'PKK yasağına karşı geniş çaplı mücadele edilmeli'

Almanya'da PKK yasağına karşı düzenlenen panelde, yasağa karşı geniş çaplı mücadele edilmesi gerektiği vurgulandı, Berlin'de 18 Kasım'daki mitinge katılım çağrısında bulunuldu.

Almanya'da 26 Kasım 1993’ten bu yana yürürlükte olan PKK yasağına karşı, PKK-Verbot Aufheben Kampagne (PKK Yasağı Kaldırılsın Kampanyası) aktivistlerinin çalışmaları da devam ediyor. Bu yıl, yasağın 30. yılı nedeniyle bir ay boyunca çeşitli eylem ve etkinlik düzenleyen kampanya aktivistlerinin paneller serisi İsviçre’nin Zürih kentinde devam etti. Rojava Komitesi öncülüğünde Zürih İnformation Hause’de düzenlenen panelde aktivistler Frieda Gertar ile Luis Zilton tarafından sunum gerçekleştirildi.

Rojava Komitesi tarafından yapılan açılış konuşmasında Almanya’daki PKK yasağının nedenleri ve sonuçlarının önemli olduğu, bundan kaynaklı çok sayıda Kürdün mağdur olduğu belirtildi. Rojava'ya dönük saldırıların aralıksız olarak devam ettiğine de dikkat çekildi.

 'YASAK BİRÇOK ÖLÜM VE MAĞDURİYETE YOL AÇTI'

Frieda Gertar ile Luis Zilton tarafından yapılan sunumda, PKK’nin demokratik, ekolojik ve kadın özgürlükçü bir ideolojinin öncüsü olduğu anlatıldı. Özgürlük hareketine yönelik saldırıların sürekli olarak yapıldığını ve bu yüzden çok sayıda Kürdün Avrupa’ya iltica etmek zorunda kaldığı ifade edildi. 26 Kasım 1993 tarihinde Kürt karşıtı Alman İçişleri Bakanı Manfred Kanter'in döneminde PKK’nin yasaklandığı ifade edildi.

Almanya’da PKK’nin yasaklanmasından sonra bu yasaklara karşı mücadele verildiğinin belirtildiği sunumda, Halim Dener’in polis tarafından katledildiği belirtildi. Sunumda, yasaklama ile Kürtlerin bayramı olan Newroz’un da yasaklandığı ve bu yasaklara karşı Berivan ve Ronahi’nin kendini yakarak eylem gerçekleştirdiği ifade edildi. Almanya’da 129. madde olarak adlandırılan kanunla onlarca Kürdün cezaevine girdiği dile getirildi.

'GENİŞ ÇAPLI MÜCADELE GEREKİYOR'

PKK yasağının halen devam ettiği ve buna karşı geniş çaplı bir mücadele verilmesi gerektiğinin dile getirildiği sunumda, "Yasağa karşı yapılan eylem ve etkinliklere katılın. Defend Kurdistan çalışmasına katılın ve destek verin. Yasaklara karşı bilgilendirici materyallerin dağıtılmasına yardımcı olun. İlgili kurumlara mektup ve e-mailler yazın. Heyva Sor’a üye olun destek olun” çağrıları yapıldı.

18 KASIM'DA BERLİN'E

Yasağın 30. yılı nedeniyle bir aylık planlama yapıldığına dikkat çekilen sunumda, Güney Almanya’da başlayarak İsviçre ve Avusturya’da bir dizi paneller yapılacağı vurgulandı. Aktivistler, 18 Kasım'da Berlin’de yapılacak mitinge katılım çağrısında bulundu.