TEV-ÇAND Avrupa: Özmen’in vefatı Kürt kültürü ve dili için ağır kayıp

Kültür hareketi TEV-ÇAND Avrupa, Almanya Kürt Enstitüsü Başkanı Fevzi Özmen’in vefatını “üzüntüyle” öğrendiklerini belirterek, “Kürt kültürü, edebiyatı ve dili için ağır bir kayıp” dedi.

Uzun zamandır Almanya’da sürgünde yaşayan Kürt Enstitüsü Başkanı Fevzi Özmen, yakalandığı kanser hastalığı nedeniyle 17 Eylül günü 80 yaşında hayatını kaybetti.

TEV-ÇAND Avrupa, Özmen’in vefatını “üzüntüyle” öğrendiklerini belirterek “Saygıdeğer Fevzi Özmen Kürt kültürü, edebiyatı ve dili açısından büyük bir kayıp oldu. Hayatının sonuna kadar kültürel soykırıma, asimilasyona ve işgalcilerin politikalarına karşı çalıştı” dedi.

Başsağlığı mesajında devamla şu ifadeler yer aldı:

“Mamoste Fevzi Özmen, dil öğretmeni ve araştırma uzmanı olarak çalışmış olsa da kendisini her zaman ulusal bir çalışma alanında gördü. Asimilasyon karşısında sessiz bir devrimdi. Yüzlerce Kürt gencine kendi dilini öğretti, kültür ve dili öğretmenin ulusal bir direniş olduğunu biliyordu. Araştırma yaptıkça, işine daha fazla ısınıyor ve ulusal çabaya anlam veriyordu.”

Fevzi Özmen’in “mütevazi ve entelektüel bir kişiliğe sahip” olduğunu kaydeden TEV-ÇAND Avrupa, “Vefatı büyük bir boşluk bıraktı,  dostlarını, öğrencilerini ve dostlarını üzdü” diye ekledi.

Açıklamada şunlar belirtildi: “Halkımızın benzeri görülmemiş saldırılarla karşı karşıya kaldığı, her alanda sahada mücadele ettiği bu dönemde, bu tür şahsiyetler olan ihtiyaç daha da önem kazanmaktadır.

Bizler Avrupa'daki kültür hareketi olarak onun yaşamı boyunca yaptığı çalışmalarına değer verdiğimiz gibi, vefatından da üzüntü duyduk.

Her şeyden önce Kürdistan kültürü ve edebiyatı açısından büyük bir kayıptır.

Değerli Özmen ailesine, Almanya Kürt Araştırma Enstitüsüne, Kürt PEN’ine, KNK, YMK ve Kürdistan halkına başsağlığı dileriz.”