Silah devi Rheinmetall’a kitlesel protestolar

Türk devletinin tanklarını modernize eden Almanya’nın en büyük silah üreticisi Rheinmetall iki kentte düzenlenen kitlesel gösterilerle protesto edildi.

2. Dünya Savaşı’nın bitişi ve Hitler faşizminin resmen yenilgisi ardından Almanya’da 8 Mayıs ‘Faşizmden Kurtuluş Günü’ olarak kutlanıyor. Gün nedeniyle birçok sivil toplum kuruluşu ve silahlanma karşıtı gruplar bir araya gelerek, Efrîn’e yönelik işgal sırasında Türk devletinin en büyük silah destekçisi olan Rheinmetall’i protesto ettiler.

Protestoların biri Rheinmetall’in Berlin’deki Maritim Hotel’de hisedarlarla yaptığı toplantı sırasında gerçekleşti. “Alman panzerleri Kürdistan’dan defol” pankartının açıldığı ve Alman devletinin Erdoğan rejimiyle işbirliğinin kınandığı gösteride kalabalık bir grup YPG/YPJ bayraklarıyla Maritim Hotel’e doğru yürüyüşe geçti.

“Rheinmetall Rojava’dan defol” ve “Rheinmetall öldürüyor, Almanya onunla beraber katlediyor” gibi pankartların da açıldığı gösteriye Sol Parti de tam destek verdi. Sol Parti Eşbaşkanları Katja Kipping ve Bernd Riexinger’in yanı sıra bazı milletvekillerinin de katıldığı gösteride Türk devletinin Alman yapımı Leopard tanklarıyla Efrîn’e saldırdığına dikkat çekildi.

Gösteriye destek veren Ethecon Vakfı’nın yetkililerinden Anabel Schnura “Rheinmetall Almanya’nın en büyük silah üreticisi. Savaş burada başlıyor” diye konuştu.

Benzer bir gösteri Rheinmetall’in Aşağı Saksonya Eyaleti’nin Unterlüss kentinde bulunan fabrikası önünde de gerçekleşti. Dün sabah saatlerinde savaş karşıtı SIGMAR üyesi bir grup aktivist fabrikanın yolunu trafiğe kapattı. Yolu barikatlarla kapatan aktivistler “Rheinmetall’i bloke edin, Efrîn ile dayanışın” pankartı açtı.

Öğlen saatlerine kadar süren sivil itaatsizlik eylemi yüzünden fabrikaya araçlar giremedi. Rheinmetall’in Türk ordusuyla işbirliğini kınayan eylemin ardından polis üç akivisti kısa süreliğine gözaltına aldı.

Rheinmetall’e yönelik gösteriler önümüzdeki günlerde de sürecek. Almanların yanı sıra Kürtlerin de destek verdiği kitlesel protestoların yanı sıra 21 Mayıs’ta başlamak üzere 2 Haziran’a kadar silah ticaretine karşı uzun bir yürüyüş yapılacak. Oberndof’ta başlayacak yürüyüşün Berlin’e kadar sürmesi planlanıyor.