Roboskî, Paris, Zap şehitleri için Marsilya’da anma

Roboskî’de 11 yıl önce katledilen 34 kişi, kimyasalla katledilen 11 Özgürlük Gerillası ve Paris’te katledilen Evîn Goyî, Abdurrahman Kızıl ile Mîr Perwer için Marsilya’da anma etkinliği düzenlendi.

Medya Savunma Alanları’nda Türk devletinin kimyasal silah saldırıları sonucu şehit düşen 11 Kurdistan Özgürlük Gerillası, 11 yıl önce yine Türk savaş uçaklarının bombardımanı sonucu katledilen çoğu çocuk 34 Roboskî şehidi ve Paris’te şehit düşen Evîn Goyî (Emine Kara), Abdurrahman Kızıl ile Mîr Perwer (M. Şirin Aydın) için Fransa’nın Marsilya kentinde çok sayıda kişinin katılımıyla anma etkinliği gerçekleştirildi.

Marsilya Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde (DKTM)’de düzenlenen ve saygı duruşu ile başlayan anma daha sonra sinevizyon gösterisi ve konuşmalarla sürdü.

Şehit aileleri adına yapılan konuşmada ise şunlar belirtildi: “Sorumlular ortaya çıkarılmıyor, kimse gerçeği açıklamıyor, davalar kapanıyor, zaman aşımına uğruyor. Bu davaların ve gerçeğin peşine düşenler katlediliyor, tehdit ediliyor, kaçırılıyor, gözaltına alınıyor, tutuklanıyor, korkutuluyor. Ne yazık ki bu döngünün binlerce örneği mevcut. Roboskî Katliamı’nın baştan beri üzeri kapatılmaya çalışılıyor. Geçmişle yüzleşmeden, hesaplaşılmadan gelecek inşa edilemiyor ve adaletli bir düzen kurulamıyor. Yaşadıklarımızın aslı; devlet, cezasızlık, savaş, adaletin olmayışıdır. Hiçbir katliam için zaman aşımı olamaz. Roboskî aydınlatılmadıkça, yaşananlar açıkça halka anlatılmadıkça ülke siyasetinde sivilleşme, demokratikleşme söz konusu olmayacaktır. Roboskî, devletin ve iktidarın sınavıdır. Bu topraklarda ‘Barış ve Adalet’in yolu, mutlaka ve önce Roboskî’den geçecektir. Roboskî bu toprakların utancı, kanayan yarası ve adalet arayışıdır. Roboskî Katliamı’nı, 11 gerillanın kimyasal ile katledilmesi, işgalci devletin yürüttüğü katliam politikalarının en açık halidir. Biz nerede olursak olalım, bu katliam ve işgal politikalarına karşı direnmeye, davamız ve şehitlerimize sahip çıkmaya devam edeceğiz.”
Anma çeşitli konuşma ve sloganlardan sonra sona erdi.