Pinheiro: Türkiye’nin saldırıları yüz binlerce sivili etkiliyor

BM Suriye Soruşturma Komisyonu Başkanı Paulo Pinheiro, Türk devletinin Rojava’da sivil yerleşim yerlerini ve sivilleri hedef aldığını ifade ederek, bu saldırılarının yüz binlerce sivilin yaşamını etkilediğini kaydetti.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu (BM) 78’inci oturumlarında konuşan Birleşmiş Milletler Suriye Uluslararası Bağımsız Soruşturma Komisyonu Paulo Pinheiro, Suriye’deki çatışmaların son yılların en kötü noktasına ulaştığını ve çatışmaların siviller için yıkıcı sonuçlar doğurduğunu söyledi. Paulo Pinheiro, BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada "Suriye'de son dört yılın en büyük çatışmalarına tanık oluyoruz. Kısasa kısas misillemelerde sivillerin hayatları bir kez daha tamamen göz ardı ediliyor” dedi.

Humus askeri akademisine 5 Ekim’de yapılan saldırı sonucunda yaşanan sivil kayıpları hatırlatan Başkan Paulo Pinheiro, bu saldırıların ardından Suriye devleti tarafından İdlib’e düzenlenen bombardımanlarda da yüzlerce sivilin hayatını kaybettiğini ifade etti.

Türkiye’nin de Demokratik Suriye Güçleri (QSD) kontrolündeki bölgeleri ağır bir şekilde bombaladığını da ifade eden Pinheiro, “Bu saldırılarda elektrik ve su istasyonları tahrip edildi ve zarar gördü. Bu durum yüz binlerce sivili etkiledi” dedi.

'ULUSLARARASI TOPLUM ROL ALMALI'

Suriye’nin birçok bölgesinde artan sivil gösterileri de hatırlatan Pinheiro, “Bu eylemler bize Suriyelilerin barışçıl bir şekilde toplanma ve haklarını talep etme özgürlüklerinden vazgeçmediklerini hatırlatıyor. Tüm taraflar Suriye halkının düşünce, ifade ve toplanma özgürlüklerine saygı göstermeli ve meşru isteklerini ve insan haklarını tanımalıdır. Bu talepler, ülkedeki çatışmanın sona erdirilmesi için kilit öneme sahiptir” ifadelerini kullandı.

 Suriye’deki çatışmaların son bulması için uluslararası toplumun rol oynaması gerektiğini de vurgulayan Başkan Pinheiro, “Suriye halkının insan hakları ve meşru taleplerinin tüm diplomatik çabalarınızın merkezinde yer alması kritik önem taşımaktadır. Onlara sırtımızı dönmek ya da sadece statükoyu korumak, acılarını hafifletmek yerine devam ettirir. Uluslararası toplum çok daha fazlasını yapabilir ve yapmalıdır” dedi.