Strasbourg’da binler: Önderliğimizin özgürlüğünü istiyoruz

“Öcalan’a Özgürlük Kurdistan’a statü” sloganıyla Strasbourg’da yürüyüş ve miting düzenleyen Kurdistanlılar ve dostları, Avrupalı kurumları sorumluluğa davet ederek, “Artık sadece tecrit kalksın demeyeceğiz; biz önderliğimizin özgürlüğünü istiyoruz” dedi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan başta olmak üzere İmralı’da tutsak bulunan Ömer Hayri Konar, Veysi Aktaş ve Hamili Yıldırım’da 30 aydır haber alınmaması Kürtlerde öfkeye neden oluyor. 1 Eylül Dünya Barış günü nedeniyle KCDK-E, TJK-E, TCŞ, Avrupa Demokratik Güç Birliği’nin (ADGB) ortak çağrısıyla Avrupa Konseyi (AK), Avrupa Parlamentosu (AP) ve İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT) binalarının bulunduğu Fransa’nın Strasbourg kentinde yürüyüş ve miting düzenlendi.

Güney Almanya, İsviçre ve Doğu Fransa’dan saat 10.00’dan itibaren Strasbourg’un Place de la République meydanında bir araya gelen Kurdistanlılar ve dostları, burada “Öcalan’a Özgürlük, Kürdistan’a statü” sloganıyla 12:30 sıralarında yürüyüşe geçti.

Avrupa Konseyinin önüne (Avenue de l'Europe meydanına) kadar sloganlarla yürüdü. Yürüyüş kolu yolda bir süre oturarak tecride dikkat çekti. Daha sonra AK Parlamenterler Meclisi binası önüne kadar yürüyerek miting düzenledi. 

ZÜBEYDE ZÜMRÜT: BİZ ÖNDERLİĞİMİZİN ÖZGÜRLÜĞÜNÜ İSTİYORUZ

Miting, Kurdistan Devrim Şehitleri için yapılan saygı duruşuyla başladı. İlk olarak KCDK-E Eşbaşkanı Zübeyde Zümrüt bir konuşma yaptı. Zübeyde Zümrüt, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerinde sürdürülen tecride işaret ederek şunları vurguladı: “Bizler Önder Apo üzerinde sürdürülen tecride karşı her alanda mücadele ediyoruz. Buradan, bu şehirde bulunan AK’ye CPT’ye sesleniyoruz. Sizler görevinizi yerine getirmiyorsunuz. İmralı’da Türk devleti işkence uyguluyor. Bu tecritte sizin sorumluluğunuz var. CPT siyasetin denetimine gitmemelidir. İmralı’da sorun var ve bu sorunun kaynağı bu kurumlardır. Önder Apo Kürt halkı için kırmızı çizgidir. Şu ana kadar Kürt halkı olarak direndik, bundan sonra da Önderliğimiz özgür oluncaya kadar bu mücadeleyi sürdüreceğiz. Artık sadece tecrit kalksın demeyeceğiz; biz önderliğimizin özgürlüğünü istiyoruz. Kalıcı barış ancak Önder Apo’nun özgürlüğüyle sağlanacaktır.”

FERNANDES: PKK TERÖR LİSTESİNDEN ÇIKSIN

Mitinge Fransa Avrupa Konseyi Milletvekili Emmanuel Fernandes katıldı. Mitingde bir konuşma yapan Fernandes, Abdullah Öcalan’ın yıllardır tecrit altında olduğuna vurgu yaparak, “Avrupa bizler bu tecridin son bulması için çaba göstereceğiz. PKK’nin terör örgütü listesinde çıkarılması gerekiyor” dedi. 

AVUKAT GÜNEŞ: DEVLET ‘SİZİN ÖNDERLERİNİZİ YOK EDECEĞİZ’ DİYOR

Abdullah Öcalan’ın avukatlarından Ömer Güneş ise, yıllardır tecrit altında tutulan müvekkilleri için her zaman hukuki başvurularda bulunduklarını belirterek, “CPT gidip Abdullah Öcalan’la 9 defa görüştü. Raporlar yayınladılar. O raporlar sayın Abdullah Öcalan’ın nasıl ağır bir tecrit altında olduğunu ortaya koymuştur. Tecrit sadece Abdullah Öcalan’ın üzerinde değil Kürt halkının üzerinde tecrit vardır. Sayın Abdullah Öcalan hem bir halkın önderidir hem de Ortadoğu’da barışın bir teorisyenidir. Türk devleti bütün antidemokratik kanunlarla onun üzerinde baskı oluşturmaktadır. Daha önce de Türk devleti farklı şekillerde baskı ve kötü muamele uyguladı. 2007 yılında yaptığımız görüşmede bunu açık biçimde bize ifade etti. Türk devleti başından beri Önder Apo üzerinde tecrit uyguladı ve halen de uyguluyor. Kürt önderleri tarih boyunca tecritte tutularak katledilmişlerdir.  Sayın Abdullah Öcalan’a verilen cezayı Şêx Saîd’in idam tarihine getirerek Kürt halkına bir mesaj vermiştir. Devlet bize şunu söylüyor. Biz sizin önderlerinizi yok edeceğiz, diyor. 25 yıldır büyün bunlara karşı mücadele ediyoruz ve bundan sonra da mücadele edeceğiz” dedi.

SELMA SÜRER: ÖNDER APO’NUN FİZİKİ ÖZGÜRLÜĞÜ SAĞLANINCAYA KADAR SOKAKLARDA OLACAĞIZ

Avrupa Kürt Kadın Hareketi adına da Selma Sürer bir konuşma yaptı. Sürer, Kürt kadınlar başta olmak üzere bütün Kurdistanlıların Önder Apo’nun özgürlüğü sağlanıncaya kadar durmayacağını dile getirdi. Selma Sürer, şunları dile getirdi: “Başta biz kadınlar olmak üzere Kurdistanlılar, Önder Apo’nun fiziki özgürlüğü sağlanıncaya kadar sokaklarda olacağız. Önder Apo’nun özgürlüğü bizim de özgürlüğümüzdür. Tarihte hiçbir önder kadına özgürlük yolunu açmamıştır. İlk defa Önder Apo kadına özgürlüğün yolunu açmıştır. Onun için biz onun fiziki özgürlüğü sağlanıncaya kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Bizim ülkemizde halkımıza rahat yoksa biz de Avrupa da her gün alanlarda olup onların rahatını bozacağız. İşgalci Türk devleti her gün kimyasal silahlarla özgürlük savaşçılarına saldırıyor. Onlar nasıl direniyorsa biz de öyle direneceğiz” dedi. 

Miting “Bijî Serok Apo”, “Liberty Öcalan” sloganıyla sona erdi.