Yüksel, Paris katliamında katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in yanı sıra Mayıs ayı şehitlerinin posterlerinin asıldığı salonda “Diz çökmediniz, sizinle gurur duyuyoruz” pankartı dikkat çekti.

Kongrenin açılış konuşmasını Eş Başkanlar Bahattin Doğan ve Fatoş Göksungur yaptı. Doğan konuşmasında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride dikkat çekerek Avrupa’daki Kürtlerin daha güçlü bir şekilde örgütlenmesi gerektiğini ifade etti.

Eş Başkan Fatoş Göksungur da devletin zulmüne karşı her gün alanlarda olan Kürtleri selamlayarak zulme karşı durmanın kendileri için gurur kaynağı olduğunu söyledi. Göksungur, Almanya’ya da Türk devletine silah satmaması çağrısında bulundu.

Kongreye birçok kurum ve kuruluş da destek mesajları sundu.  Kongrede MLPD ve Kobanê Dayanışma Komitesi üyesi Horst Dotten, Hessen Eyalet Parlamentosu Die Linke Grup Başkanı Nainene Wissler ve KObanê-Frankfurt Dostluk Derneği temsilcisi Mehmet Ataç,  ADHK temsilcisi Mazlum Ceylan birer konuşma yaparak NAV-DEM’e desteklerini iletti.

HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız da kongreye yaptığı konuşmada AKP hükümetinin Kürdistan’da katliamlar ile ayakta durmaya çalıştığını kaydederek, Erdoğan’ın tüm dünya için ne kadar tehlikeli olduğunun görüldüğünü ifade etti. Avrupa siyasetinden bir beklentilerinin olmadığını, tarihin Kobanê’de, Rojava’da yazıldığını ifade eden Sarıyıldız, “halk olarak sadece keni onurumuzu koruyoruz ve özgücümüze güveniyoruz” dedi.

Kongre’de 1 yıllık çalışma raporunun okunmasının ardından tartışmalara geçildi. Burada bir konuşma yapan KCDK-E Eş Başkanı Yüksel Koç, Kürt halkının Avrupa’daki örgütlülüğün daha da güçlendirilmesi gerektiğini ve her üyenin Mehmet Tunç’un perspektifiyle çalışması gerektiğini söyledi.

Kongrede daha sonra Eş Başkanlık seçimleri yapıltı. Seçimlerde Eş Başkanlığa Ayten Kaplan ve Tahir Koçer seçildi.

Kongre’de ayrıca NAV-DEM’in logosu da değiştirildi.