Oslo’da Dünya Kobanê Günü selamlandı: Türk devleti DAİŞ'i yaşatıyor

1 Kasım Dünya Kobanê Günü Oslo’da kutlandı. Etkinlikte, Kürtlerin insanlık onurunu koruduğu, Türk devletinin ise DAİŞ zihniyetiyle saldırmaya devam ettiği vurgulandı.

Norveç'in başkenti Oslo'da yaşayan Kürtler ve dostları, 1 kasim Dünya Kobanê Günü'nu kutlamak için Oslo'daki Kürt Kültür Merkezinde buluştu.

Sol-Kurd (Solidaritet med Kurdistan) ve Özerk Yönetim Norveç'in temsilciliği tarafından organize edilen etkinliğe birçok Kürt ve Norveçli katıldı. Etkinlikte Kobanê'ye dair film gösterimi yapıldı.

'KÜRT HALKI BÜYÜK BİR CESARETLE İNSANLIK ONURUNU KORUDU'

Sol-Kurd Eşbaşkanı Truls Strand, "Kürt kadınları ve gençliği yaşamları pahasına insanlık için büyük bir direniş gerçekleştirdi. Bu muazzam direniş insanlık onurunu, özgür insanlığı koruma direnişi olarak tarihe kaydedilmiştir. Kobanê direnişi biz Avrupalılara üst düzeyde insanlık cesaretini göstermiştir" dedi.
Truls, şöyle devam etti: "İnsanlık düşmanı DAİŞ’in yenilgisiyle, Ortadoğu ve dünyadaki ezilen halklar için yeni bir umut ve alternatif ve özgür yaşam modeli oluşturuldu. NATO üyesi olan Türk devleti buna tahammül edemiyor ve DAİŞ'in bıraktığı yerden saldırıyor."

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Norveç'in temsilciliği adında Şilan Kobanê, Norveççe bildiriyi okurken, Kürt dostu, Yazar ve eski Parlamenter Erling Folkvord da bir konuşma yaptı. Folkvord, DAİŞ'in saldırdığı dönemde bölgedeki tanıklığını anlattı, sınırda Türk devletinin saldırısına uğradıklarına da dikkat çekti.

Erling Folkvord, eski Norveçli Başbakan, NATO Sekreteri Jens Stoltenberg'e de tepki göstererek, Stoltenberg'in Erdoğan'ı desteklediğini vurguladı.

NCDK-Oslo Kültür Komitesi tarafından hazırlanan müzik sunumunda da Welat Kobanê ve Ciger Kobanê sahne aldı.