'Rêber Apo ile Diyalog Günleri" düzenlendi

"Abdullah Öcalan'a Özgürlük, Kürt Sorununa Çözüm" hamlesi kapsamında Belçika'da ikinci kez "Rêber Apo ile Diyalog Günleri" gerçekleştirildi.

Enternasyonalist bir grup, "Abdullah Öcalan'a Özgürlük, Kürt Sorununa Çözüm" hamlesi kapsamında Belçika'da  ikinci kez Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın demokratik modernite paradigmasına ilişkin kitaplarını değerlendirdi. “Rêber Apo ile Diyaloglar”ın bu seferki konusu, kooperatif ve komün sistemiydi.

Abdullah Öcalan ile diyalogun önemine değinen siyasetçi Şîlan Amed, şunları söyledi: “İçinde bulunduğumuz yüzyılda kriz, kaos ve huzursuzluk giderek derinleşiyor ve sadece kendisine para kazandırmayı esas alan kapitalist system, geriye hiçbir değer bırakmıyor. İnsanla insan, insanla doğa arasındaki ilişkiyi kesmiştir. Bu nedenle Önder Apo’nun kadın özgürlüğü, doğanın korunmasına dayanan demokratik ulus paradigması şu anda dünyanın her yerinde çözüm olarak tartışılıyor. Çünkü demokratik konfederalizm yaşamın tüm renklerini, seslerini içerisinde barındırır. Rêber Apo’nun savunmalarına baktığımızda bize açıkça şunu söylüyor: Devlet olmadan da insanlar kendi kendilerini yönetebilirler. Bunun en bariz örneği Rojava’dır. Bu nedenle bugün elimizin altında bulunan savunmalar tüm dünyada değerlendiriliyor ve araştırma konusu yapılıyor.”

Ardından Kongra Star Ekonomi Komitesi Üyesi Gulistan Ehmed, Zoom ağı üzerinden katıldı. Gulistan Ehmed, kooperatif ve komünal yaşamın Rojava’da uygulanması boyutuyla katılımcılara bilgiler verirken, konuyla ilgili yaşanan zorluklara da değindi.

Gulistan Ehmed, Abdullah Öcalan’ın savunmalarına ilişkin ise şunları söyledi: “Bu savunmalar, bizim için de temel rehber haline geldi ve mümkün olan her yerde uygulanması gerekiyor. Bugün o kooperatifler sayesinde binlerce kadın evinden çıkmış, bağımsız bir ekonomiye sahip olmuş, ailelerine ve çocuklarına katkıda bulunmuş, en önemlisi de toprakla bağ kurmuştur. Komün, topluma dönüş olduğundan, toplumun ne ihtiyacı varsa ona göre komün oluşturuluyor.”

Konuşmaların ardından komün ve kooperatiflerle ilgili sorular soruldu. Etkinlik yaklaşık iki saat sürdü.

Rêber Apo ile Diyalog Günleri, önümüzdeki günlerde farklı konularla devam edecek.