Paris’te yurtsever Makbule Ongan hayatını kaybetti

Paris Kürt toplumunun sevilen üyelerinden Makbule Ongan, yakalandığı kanser hastalığına yenik düşerek hayata veda etti.

10 Mart 1956'da Maraş-Pazarcık'ın Akdemir Köyü'nde dünyaya gelen Makbule Ongan, yakalandığı kanser hastalığına karşı verdiği mücadeleyi 16 Kasım 2023'te kaybederek yaşamını yitirdi.

Makbule Ongan, özellikle Cennetpınarı Köyü'nde öğretmenlik yaptığı dönemde "Kürdistan Devrimcileri" ile bağ kurdu.

12 Eylül 1980 Darbesi'nde tutuklanan Makbule Ongan, Türkoğlu, Antakya ve Mersin cezaevlerinde üç yılı aşkın süre tutsak kaldı.

Fransa'ya mülteci olarak yaşamaya başladıktan sonra yurtsever-devrimci faaliyetlere katılan Makbule Ongan, muhasebeci olarak çalıştı ve Kürt iş insanlarının muhasebe işlerini yürüttü.

Pazarcık-Elbistan Halk Evi'nin eşbaşkanlığını üstlendiği dönemde Kobanê direnişi sırasında kapsamlı bir dayanışma kampanyası düzenlendi. Makbule Ongan, Halkların Demokratik Kongresi'nin (HDK) Paris Komisyonu'nda da yer aldı.

Pazarcık-Elbistan-Maraş Kültür Merkezi (PAZEM) çalışmalarında aktif rol oynayan Makbule Ongan, özellikle deprem döneminde halkın yaralarını sarmak için çaba harcadı. Seçim dönemlerinde HDP'ye destek için çabalayan Makbule Ongan, halkına ve ülkesine bağlılığıyla biliniyordu.

Kanser teşhisi konan Makbule Ongan, üç ay süren bir mücadeleden sonra hastalığa yenik düştü. 20 Kasım'da PAZEM'de gerçekleştirilen kalabalık katılımlı bir törenle uğurlandı ve aynı gün Drancy mezarlığında toprağa verildi.