Slovakya’da tutuklu Kürt mülteciler açlık grevine başladı

Slovakya’nın Macaristan ile olan sınır bölgesindeki Medved’ov kasabasında gözaltına alınan onlarca Kürt mülteci, insanlık dışı muamelelere karşı açlık grevi başlattı.

Mülteciler avukatları aracılığı ilgi gönderdikleri mesajda gözaltına alınmalarını ve kötü muameleleri protesto etmek için açlık grevine başladıklarını duyurdu.

Medved’ov hapishanesinde tutulan 45 mülteci 19 Ekim’de greve başladıklarını bildirdi.

Kürt mültecilerden bazıları aylardır Medved’ov cezaevinde tutuluyor. Neden tutuklandıklarını ve ne zamana kadar tutuklu kalacaklarını da bilmiyorlar. Kendilerine herhangi bir bilgi verilmiyor.

Mülteciler açlık grevine başlar başlamaz, grevin sonlandırılması için polislerin 30’a yakın köpekle koğuşa müdahalede bulunduğu belirtildi.

Tutuklu mülteciler iletişim haklarının engellendiğini, cezaevi kıyafeti giymeye ve yedikleri yemeğin ücretini ödemeye zorlandıklarını belirtiyor.

Hijyen koşullarının da iyi olmadığına dikkat çeken mülteciler, bulaşıcı hastalık riskinden dolayı endişeli olduklarını söylüyor.

Mültecilerin tercümana, hukuki ve sosyal hizmetlere erişimi de yok.

Mülteciler yaptıkları açıklamada, “Özgürlüğümüz için açlık grevindeyiz. Burada psikolojik şiddete, insanlık dışı muameleye maruz kalıyoruz ve haklarımızdan mahrum bırakılıyoruz. Temel insan haklarımızdan hiçbiri yerine getirilmiyor. Tercüman yok. Şikayetlerimiz dikkate alınmıyor. Irkçılığa ve aşağılayıcı davranışlara maruz kalıyoruz. Yasal temsilcilere ya da insan hakları örgütlerine erişimimiz yok. Bu nedenle 19 Ekim 2023'te özgürlüğümüze ve temel insan haklarımıza kavuşana kadar açlık grevi başlatma kararı aldık” dedi.

Günde sadece bir saat açık hava egzersizi haklarının olduğunu ve bunun da engellendiğini belirten mülteciler, şunları ifade etti: “Akrabalarımızla iletişim kurmamız engelleniyor ve durumumuz hakkında bilerek yanlış bilgi veriliyor. Kamp müdürü Kodai Bey burada tutulmamızın yasal dayanağı ve süresi konusunda bize bilgi veremedi. Sığınma başvurusunda bulunma konusunda cesaretimizi kırmaya çalışıyorlar ve FRONTEX memurları tarafından yeni kaçtığımız ülkelere 'gönüllü olarak dönmeye zorlanıyoruz.”

Şartların düzelmesi ve yasal prosedürün işletilmesini talep eden mülteciler, “Medved’ov Cezaevi müdürü Kristian Kodai’ye sesleniyoruz bu insanlık dışı koşullarına son verilmesini ve temel haklara erişimimizin sağlanması taleplerimiz yerine getirilinceye kadar açlık grevini sürdüreceğiz” dedi.