GÖRÜNTÜLÜ

Rojava delegasyonu İtalya’da yoğun ilgiyle karşılandı

Kuzey Doğu Suriye Özerk Yönetimi temsilcileri ve YPJ sözcüsü Ruksen Mihemed’in İtalya’daki temasları yoğun ilgiyle sürüyor. Heyet üyeleri diplomatik görüşmelerden sonra farklı etkinliklerde İtalyan dostlarla buluştu.

Heyetin ilk etkinliği 6 Mart’ta ‘Rojava’yı Savunalım’ şiarıyla Roma’da yapılan açık kürsü oldu. Rete Kurdistan, Kurdistan Enformasyon Bürosu ve Dinamo Press’in organize ettiği etkinlikte temsilciler Rojava devriminin son on yıl içindeki gelişimini anlattı.

Kuzey Doğu Suriye Özerk Yönetimi adına konuşan Abdulkerim Omer, 2023 Aralık ayında ilan edilen toplumsal sözleşmenin yazılma sürecini anlattı. 

Toplumsal sözleşmenin tüm inançlar, halklar ve toplumsal kesimlerin iradesiyle oluşturulduğuna dikkat çeken Ömer “Bu dünyada eşi görülmemiş bir deneyimdir” dedi.

YPJ sözcüsü Ruksen Mihemed ise konuşmasında “kadın devriminin mimarıdır” dediği Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride dikkat çekti.

Ruksen Mihemed, üçüncü dünya savaşı koşullarında ulus devletlerin kendi içlerinde geliştirdiği ittifaka karşılık halkların dayanışmasına vurgu yaparken, İtalya halkının Kobanê direnişinden bu yana gösterdiği kesintisiz dayanışmanın kendileri için de büyük bir moral kaynağı olduğunu söyledi

TORİNO

Heyet üyeleri 7 Mart’ta Torino’da Fridays For Future aktivistlerinin ev sahipliğini yaptığı ARCI Torino’nun organize ettiği etkinlikte de ilgiyle karşılandı.

Çoğunlukla gençlerin katıldığı etkinlikte heyet üyelerinin yanı sıra ve Yeşil Sol İttifakı grup başkan yardımcısı Marco Grimaldi konuşmacı olarak katıldı.

Grimaldi, konuşmasında İtalya hükümetinin ve Avrupa devletlerinin DAİŞ’e karşı mücadelede Kuzey Doğu Suriye yönetiminin yalnız bıraktığı tepkisinde bulundu.

Grimaldi, Türk devletinin işgalde ve tecritte ısrar eden politikalarını eleştirerek bu durumun salt Kuzey Kurdistan ile sınırlı kalmayıp Rojava’da tüm dünyaya ilham veren sistemi de etkilediğini söyledi.

YPJ sözcüsü Ruksen Mihemed, Türk devletinin saldırılarına dikkat çekerek “Türkiye’ye silah satan her devlet bu saldırıların ortağı oluyor” dedi. Mihemed, “Bu saldırıları durduracak yegane güç halkların kendi aralarında kuracağı dayanışma ve ittifaktır” diye ekledi. Etkinlik Jin Jiyan Azadî sloganlarıyla sona erdi

MİLANO

Heyet Milano’daki kadın evinin (Casa delle donna) düzenlediği 8 Mart etkinliğine ardından ise Berceto Belediyesi’nin ev sahipliğindeki etkinliğe katıldı. 

‘Çatışmalı süreçlerde kadınlar’ temasıyla yapılan etkinlikte konuşan Ruksen Mihemed, kadının öz savunmasının fiziki ve ideolojik yanlarıyla bir bütün olarak anlaşılması gerektiğine dikkat çekti.

Rojava’daki öz savuma deneyiminin tüm kadınlara ilham olduğunu belirten Ruksen Mihemed, geçen on yılı aşkın süre içinde yaşamın tüm alanlarının ve toplumsal ilişkilerin kadın lehine dönüştüğünü söyledi. Konuşmacıların ilgiyle dinlediği etkinlikte soru cevapla devam etti.

BERCETO

Etkinliklerin son durağı ise Berceto Belediyesi oldu. Berceto Belediyesi Gençlik Tiyatrosu’nda yapılan etkinlikte ilk olarak Jin Jiyan Azadî sloganının ardındaki felsefe konuşuldu. YPJ sözcüsü Ruksen Mihemed, bu felsefenin Rojava’da nasıl somutlaştığını anlattı.

Kadınların yaşamın her alanında sadece varlık göstermeyip toplumsal dönüşüm için öncülük yaptığını anlatan YPJ sözcüsü, Rojava devrimindeki gelişimi, karşı karşıya olduğu riskleri ve olasılıkları anlatan bir sunum yaptı.

Konuşmaların ardından Compagnia Teatrale adlı grubun sahnelediği Io Vado Madre (Ben Gidiyorum Anne!) adlı oyun sergilendi. Yönetmenliğini Alberto Bedeschi, müziklerini İsabella Del Fagio’nun yaptığı oyunda, kadınların Rojava devrimine katılımı sahnelendi.