Pekin ve Şam’dan ‘stratejik ortaklık’
Çin Cumhurbaşkanı Şi Cinping ile Suriye Devlet Başkanı Başar El Esad, her iki ülkenin “stratejik ortaklık” kurulduğunu açıkladı.
Çin Cumhurbaşkanı Şi Cinping ile Suriye Devlet Başkanı Başar El Esad, her iki ülkenin “stratejik ortaklık” kurulduğunu açıkladı.
Suriye Devlet Başkanı, 20 yıla yakın bir süre sonra ilk kez Çin’e ziyarette bulundu. Uluslararası alanda tecrit edilen Esad, Çinli mevkidaşı Şi Cinping tarafından kabul edildi.
Devlet televizyonu CCTV’ye göre Hangzhou kentinde yapılan görüşmede Çin Cumhurbaşkanı "Bugün, ikili ilişkiler tarihinde önemli bir dönüm noktası olacak Çin-Suriye stratejik ortaklığının kurulduğunu ortaklaşa duyuracağız" dedi.
Cinping, "İstikrarsızlık ve belirsizlikle dolu uluslararası durum karşısında Çin, Suriye ile çalışmaya devam etmeye, birbirini desteklemeye, dostane iş birliğini teşvik etmeye ve uluslararası hakkaniyet ve adaleti ortaklaşa savunmaya isteklidir” iddiasında bulundu.
Çin Cumhurbaşkanı, Çin ve Suriye’nin “uluslararası değişim sınavına direndiğini” savundu.
Bu ziyaret, ülkesinden nadiren çıkan Esad için diplomatik bir çıkış olarak değerlendirildi.
Ziyaret ayrıca ülkenin güneyindeki Süveyda’da rejim değişikliği için protesto eylemlerinin yapıldığı bir sırada gerçekleşti.
Esad, son aylarda özellikle Mereş merkezli depremi de fırsat bilerek, içinde bulunduğu tecridi kırmak için birçok Arap ülkesiyle yakınlaşmaya başladı. Bu yakınlaşma, mayıs ayında Şam’ın yeniden Arap Birliği’ne dahil olması ve Esad’ın Suudi Arabistan’daki bir zirveye katılmasını sağladı.
Pekin ise Ortadoğu’da giderek artan bir rol oynamaya devam ediyor. Çin’in arabuluculuğunda özellikle yılın başında İran ile Suudi Arabistan yakınlaştı.
ABD için tarihi açıdan stratejik bir bölgede oldukça aktif olan Çin, Asya, Avrupa, Afrika arasında ve hatta ötesi ile ticari bağları geliştirmek için altyapıya büyük yatırımlar içeren iddialı İpek Yolları projesini destekliyor.
Şam hükümeti projeye Ocak 2022'de katıldı ve önemli ekonomik faydalar elde etmeyi umuyor.