GÖRÜNTÜLÜ

Norveç’in Türkiye’ye silah ihracatı kararı Oslo’da protesto edildi

Norveç’in Türkiye’ye savunma malzemesi ihracatını yeniden başlatma kararı, Oslo’da Kürdistanlılar ve dostları tarafından parlamento önünde protesto edildi.

Eylemi, Norveç Kürt Dernekleri Federasyonu (NCDK-OSLO) organize etti ve "Solidaritet med Kurdistan" temsilcileri de destek verdi.

Eylemde NCDK-OSLO eşbaşkanı Andam Aso, 2019'dan bu yana Türkiye’ye yönelik savunma malzemesi ihracatının, Suriye'deki işgal operasyonları nedeniyle durdurulduğunu, ancak bu yasağın şimdi kaldırıldığını belirtti. Aso, "Bir diktatör rejime silah satılmasını anlamıyoruz" dedi.

Eylemde konuşan enternasyonalist kadın aktivist Lida Weerts, Türkiye'nin sivil altyapıya zarar verdiğini ve uluslararası hukuku ihlal ettiğini vurguladı. 

Lida Weerts, Norveç’in bu karardan vazgeçip insan haklarına öncelik vermesi gerektiğini ifade etti.

Tevgera Azad aktivisti Rubar Yosif de, Türk devletinin saldırılarına karşı mücadele edeceklerini ve işgalci politikalara karşı Başur halkının sesini yükseltme zamanı olduğunu söyledi.

Eylemde "Türkiye Kürdistan'dan Defol", "Silahlar Dursun, Barış Hemen" yazılı pankartlar taşındı ve sloganlar atıldı.

Norveç ve Türkiye, NATO müttefiki olup, 2018 yılında Norveç’e 41,4 milyon kron değerinde savunma malzemesi ihracatı gerçekleştirilmişti.