TEV-ÇAND 5 Kasım'da büyük bir etkinlik yapacak

Abdullah Öcalan'ın Özgürlüğü için Kültür ve Sanat Kampanyası başlatıyoruz” diyen TEV-ÇAND ve Kevana Zêrîn, bu kapsamda Köln Dom Katedrali’nde büyük bir etkinlik gerçekleştirecek.

TEV-ÇAND ve Kevana Zêrîn, 5 Kasım günü Almanya'nın Köln kentinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan için büyük bir etkinlik gerçekleştirecek.

Dom Katedrali önünde 13.00 ile 17.00 saatleri arasında yapılacak "Abdullah Öcalan'a Özgürlük" başlıklı etkinliğe stranbêjler, ressamlar, tiyatrocular ve halk dansları oyuncuları katılacak.

ANF'ye konuşan Hozan Şemdîn, etkinlik hakkında şu bilgileri verdi:

"Ses sanatçıları ve müzisyenler kendi enstrümanlarıyla orada olacak. Hepimiz ulusal elbiseler giyeceğiz. Ellerimizde de cura, ud, kanun, keman, deflerimiz olacak. Ressamlarımız da tablolarını sergileyecek. Halkımızı bu etkinliğimize davet ediyoruz."

Hozan Şemdîn, sanatın bütün dallarından yüzlerce TEV-ÇAND üyesinin etkinlikte hazır bulunacağını da aktardı.

Dört saat sürecek olan program boyunca Abdullah Öcalan ve Kurdistan üzerine şarkılar söylenecek, skeçler oynanacak ve Kurdistan'ın farklı bölgelerinden halk dansları sergilenecek. Ayrıca Abdullah Öcalan'ın içinde bulunduğu koşullar hakkında da bilgilendirme yapılacak.

‘ABDULLAH ÖCALAN’IN ÖZGÜRLÜĞÜ İÇİN KÜLTÜR VE SANAT KAMPANYASI BAŞLATIYORUZ’

TEV-ÇAND ve Kevana Zêrîn, etkinlik için ortak bir yazılı açıklama yayınladı. Açıklamada "Abdullah Öcalan'a Özgürlük, Kürt Sorununa Siyasi Çözüm kampanyasını destekliyoruz" denildi.

Yazılı açıklamada 10 Aralık tarihine de dikkat çekildi. 10 Aralık 1948'de İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin Birleşmiş Milletler’de kabul edildiğine dikkat çekilen açıklamada,

"10 Aralık 2023 günü bu beyannamenin 75. yılı dolacak. Türk devleti 1949'da bu beyannameyi kabul etti. Ancak 75 yıldır, her gün Kürtlerin vazgeçilmez insan hakları Türk devleti tarafından sistematik olarak ihlal ediliyor" ifadeleri yer aldı.

Açıklamada, Abdullah Öcalan'ın Kürt Özgürlük Hareketinin teorisyeni ve felsefi lideri olduğu ve 24 yıldır ağır bir tecrit altında tutulduğu belirtildi ve "Rêber Apo'ya uygulanan tecrit, özünde özgürleştirici siyasi fikirlere ve nihai barış sürecine uygulanan bir tecrittir. Tecrit yasadışıdır ve işkencedir. Bu tecridin kırılması amacıyla, 'Abdullah Öcalan'ın Özgürlüğü için Kültür ve Sanat Kampanyası' başlatıyoruz" diye kaydedildi.

Kürt edebiyatı, tarihi, müziği ve resminin Türk devleti tarafından inkar edildiği ve yasaklandığına işaret edilen açıklamada, "Bu kültürel soykırımdır. Kürt halkına her türlü baskıcı şiddet uygulanıyor ve sınırsız asimilasyon politikaları uygulanıyor. Tüm bunlar suçtur. Biz bu kültürel soykırımı reddediyoruz ve bunun sona ermesi için mücadele ediyoruz" denildi.

TEV-ÇAND ve Kevana Zêrîn’in ortak açıklaması şöyle noktalandı: "Kurdistan sanatçıları olarak Rêber Apo'ya uygulanan tecridi kabul etmiyoruz. Tecridin kırılması ve Rêber Apo'nun fiziki olarak özgürlüğüne kavuşması için yapılan etkinliklere biz de sanatımızla katılacağımızı beyan ediyoruz."