GÖRÜNTÜLÜ

Rojava Devrimi’nin 12. yılı İsviçre’de kutlandı

Rojava Devrimi’nin 12. yılı Zürih’te kutlandı. Rojava Devrimi’ni savunma çağrıları yapılan etkinlikte, bütün Kürtler başta olmak üzere dört parça Kurdistan’daki siyasi parti ve kurumların Başûrê Kurdistan’daki işgal ve ihanete karşı durması istendi.

19 Temmuz Rojava Devrimi’nin 12. yıl dönümü dolayısıyla İsviçre’nin Zürih kantonuna Kloten kasabasında kutlama yapıldı. İsviçre Rojava Kültür Derneği tarafından organize edilen etkinliğe  Kurdistan Yurtseverler Birliği (YNK) Üyesi Heval Rizgar, Avrupa Kurdistanlı Demokratik Toplumlar Kongresi (KCDK-E) Eşbaşkanlık Divan Üyesi Musa Farısoğulları, İsviçre Demokratik Kürt Konseyi (CDK-S) Eşbaşkanı Dilan Çetinkaya, Partiya Pêşverû Suri Üyesi Salar Temer, Partiya Jiyana Azad a Kurdistan (PJAK) İsviçre Komitesi Temsilcisi Pale Serni ve PYD Dış İlişkiler Komitesi Üyesi Fuad Omer’in yanı sıra dört parça Kurdistan’dan halk katıldı.

Etkinlik saygı duruşuyla başladı. Rojava Kültür Derneği Eşbaşkanı Ali Omer, katılımcıları selamladıktan sonra 12. yılına giren Rojava Devrimi’ne işaret ederek, “Rojava Devrimi, halkların ve kadınların devrimidir. Bu devrime damgasını vuran YPJ, YPG ve QSD’ye ve onların arkasında duran halklara kutlu olsun. Bu devrim için binlerce gencimiz canını verdi. Rojava Devrimi, şehitlerimize kutlu olsun. Gazilerimize, şehit anne ve babalarına, tüm halklara kutlu olsun. Bu devrimin mimarı olan ve yoğun tecrit altında tutulan Önder Apo’ya kutlu olsun” dedi.

Musa Farısoğulları, Rojava Devrimi’nin yıl dönümü kutlanırken işgalci Türk devletinin Kurdistan’da yeni bir işgale giriştiğine işaret etti. Düşmanın temel amacının Kürt haklarını gasp etmek olmasının anlaşılır bir durum olduğunu ancak Kürt örgütlerinin bu işgalde rol almasını kabul etmeyeceklerini dile getiren Farısoğulları, şöyle devam etti: “Rojava Devrimi’nin kazanımlarını savunmak hepimizin görevidir. Rojava Devrimi bütün dünyada yankı uyandırdı. Herkes Rojava Devrimi’ni konuşuyor. Bu yüzden bu devrime yaklaşım sıradan olmamalıdır. İşgalcilere karşı çok büyük şehitler verildi. Şimdi de amansız bir mücadele veriliyor. Kürt kazanımlarını korumak, Kürt kimliğini yaşatmak için… Başta Türk devleti olmak üzere bütün işgalciler bir araya gelip bizi yok etmek istiyorlar. Başûrê Kurdistan’ın bütün alanlarına bir işgal saldırısı söz konusudur. Kurdistan’ın bütün parçalarında ihanetçi çizgi çok fazla ilerlemiştir. Türk devleti Kürdistan dağlarına asla giremezdi. Ancak bu ihanetçi çizgi işgalcilere öncülük ediyor, koruma sağlıyor, yol gösteriyor. Dört parça Kurdistan’daki siyasi parti ve kurumlar bu işgale karşı duruş sergilemelidir.”

PYD Dış İlişkiler Komitesi Üyesi Fuad Omer ise, 12 yıl önce Kobanê’den başlayıp Reqa’ya kadar süren özgürlük hamlesiyle bir devrim gerçekleştiğini ancak bu devrimin savunulması gerektiğini kaydetti. Omer, şunları vurguladı: “19 Temmuz’da Kobanê de başlayan ve bütün Kuzey ve Doğu Suriye’ye yayılan bu devrimi savunmak herkesin görevidir. PYD bu devrime öncülük etti. Ancak devrimi halk gerçekleştirdi. Her şey güllük gülistanlık değil. Eksikliklerimiz, yetmezliklerimiz vardır, var olacaktır ancak herkes kendini bu devrimin sahibi olarak görmeli, ona göre sorumluluk almalıdır. Başûrê Kurdistan’daki halkımız için özgürleştirildi. Türk askeri nasıl rahat girip çıkıyor. Söylenen sözlere inanmıyorum. Yapılan açıklamalar ikna edici değil. Bir yanda Kürt Halk Önderi içeride olacak, binlerce Kürt tutuklanacak öte yandan Türk devleti rahat bir biçimde Kurdistan’a girip çıkacak. Hepiniz Amûdê’yi bilirsiniz. Gitsinler Amudê’nin delilerini ikna etsinler.

Şimdi Lozan’ın 101. yıl dönümündeyiz. Lozan’ı boşa çıkarmak Başûr’da Türk devletini yenmekle mümkün olabilir. İşgalci Türk devletine karşı her alanda mücadele etmeliyiz. Rojava Devrimi’ni ancak böyle savunabiliriz. PYD olarak bu devrimin öncülüğünü yaptık. Eksikliklerimiz var, olacaktır da. 10 yaşındaki bir tek çocuk dahi kalsa ve ben PYD’liyim derse mücadelemiz devam edecek” dedi.

CDK-S Eşbaşkanı Dilan Çetinkaya, Partiya Pêşverû Suri Temsilcisi Salar Temer ve PJAK İsviçre Komitesi Üyesi Pale Serni’nin de birer konuşma yaptığı etkinlik, Kürt sanatçı Kawa Urmiyê’nin söylediği ezgiler eşliğinde geç saatlere kadar devam etti.