Strasbourg’daki işgale ve soykırıma karşı oturma eylemi 3’üncü haftasında

Strasbourg’da işgale ve soykırıma karşı başlatılan oturma eylemi üçüncü haftasında devam ediyor. Gün içerisinde İslam’ın ortaya çıkışı ve Mezopotamya’ya yayılışı sonrası Ortadoğu’daki inançlara yönelik katliamların ele alındığı panel düzenlendi.

Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) ve Avrupa Demokratik Kürdistanlılar Toplum Kongresi’nin (KCDK-E) başlattığı “Her yer Avaşin, her yer Zap, her yer Metina. Dem Dema Azadiye ye!” hamlesi kapsamında Fransa'nın Strasbourg kentinde başlattığı oturma eylemi üçüncü haftasında devam ediyor.

Eylemde inanç kurumlarından FEDA, CİK, Avrupa Êzidî Koordinasyonu, MARDEF’e bağlı kadın kurumları ve TJK-E panel düzenlendi.

12 Mayıs tarihinde başlayan ve Avrupa kurumlarının bulunduğu ortak alanda Özgürlük Nöbeti ile ortaklaşan eylemde, ayrıca 26 Mayıs tarihinden itibaren KCDK-E tarafından Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit, siyasi tutsakların tecride karşı yürüttüğü açlık grevi, Türk devletinin Kürdistan’daki işgal saldırıları ve Kürt halkına yönelik katliamlarına dair bilgilerin yer aldığı dosyalar AK’ye üye ülkelerin daimi temsilciliklerine verilmeye başlandı. Gün içerisinde eylemcilerden oluşan bir heyet, İtalya, Belçika ve Lüksembourg daimi temsilciliklerine dosyaları teslim etti.

Avrupa kurumlarının bulunduğu ortak alanda devam eden ve 4 Haziran’da sonlandırılması planlanan eylemin üçüncü haftasında ise çeşitli başlıklarda paneller düzenleniyor. Gün içerisinde FEDA Eşbaşkanı Demir Çelik’in katılımıyla “Babek, Mazdek, Babai, Şahkulu, Celali, Qoçgiri, Sivas ve Gazi Katliamları” başlık bir panel düzenlendi. Panelde İslam’ın Ortadoğu'ya yayılışı sonrası Mezopotamya ve Anadolu'nun kadim inancı Raa Heq ve Alevi inancına yönelik sistematik katliamlar ele alındı.

Özellikle Osmanlı döneminde gerçekleşen katliamların Türk devletinin kurulumuyla birlikte Kürt Alevilere karşı sistematik bir soykırıma dönüştüğünün altını çizen Demir Çelik, Koçgiri Katliamı ile birlikte inşa sürecinde olan Türk ulus devletinin Kürtleri Anadolu'dan söküp, belli alanlara sıkıştırma taktiğini benimsediğini ifade etti. Çelik, Türk devletinin Kürtlere yönelik katliamlarının hala sistematik bir program ile sürdürüldüğünü belirterek, Güney Kürdistan’daki işgal saldırılarının Kürt soykırımı ile tamamlanmak istendiğini vurguladı.

Panel sonrası ise sahne alan sanatçılar, Kürtçe ve Türkçe Alevi deyişlerini seslendirdiler.

4 Haziran’da sonlanması beklenen oturma eylemini yarın 3’üncü haftası sonlanarak, Pazartesi yeni gruplarla devam edilmesi planlanıyor.