OPCW’ye başvuran Akbulut: Türkiye’ye soruşturma açın

OPCW’ye başvuran Alman Sol Parti Milletvekili Gökay Akbulut, Türk devletinin işlediği kimyasal silah suçlarının soruşturulmasını istedi.

Kürt halkı ile sivil toplum kuruluşlarının çağrılarına rağmen HPG ve YJA Star gerillalarına karşı kimyasal silah kullanan Türk devletine yönelik Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) hala bir soruşturma başlatmış değil. OPCW’nin harekete geçmesi için bir girişim de Alman Sol Parti Milletvekili Gökay Akbulut’tan geldi.

Almanya’nın OPCW’deki temsilcisi Büyükelçi Thomas Schieb’e mektup gönderen Federal Meclis Üyesi Gökay Akbulut, Türk devletinin kimyasal silah suçlarına dair Atom Savaşına Karşı Uluslararası Doktorlar Birliği’nin (IPPNW) raporu ile kimyasal silahtan etkilenen gerillaların görüntülerine dikkat çekti.

‘BAĞIMSIZ BİR SORUŞTURMA ŞART’

Türk devletinin kimyasal silah kullandığına dair birçok bilgi ve bulgunun varlığına işaret eden Gökay Akbulut, bu konuda bağımsız bir soruşturmanın artık şart olduğunu vurguladı.  Türkiye’nin 1997 yılından bu yana Kimyasal Silah Anlaşması’nın tarafı olduğunu hatırlatan Milletvekili, muhatap kuruluşun bundan dolayı OPCW olduğunu söyledi.

Gökay Akbulut mektubunun devamında OPCW’nin harekete geçmesi için Alman Büyükelçisi Schieb’e bu konuda harekete geçmesini istedi. Akbulut, geçtiğimiz Ağustos ayından bu yana Almanya’nın OPCW temsilciliğine atanan Büyükelçi Thomas Schieb’den Türkiye’ye yönelik bir soruşturma açılması için başvuru yapmasını talep etti.

Fransa, İngiltere’nin yanında OPCW’nin içinde etkili ülkeler arasında Almanya da yer alıyor. Ancak diğer batılı ülkeler gibi Almanya Kürdistanlılar, dostları ve sivil toplum örgütlerinin çağrıları karşısında OPCW nezdinde harekete geçmiş değil.