Strasbourg’da işgale ve soykırıma karşı oturma eylemi sürüyor

Fransa’nın Strasbourg kentinde işgale ve soykırıma karşı başlatılan oturma eylemi üçüncü haftasında devam ediyor. Eylemin üçüncü haftasını inanç kurumları, Avrupa Êzidî Koordinasyonu, FCK bağlı DKTM meclisleri ve TJK-E aktivistleri sürdürüyor.

Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) ve Avrupa Demokratik Kürdistanlılar Toplum Kongresi’nin (KCDK-E) başlattığı “Her yer Avaşin, her yer Zap, her yer Metina. Dem Dema Azadiye ye!” hamlesi kapsamında Fransa’nın Strasbourg kentinde başlattığı oturma eylemi üçüncü haftasında devam ediyor.

12 Mayıs tarihinde başlayan oturma eylemi Avrupa kurumlarının bulunduğu ortak alanda Özgürlük Nöbeti ile ortaklaşarak, Kürt halkının dört parça Kürdistan başta olmak üzere Avrupa’daki kitlesel direnişini ortaya koyuyor.

Eylemin üçüncü haftasında KCDK-E’nin Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki mutlak tecrit, siyasi tutsakların tecride karşı devam ettirdiği açlık grevi, Türk devletinin Kürdistan’daki işgal saldırılarını ele aldığı kapsamlı dosya Freibourg DKTM Eşbaşkanı Leyla Topuz, FEDA Eşbaşkanı Demir Çelik, CİK’ten Mele Kasım Serhad, Avrupa Êzidî Koordinasyonu’ndan Carcur Cemil ve KCDK-E Eşbaşkanı Yüksel Koç tarafından AK’ye üye ülkelerin daimi temsilciliklere verilmeye başlandı.

İki hafta boyunca daimi temsilciliklere verilmesi planlanan dosyalar gün içerisinde Almanya, İsviçre ve Avusturya temsilciliklerine verildi.

Avrupa kurumlarının bulunduğu ortak alanda devam eden ve 4 Haziran’da sonlandırılması planlanan eylemin üçüncü haftasında ise çeşitli başlıklarda paneller düzenleniyor. Gün içerisinde Ağrı, Zilan katliamları ve Şêx Sait başlıklı panel düzenlendi. Panelde bir konuşma yapan CİK temsilcisi Mele Kasım Serhad Türk devletinin Kürtler ve diğer halklara, inançlara dönük değişmeyen soykırım siyasetinin devam ettiği vurgulayarak, Türk devletinin Güney Kürdistan’daki işgal saldırısının Kürtlere dönük soykırım girişimi olarak ele alınması gerektiğinin altını çizdi.

Gün içerisinde ayrı Ozan Seyitxan, Ozan Şemdin, Ozan Cömert, Ozan Peyman, Bengi Agıri, Tülay Şahmiran, Ozan Zahir, Şanoger Emale, Ozan Simar, Ozan Berbang ve Ozan Lokman’dan oluşan kalabalık TEV-ÇAND sanatçı grubu eyleme katılarak klamlar söylediler ve eylemin parçası olduklarını açıkladılar.