TJK-E’den AK üyelerine ‘Abdullah Öcalan’ mektubu

Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E), Avrupa Konseyi (AK) üyelerine gönderdiği mektupta, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit karşısında sorumluluklarını yerine getirmelerini istedi.

TJK-E, 16-19 Eylül tarihleri arasında yapılacak Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi toplantısı öncesi, AK üyelerine mektup gönderdi. Söz konusu toplantıda, AİHM'in ihlal kararlarının ve gerekliliklerin uygulanıp uygulanmadığı denetlenecek. Toplantıda Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile ilgili bir karar da görüşülecek. 

TJKE, üye devletler ve temsilcilerini Türkiye'ye Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi gereği isletmek zorunda olduğu madenlerin işletilmesini sağlayarak bu hukuksuzluğa son vermeye çağırdı. 

TJK-E’li kadınlar, bu bağlamda tüm AK üyelerine mektup göndererek uluslararası hukuk gereği görev ve sorumluluklarını yerine getirmelerini talep etti. 

TJK-E mektupta Bakanlar Komitesi’nden beklentilerini şöyle sıraladı:

- Türkiye'de ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan kişi sayısı, her yıl bu cezayı alan kişi sayısı, ilgili kararların kesinleştiği yıllar ve sayı hakkında Türkiye Hükümeti'nden istatistiksel verilerin istenmesi, 

- Türkiye'ye, iç hukukunda belirli suçlar için koşullu salıverilmenin kategorik olarak yasaklanmasına ilişkin hükümlerin hiçbir ayrım gözetmeksizin yürürlükten kaldırılmasını sağlayacak gerekli mevzuat değişikliklerini hızla yapması ve yasaları değiştirmesi yönünde çağrıda bulunulması, 

- ÖCALAN (2), KAYTAN, GURBAN ve BOLTAN vs. Türkiye (Application No. 24069/03, 27422/05, 4947/04, 33056/16) Kararının uygulanmasının daha sık incelenmesi ve somut bir ilerleme sağlanmaması durumunda, Bakanlar Komitesi Sekreterliği'nin bir sonraki inceleme için bir geçici karar taslağı hazırlanması,  

- Bakanlar Komitesi Başkanına veya Bakanlar Komitesi Genel Sekreterine, Reykjavik Deklarasyonu bağlamında kararların uygulanması konusunda ilgili ulusal makamlarla siyasi diyaloğu güçlendirmesi ve Türkiye Hükümeti yetkililerine yazı yazması talimatının verilmesi,”  

Mektupta, “Siz değerli AK Parlamenterler Meclis Üyelerinin, Bakanlar Komitesi icra süreçlerini denetleme ve izleme yetkiniz var. Bu konuda sizden talebimiz yukarıda sıraladığımız taleplerimizi yazılı soru sorma hakkınızı kullanarak, Bakanlar komitesine gündemine getirmeniz, Bakanlar Komitesi’ndeki ülke temsilcinizle ilişkilenerek taleplerimizi iletmeniz ve Bakanlar Komitesi’nin bu toplantısında, denetleme görevini ayrım yapmaksızın yerine getirmek için girişimde bulunmanızı talep ediyoruz” ifadeleri yer aldı.  

Mektupta ayrıca şunlar ifade edildi: “Abdullah Öcalan bizim için sadece Kürt Halk Önderi olarak gördüğümüz için değil, her şeyden önce biz Kürt kadınlarına hem erkek egemenlikçi sisteme karşı durmak için desteğini her zaman almış olmamız hem de Türk devletinin her türlü baskısına karşı durma noktasında cesaretli kılma noktasında verdiği katkıdan kaynaklıdır. Aynı şekilde Sayın Öcalan’ın Türkiye’nin Kürt sorununun çözümü, Türkiye’de demokrasinin tesisi ve Bölgesel barışta büyük rolü olacaktır. İçinde bulunduğu ağır tecrit durumdan ötürü bu rolü oynayamamakta, aynı zamanda hukuki haklarında yaşanan ciddi ihlallerin yanında, sağlığı, güvenliği ve yaşamı noktasında da biz kaygılandırmaktadır.”