PCF'den HDP'ye baskı ve saldırılara tepki

HDP'ye baskı ve saldırılara tepki gösteren Fransız Komünist Partisi, "HDP, toplumsal ve ekolojik ilerleme, özgürlük, eşitlik, kadının kurtuluşu için kararlılık ve yaratıcılıkla hareket ediyor" dedi.

Fransız Komünist Partisi (PCF) tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Türkiye, bu ayın başlarında meydana gelen yıkıcı depremin ardından hâlâ acı içinde haykırırken ve AKP siyasetçilerinin dikkatsizliğine ve korkunç ayrımcılığına öfkesini dile getirirken, R.T. Erdoğan'ın başka bir gündemi var, bedeli ne olursa olsun yeniden seçilmek" denildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Bunun için Türkiye Cumhurbaşkanı en kararlı rakiplerinden kurtulma niyetinde. 2015'ten bu yana, özellikle Kobanê davası sırasında, milletvekillerini hapse atarak, belediye başkanlarını görevden alarak ve bu partinin aktivistlerini hapse atarak Halkların Demokratik Partisi'ne (HDP) yönelik baskı ve kriminalizasyona hız verdi. Bir yıldan biraz daha uzun bir süre önce, HDP'ye yönelik yasaklama davası Anayasa Mahkemesi'ne götürüldü. Bu sona eriyor ve Mahkeme, yetkililerin emriyle 14 Mart 2023'ten itibaren karar vermeye çağrılıyor.
Milyonlarca oyu birleştiren ve Türk siyasi hayatının önemli bir oyuncusu olan demokrat bir partinin kapatılmasından ne fazla ne de eksik söz konusudur. Alınacak karar ancak keyfi olabilir ve her halükarda Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni (AİHS) ihlal etmektedir.
R.T. Erdoğan'ın acelesi, Mayıs-Haziran'daki milletvekili ve cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili kaygısıyla orantılı. Ankara otokratı gerçekten de ülkesini kaosa sürükledi ve saldırgan politikasıyla bölgeyi istikrarsızlaştırıyor.
Fransız Komünist Partisi (PCF), HDP'nin gayrimeşru bir Anayasa Mahkemesi önünde yasaklanması için yürütülen süreci şiddetle kınıyor. Demokratik ve çoğulcu bir Türkiye için çalıştığı sürece HDP'ye tam dayanışma güvencesi veriyor. HDP, toplumsal ve ekolojik ilerleme, özgürlük, etnik ve dini köken ne olursa olsun vatandaşların eşitliği için olduğu kadar kadının kurtuluşu için de kararlılık ve yaratıcılıkla hareket ediyor.
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne (AİHS) uygun olarak, devam eden yargılamanın iptalini, hukukun üstünlüğüne saygı gösterilmesini ve tüm Türkiye halklarının özgürlüğünü talep ediyoruz."